Minerii de la Crucea intră în greva foamei
Dimensiune font:
Greva ortacilor de la Exploatarea de Uraniu a continuat ieri * pentru a doua zi consecutiv, oamenii au refuzat să coboare în subteran * ei vor salarii mai mari, condiţii de muncă mai bune şi pensii decente * Ioan Moraru, directorul Companiei Naţionale a Uraniului (CNU), a venit să negocieze cu liderii sindicatelor, cărora minerii le-au cerut demisia * ortacii vor să poarte discuţii cu miniştrii Rovana Plumb, Darius Vâlcov şi cu premierul Victor Ponta * în caz contrar, protestatarii ameninţă că vor intra în greva foamei şi se vor bloca în subteran
Protestul minerilor a început luni dimineaţă, la ora 7. Cei peste 300 de ortaci care muncesc în singura mină de uraniu din ţară, exploatarea de la Crucea, nu au mai plecat acasă. şi-au petrecut noaptea în sediul administrativ al companiei din Crucea, iar ieri, la primă oră, au reluat protestul în faţa birourilor.
Au pregătit o listă cu zece revendicări. „Vrem să ni se dea biletele pentru tratament şi creşterea valorii mesei antidot de la 10 – 14 lei”, a spus Gavril Dumbravă.
Cel mai important punct de pe lista de revendicări este modificarea bazei de calcul a pensiilor. Ortacii care s-au pensionat recent spun că au ajuns să aibă pensii mici în comparaţie cu pericolele la care s-au expus lucrând în mina de uraniu, dar şi în comparaţie cu colegii lor care s-au pensionat la începutul anilor 2000. „Sunt pensionari pe caz de boală în comuna Crucea, care au pensii mai mari decât noi. Am lucrat în mina de uraniu, nu am făcut balet. Nu se poate să nu se ia în considerare faptul că am lucrat în subteran şi nu la suprafaţă. Noi am lucrat în condiţii speciale şi ne-au dat pensii de până la 1.000 de lei. Cei care au ieşit la pensie acum 6 sau 7 ani au primesc 1.700-1.800 de lei”, am aflat de la Vasilică Puşcaşu.
Minerii de la Crucea au intrat în grevă
Demisia liderilor de sindicat
O altă nemulţumire a oamenilor este legată de liderii de sindicat, cărora le-au cerut demisiile. Protestatarii se consideră trădaţi de sindicate. La Crucea a ajuns ieri şi Ioan Moraru, directorul CNU. şeful minerilor a încercat să aplaneze conflictul de muncă, dar nu a reuşit să-i convingă să se întoarcă în subteran. De altfel, nici minerii nu mai vor să poartă negocieri cu conducerea CNU. Ortacii vor să discute cu miniştrii Rovana Plumb, Darius Vâlcov şi cu premierul Victor Ponta.
Dintre autorităţile locale, doar senatorul PSD Neculai Bereanu a stat de vorbă cu protestatarii de la Crucea. Prefectul Florin Sinescu nu a mai ajuns la negocieri, deşi vizita lui ar fi fost necesară. Ortacii l-au acuzat pe Sinescu de dezinformare. „A spus la radio că s-a stins protestul încă de luni”, ne-a spus un miner. Cu sau fără voia lui, Florin Sinescu a dezinformat luni opinia publică. Prefectul ne-a declarat că minerii au declanşat protestul în urma unei neînţelegeri. Ei au încasat mai puţini bani în ianuarie 2015 fiindcă în decembrie au primit un avans. Sinescu a explicat că, pe lângă leafa aferentă lunii noiembrie, în decembrie minerii au mai primit în plus 500 de lei. „Ei au crezut că banii sunt prima de Crăciun, dar era un avans pentru luna decembrie. În luna ianuarie au primit mai puţini bani”, ne-a spus Sinescu. Cei 500 de lei pe care i-au încasat minerii pe lângă leafă în decembrie apar în fluturaşii de salariu al angajaţilor Companiei Naţionale a Uraniului ca fiind stimulente şi în niciun caz avansul pentru decembrie.
Oana ŞLEMCO
„Vrem să se respecte grila de salarizare, grupa de muncă în subteran” – Gavril Dumbravă, unul dintre protestatari
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau