Miracolul apei
Dimensiune font:
În comuna Erbiceni, oamenii consumă de ani de zile apă nepotabilă, chiar dacă aceasta reprezintă un risc pentru sănătate. Pentru soluţionarea acestei vechi probleme, autorităţile locale au accesat fonduri europene, însă urmează să încheie şi un parteneriat cu ApaVital, pentru racordarea urgentă a comunei la reţeaua de apă
Locuitorii comunei Erbiceni vor putea bea o cană de apă fără a sta cu frică în sân că acest lucru le poate cauza probleme de sănătate. Practic, sătenii din cele cinci sate care formează comuna suferă de ani de zile din cauza lipsei apei potabile. „La nivelul întregii comune, avem mari probleme cu apa. Pe lângă faptul că apa din fântână nu este potabilă, sunt sate în care oamenii trebuie să aştepte patru, cinci ore pentru a scoate o găleată de apă, dacă la fântână a mers cineva înaintea lor”, a declarat Ionel Lungu, primarul comunei Erbiceni. Potrivit acestuia, în satele Erbiceni, Bârleşti şi Spinoasa, apa nu este bună de băut, dar, fiind că nu au altă sursă, oamenii o consumă aşa. „De câte ori am mers cu mostre la analize, ni s-a zis că apa conţine nitriţi şi poate provoca probleme de sănătate, dar nu am avut ce măsuri să luam. Noi am comunicat acest lucru, iar sătenii au înţeles că sub nicio formă nu trebuie să dea apa copiilor aşa cum o iau din puţuri”, a punctat primarul.
Situaţia nu pare gravă pentru sătenii mai în vârstă, care nu cunosc cu exactitate riscurile la care se expun, însă tinerii părinţi sunt îngroziţi de ideea că micuţii s-ar putea îmbolnăvi şi încearcă să ia toate măsurile cu putinţă. „Nu este o problemă ca apa nu este potabilă pentru o bătrână de 70 de ani care a băut aşa o viaţă. Este grav însă pentru copilul de doar cinci ani pe care îl are acasă. Pentru el fierb apa pe care o iau de la fântână, o las la răcit şi după aceea îi dau să bea”, a declarat pentru reporterii cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei” o săteancă din Erbiceni.
După ani de chin, vine şi scăparea
Autorităţile locale au încercat de ani de zile să găsească o soluţie la această problemă şi se pare că în final, au găsit o rezolvare parţială. Prin fonduri europene, Primăria a reuşit să aducă parţial apă curentă în satele Bârleşti şi Erbiceni. „Pe fonduri europene ne-am racordat la reţeaua de apă şi canalizare, am asfaltat 3,2 km de drum şi am construit un centru social, cu 2,2 milioane de euro. Pentru a finaliza racordarea tuturor locuinţelor din Erbiceni şi Bârleşti am depus deja un alt proiect, pentru a primi finanţare”, a punctat primarul Ionel Lungu.
Parteneriat pentru o cană de apă
Deoarece branşarea întregii comune Erbiceni la reţeaua de apă şi canalizare este o lucrare mult prea costisitoare, autorităţile locale au hotărât să încheie un parteneriat cu ApaVital, pentru a le oferi oamenilor posibilitatea de a avea apă potabilă. „Este vorba despre o lucrare mare, care se întinde în satele Totoeşti, Spinoasa şi Sprânceana. Noi avem în plan să începem cu Totoeştiul, unde sunt cele mai grave probleme, deoarece oamenii nu au apă mai deloc, însă trebuie avut în vedere că este vorba despre multă muncă şi resurse puţine”, a detaliat primarul din Erbiceni. Practic, parteneriatul dintre Primărie şi ApaVital prevede ca autorităţile locale să se ocupe de săpatul şanţurilor, iar cei de la ApaVital urmând să asigure toată infrastructura necesară pentru funcţionarea reţelei de apă, fiind vorba despre ţevi, legături şi ale materiale. Potrivit primarului, dat fiind că numai în satul Totoeşti trebuie săpaţi peste 12 kilometri de şanţ, vor fi implicaţi în acestă acţiune toţi localnicii. „Noi avem achiziţionat pe GAL (Grup de Acţiune Locală, n.r.) un buldoexcavator cu care vom lucra, dar vom solicita oamenilor, ca cei care au în casă tineri sau bărbaţi capabili de muncă, să îşi sape în faţa proprietăţii şanţul, pentru a putea grăbi astfel lucrările”, a conchis primarul. După finalizarea lucrărilor, reprezentanţii ApaVital vor prelua administrarea şi gestionarea întregii reţele de apă de la nivelul comunei Erbiceni.
* * *
„Pe lângă faptul că apa nu este potabilă, sunt sate în care oamenii stau pe lângă fântână timp îndelungat, pentru a putea scoate o găleată de apă” - Ionel Lungu, primarul comunei Erbiceni
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau