Neamţ: Angajaţii DSP şi CAS se tem de perspectiva şomajului
Dimensiune font:
Angajaţii Direcţiei de Sănătate Publică şi ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate se tem că în urma regionalizării structurilor celor două instituţii, foarte mulţi dintre ei vor deveni şomeri.
Conducerile celor două instituţii judeţene susţin că aproape o jumătate dintre angajaţi ar putea să nu se mai regăsească în viitoarele scheme de personal, fie de la direcţiile regionale, fie de la Consiliul Judeţean sau oficiul judeţean.
''Am înţeles din declaraţia domnului ministru că în perioada imediat următoare se va supune dezbaterii publice un proiect de înfiinţare a opt structuri regionale ale CAS şi DSP. Circa o treime din personal ar urma să fie transferat la consiliile judeţene fiind spitale în subordine, circa 20% din personal va rămâne în oficiile structurilor regionale iar restul salariaţilor, probabil vor ajunge în şomaj. Avem aprobat 107 posturi dar sunt ocupate 99. Dacă vor rămâne actualele sarcini de serviciu dar personalul se va diminua va fi mult mai greu'', a declarat Constantin Oprea, directorul economic al DSP Neamţ.
Conducerea Casei de Asigurări de Sănătate Neamţ susţine că regionalizarea instituţiei trebuie să ţină cont atât de nevoile asiguraţilor, cât şi de relaţiile cu furnizorii de servicii medicale.
''În proiectul legii sănătăţii se vorbea despre înfiinţarea casei de asigurări de sănătate regională, care trebuie să aibă minimum un milion de asiguraţi. Furnizorii trebuie să presteze servicii de natură medicală, trebuie să fie monitorizaţi şi plătiţi, serviciile trebuie raportate undeva. Pe de altă parte, asiguraţii au nevoie de carduri de asigurări sau de formulare europene pentru tratarea în afara ţării'', a declarat doctorul Gabriel Zamfir, directorul adjunct al CAS Neamţ.
La Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate lucrează 47 de angajaţi, toţi cu studii superioare şi master.
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat, marţi, că în perioada următoare vor fi desfiinţate direcţiile de sănătate publică judeţene şi casele judeţene de asigurări de sănătate
Prezent la Forumul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi, Nicolăescu a afirmat că direcţiile de sănătate publice judeţene consumă 10% din fondul de administrare al Ministerului Sănătăţii, iar economiile ce vor fi făcute prin desfiinţarea lor vor fi dirijate către programele naţionale de sănătate.
De asemenea, economiile realizate prin desfiinţarea caselor judeţene de asigurări vor merge către aceste programe. AGERPRES
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau