Neamț: Test ADN silit în atentatul dejucat
Dimensiune font:
Daniel Pădurariu, cel care a pus la cale asasinarea lui Bogdan Mararu, a refuzat prelevarea probelor • procurorii au obtinut acordul instantei, iar Pădurariu va fi obligat la recoltarea de celule epiteliale prin periaj bucal • profilul genetic va fi inclus în Sistemul National de Date Genetice Judiciare • în urmă cu cîtiva ani, el a fost inculpat tot în baza probelor ADN pentru distrugere prin incendiere, dar a fost achitat
Daniel Pădurariu, de 41 de ani, din Alexandrul cel Bun, cel pe care procurorii DIICOT îl consideră capul grupării mafiote care a vrut să-l asasineze pe Bogdan Mararu, a ajuns din nou în fata judecătorilor de la Curtea de Apel Bacău. Asta după ce anchetatorii au vrut să obtină profilul genetic al învinuitului, iar Pădurariu a refuzat recoltarea de probe ADN. În aceste conditii procurorii s-au adresat magistratilor din judetul vecin si au obtinut efectuarea testului chiar si împotriva vointei acestuia. La finele sedintei care a avut loc ieri, 17 ianuarie 2013, judecătorii au stabilit: „Admite cererea Biroului teritorial Neamt al DIICOT avînd ca obiect prelevarea de probe biologice. Dispune autorizarea prelevării de probe biologice prin metode noninvazive, respectiv recoltarea de celule epiteliale prin periajul mucoasei bucale de la intimatul Pădurariu Daniel, pentru stabilirea profilului genetic si includerea în Sistemul National de Date Genetice Judiciare“. Sentinta este definitivă, astfel încît Pădurariu nici nu o poate contesta si nici nu se poate opune la recoltarea de probe biologice. Interesant este faptul că în urmă cu aproape cinci ani, în februarie 2008, Pădurariu a fost trimis în judecată de procurorii pietreni, pentru distrugerea prin incendiere a unui imobil apartinînd tot familei Mararu. Proba de bază a anchetatorilor a fost atunci exact profilul genetic, adică ADN-ul. Imobilul din strada Petru Movilă, proprietatea familiei Mararu, a ars în noaptea de 23/24 aprilie 2006, iar ISU Neamt a stabilit că a fost vorba de o incendiere intentionată. În podul imobilului, oamenii legii au găsit un bidon cu urme de substante inflamabile si o butelie care continuse gaz. Au fost ridicate si trimise la laborator în vederea identificării unor probe care să conducă către autor. Pe 5 februarie 2008 a venit si rezultatul ADN, iar raportul arăta că urma genetică aflată pe mînerul bidonului si pe robinetul deschis al buteliei ar apartine lui Pădurariu. El a sustinut că la data faptei era acasă cu mai multe persoane si că e prieten cu Mararu. Cauza a ajuns la Judecătoria Piatra Neamt care l-a găsit nevinovat pe acuzat, iar Tribunalul l-a achitat definitiv.
Prima acuzatie de terorism în Neamt
Reamintim că Daniel Pădurariu si alti patru învinuiti au fost arestati la finele săptămînii trecute după ce împreună, în diverse forme de participatie, au încercat să-l ucidă pe Bogdan Mararu. Gruparea era însă monitorizată de mai multă vreme. Pădurariu a căutat oameni pentru treaba murdară si a dat de Irinel Cosmin Lăcătus, din Tîrgu Ocna. Acesta a tocmit alti oameni, pe Ovidiu Popa, Emil Cristofor si Petrică Jâtaru, toti din Tîrgu Ocna. Pădurariu a făcut rost de explozibil, un amestec de nitroglicerină si azotat de amoniu, si a făcut bomba care ar fi trebuit plasată sub masina lui Mararu. El era singurul care stia cum functionează totul, iar pentru ducerea la îndeplinire a planului i-a explicat lui Ovidiu Popa cum să monteze pachetul cu bomba sub masină. Trei dintre acuzati, Popa, Lăcătus si Jâtaru au venit la Piatra Neamt pe 10 ianuarie 2013, înainte de miezul noptii si au parcat masina la circa 500 de metri de cea a lui Bogdan Mararu. Timp de mai bine de două ore cei trei au stat nemiscati în autoturism. În jurul orei 2, singurul care a coborît a fost cel care stia cum functionează mecanismul, care asamblat si numai bun să ucidă, devenise un pachet de circa cinci kilograme. Cînd treaba a fost gata si erau multumiti de cum au decurs lucrurile, au intervenit oamenii legii care i-au săltati pe acuzati ca din oală. Pentru dezamorsarea bombei care era perfect functională si care, dacă ar fi fost detonată ar fi produs pagube pe o rază de circa 350 de metri, au fost chemati genistii SRI din Bucuresti, iar întreaga operatiune a durat cîteva ore. Dacă procurorii DIICOT nu ar fi anticipat miscările învinuitilor, bomba ar fi explodat la miscarea masinii victimei, indiferent de sens, si i-ar fi ucis pe loc pe ocupanti. La audieri Pădurariu nu a recunoscut absolut nimic, iar celalti au avut o atitudine de recunoastere partială. Conform încheierii de sedintă de la arestarea învinuitilor pretul oferit de Pădurariu pentru plasarea bombei a fost de 7.000 de euro, iar dacă actiunea se solda cu uciderea lui Mararu, miza crestea la 15.000 de euro.
Sursa: monitorulneamt.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau