Peste 600 de elevi sunt aşteptaţi la Festivalul „Hai la teatru!”
Dimensiune font:
Festivalul de teatru şcolar „Hai la teatru!” organizat de Teatrul Luceafărul va avea loc pe 20 şi 21 martie şi va reuni într-un program dens 616 elevi-artişti pregătiţi de 81 de coordonatori. Una dintre primele manifestări de acest gen din România, festivalul a devenit, în cele 13 ediţii ale sale, o adevărată platformă de exprimare artistică pentru copii şi tineri care admiră teatrul şi care au dorit să-l practice în beneficiul dezvoltării personale. Modalitate plăcută de petrecere a timpului liber, exerciţiu de socializare şi de implicare, modalitate de deprindere a unei limbi străine, de antrenare a exprimării în faţa unui public, teatrul şcolar este o activitate care s-a dovedit o binevenită alternativă la activitatea didactică, pe care o completează pe linia educaţiei artistice şi emoţionale.
„Alegerea zilelor de 20 şi 21 martie pentru Festivalul Hai la teatru! nu este aleatorie. Pe 20 martie se celebrează în întreaga lume Ziua Internaţională a Teatrului pentru Copii şi Tineret, sub emblema Du un copil la teatru, pentru a vedea, a auzi, a simţi, a gândi, a imagina. Nu există o altă modalitate mai eficientă de-a aduce publicul tânăr la teatru decât oferindu-i scena, iar colegilor şi prietenilor şansa de a-i admira şi aplauda pe artişti pentru efort şi reuşită. Pe 21 martie, atenţia publică este îndreptată către Ziua Mondială a Marionetei, ca un semn al interesului pentru această străveche modalitate de expresie teatrală cu care ne familiarizăm în primii ai existenţei şi care ne modelează ca adulţi în devenire”, ne-a spus Oltiţa Cîntec, directorul artistic al Teatrului „Luceafărul”.
56 de trupe vor intra în competiţie
Festivalul organizat de Teatrul Luceafărul înscrie în competiţia din acest an 56 de trupe din Iaşi, Româneşti, Victoria, Miroslava, Ţibăneşti, Târgu Frumos, Focuri, Prisacani, Paşcani, Hârlău, Satu Nou, Belceşti, Drăguşeni, Şcheia, Şipote, Fântânele, Covasna, Costuleni, Hodora. Unele dintre ele sunt prezenţe de cursă lungă (Domino - Liceul Teoretic Waldorf Iaşi, Fenomenalii - Liceul Teoretic „Miron Costin” Paşcani, Junii Ţibăneştilor - Liceul Tehnologic „P.P Carp” Ţibăneşti etc), altele participă acum pentru prima dată (Formidabilii -Şcoala gimnazială Drăguşeni, Licuricii - Şcoala Profesională Focuri etc), cu toate însoţite de emoţie, dar şi de dorinţa de-a străluci în lumina reflectoarelor profesioniste. Trupele provin din colegii naţionale (Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” Iaşi, Colegiul Naţional „Garabet Ibrăileanu” Iaşi), şcoli generale (Şcoala gimnazială Prisăcani, Şcoala gimnazială „Ioanid Romanescu” Româneşti), şcoli profesionale (Şcoala profesională „Ionel Teodoreanu” Victoria,), licee cu profil tehnic (Colegiul Tehnic de Electronică şi Telecomunicaţii „Gh. Mârzescu” Iaşi, Liceul Tehnologic Agricol „M. Kogălniceanu” Miroslava), de la Liceul de nevăzători „Moldova” din Târgu Frumos, ceea ce demonstrează interes pentru arta teatrului în toate tipurile de instituţii de învăţământ.
Structurată pe categorii de vârste (clasele I-IV, V-VIII şi IX-XII) competiţia va valoriza creativitatea concurenţilor, adaptarea repertoriului la vârsta şi preocupările artiştilor, originalitatea şi dezinvoltura scenică. Evoluţia trupelor de teatru şcolar va fi evaluată de jurii alcătuite din actori ai Teatrului Luceafărul, iar premiile constau în jucării, cărţi, rechizite oferite de organizatori şi de Asociaţia Club Rotary Iasi 2000. Deschiderea oficială este miercuri, 20 martie, ora 13.30, iar Festivitatea de premiere va avea loc vineri, ora 13, la sala mică a Teatrului.
Evenimentul s-a bucurat de parteneriatul Inspectoratului Şcolar Judeţean şi este finanţat de Consiliul Judeţean şi de Teatrul Luceafărul, din venituri proprii.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau