Potenţial turistic în grădinile zoologice din Moldova
Dimensiune font:
În regiune sunt doar trei parcuri cu animale * cea mai mare este grădina de la Bârlad, unde pe 6 hectare trăiesc aproape 1.000 de animale * un proiect pentru amenajarea unui astfel de parc a fost făcut şi de către administraţia Iaşului
Leii, tigrii, urşii, babuinii, lupii, porcii mistreţi, porcii pitici, păunii şi ratonii sunt doar câteva dintre atracţiile puţinelor grădini zoologice din Moldova. Cele existente la Rădăuţi şi Bârlad au fost renovate şi au devenit mai primitoare pentru vizitatori şi pentru animale, pe când la Piatra Neamţ există doar un plan de modernizare. Nu acelaşi lucru s-a obţinut la Oneşti, unde nu s-a reuşit menţinerea parcului, iar ultimele animale au fost expediate anul trecut în Africa.
Tigrii şi leii de la Oneşti au plecat în Africa
În judeţul Bacău nu mai există nicio grădină zoologică. Au existat două astfel de parcuri – unul la Buhuşi, închis în 2008, şi altul la Oneşti, unde ultimul bilet s-a vândut în 2007. Administratorii au transferat animalele la alte grădini din ţară sau chiar din străinătate. Procesul a fost destul de dificil, dovadă şi faptul că ultimii lei şi tigri de la Oneşti au plecat spre Africa abia anul trecut, după ce grădina a fost preluată de către Asociaţia austriacă „Vier Pfoten”. Parcul a fost închis atât pentru că nu mai respecta normele de spaţiu impuse de Uniunea Europeană, dar şi pentru că impunea un efort financiar pe care administraţia locală nu şi-l putea permite.
99 de animale la Rădăuţi
Grădina Zoologică de la Rădăuţi a fost modernizată în 2011. Lucrările au costat peste un milion de lei, iar banii au fost alocaţi de Ministerul Mediului (75%) şi Primărie (25%). Modernizarea a inclus şi o extindere. În afara lucrărilor legate strict de adăposturile pentru animale şi reparaţiile la alei şi reţeaua de apă-canal, parcul are 2,07 ha, faţă de 1,75 ha, cât avea înainte. Parcul Zoo de la Rădăuţi este un punct de atracţie în plus pentru turişti care pot vedea aici 99 de animale: lei, tigri, urşi, babuini, porci mistreţi şi porci pitici etc. Obiectivul este deschis zilnic pentru public, iar un bilet costă 4 lei pentru adulţi şi 1 leu pentru copii, elevi şi studenţi, şi este eliberat de către un aparat de autotaxare. Vizitatori sunt destul de mulţi, mai ales vara, şi ar fi şi mai mulţi dacă obiectivul ar fi inclus pe hărţile turistice.
Amenajări de 2 milioane de lei la Bârlad
La Bârlad, grădina zoologică, modernizată în urma unor lucrări ce au durat doi ani, s-a redeschis pentru public de la jumătatea lunii septembrie 2013. În 2011, ministrul Mediului de atunci, Laszlo Borbely, a aprobat alocarea a 1.000.000 de lei pentru investiţia de la Bârlad, iar Primăria a contribuit cu încă 1.000.000 de lei. Au fost refăcute padocurile la urşi, lei, tigri, lupi, ratoni, care acum au un habitat apropiat de cel natural. A fost modernizată şi clădirea acvariului, pentru care s-au alocat peste 80.000 de lei de la bugetul local şi care găzduieşte peste 500 de peşti în Acvarium şi peste 300 de păsări.
Puii de râs, principala atracţie de la Zoo Piatra Neamţ
La Piatra Neamţ, Parcul Zoologic este unul dintre cele mai frumoase locuri din oraş şi atrage zilnic turiştii care vizitează zona, dar şi localnicii. Lupii, vulpile, căprioarele, păsările, iepurii, maimuţica-leu, muflonii, ratonii, broscuţele ţestoase, porcii spinoşi, porcuşorii de guineea, sconcşii, constituie o adevărată delectare pentru vizitatorii de toate vârstele. Principala atracţie sunt cei doi pui de râs, care îi farmecă pe copii cu ghiduşiile lor. În 2011, firma Solaris Serv SRL, administratorul grădinii, a început lucrări de investiţii. A făcut un plan de modernizare a parcului, care nu s-a finalizat fiindcă nu sunt bani. (Grupaj coordonat de Lucia Hacman)
La Iaşi, autorităţile intenţionează să facă o grădină zoologică pe bani europeni. Edilii au în plan să realizeze obiectivul pe un teren de 10 hectare aflat pe strada Moara de Vânt, aproape de viitoarele terenuri de sport de la Ciric şi de un ansamblu imobiliar destinat tinerilor
Grădina Zoo din Bârlad este cea mai mare din Moldova, are aproximativ 6 hectare şi adăposteşte 36 de specii de animale, asta însemnând peste 1.000 de „locatari” de la peşti până la leu.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau