Primul Război Mondial reflectat în presa vremii. Ziarul „Evenimentul” acum 100 de ani - 18 martie 1915 GALERIE FOTO
Dimensiune font:
NOTA: Citiţi în cele 10 facsimile din ziarul EVENIMENTUL din 18 martie 1915 ştiri din ţară şi din lume. Primul Război Mondial era în plină desfăşurare.
Doctorul. Doctorul a împedecat pe d. Take Ionescu să vină la Iaşi pentru întrunirea Ligei (Culturale – n.n.). Felicitările mele doctorului! Un european de talia d-lui Take Ionescu trebue totdeauna păzit de... răceală. Mie, personal, mi-a părut rău, căci am perdut prilejul de care m'am folosit ori de câte ori şeful democraţilor a venit la Iaşi în scop politic. Se obicinuiseră ieşenii să-i manifesteze simpatiile lor, prin sgomotoase accente care însoţeau pe marele democrat pretudindeni: la gară, în piaţa Unirei, în sala Sidoli şi iar la gară.
Dar dacă n'a venit d. Take Ionescu, a venit lunga sa telegramă de trei sute de cuvinte. Ea n'a avut însă efectul dorit, căci d. Găvănescul (probabil dinadins) a cetit-o îngăimat şi fără ton, aşa că din sala arhiplină nu au aplaudat de cât d-nii Cananau, Băluţă Ciurea Ghibănescu şi Vârlănescu şi încă şi aceştia numai la pasagiul unde şeful spunea că „dindărătul taberei se cântăresc câştigurile eventuale”.
Cât pe ce să fac şi eu ca dânşii ducându-mă cu gândul la taraba indigenatelor din „instituţia de eleptomanii” unde Dobias mânuia bilele albe cu o dexteritate fără reproş. M'am oprit însă la timp căci am înţeles că d. Take Ionescu făcea aluzie la taraba lui Von Buselie şi la cei ce încasează gras de pe la diferitele societăţi germano-austro-ungureşti ca preşedinţi ai consiliilor de administraţie.
Informaţii. Locuitorii din suburbia Ţicăului ni se plâng că mahalaua Ţicăului s'a ruinat cu totul, pământul fuge mereu, casele se dărâmă, parte din ele le strică proprietarii, pe acest loc nu se mai pot clădi case, aşa încât ar trebui ca primăria să ridice piatra, care se lasă cu şoseaua în fundul pământului.
Din iniţiativa d-lui primar Gh. Mârzescu se va da mâne seara o reprezentaţie cinematografică în sala Sidoli, în folosul săracilor.
Anglia şi Franţa şi atacul Bosforului de către escadra rusă. Atacul Bosforului de către escadra rusă în Marea Neagră este interpretată în cercurile militare, ca o acţiune concentrată de Anglia şi Franţa, pentru a împedeca transporturile tuturor trupelor de uscat pe litoralul Dardanelelor, ţinând o parte din aceste trupe la Bosfor, pentru a împedeca eventualitatea debarcărei altor trupe.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau