Rachiul cu schinduc, licoarea secretă a călugărilor de pe Ceahlău
Dimensiune font:
Muntele Ceahlău oferă nu doar trasee turistice şi peisaje de vis, ci şi plante de leac sau folosite în gastronomie * una dintre este este schinducul, adus de călugări tocmai de la Muntele Athos * Ceahlăul este singurul loc din România unde creşte
De mai bine de o sută de ani, călugării de la Schitul Durău cunosc locurile unde se găsesc plantele cu proprietăţi miraculoase, multe aduse din Grecia, de la Muntele Athos. Secretele sunt bine păstrate, la fel şi reţetele de leacuri ori de băuturi. Schinducul este una dintre plantele cu proprietăţi deosebite, asemănătoare ginsengului. „Este o plantă întăritoare, folosită mai ales în perioadele de post sau primăvara când omul iese slăbit din iarnă. Se adaugă în ţuica de prune care se face toamna. Planta este culeasă de pe Ceahlău şi se pune în sticlă, la macerat, câteva luni. Rachiul cu schinduc are o culoare gălbuie şi un gust deosebit. Această băutură se face în special în mediile monahale”, a explicat Florentina Buzenschi, directorul Muzeului Judeţean de Etnografie. Băutură nu se găseşte în comerţ şi este oferită pelerinilor de către călugării de la Schitul de la Dochia sau de la Mănăstirea Durău.
Anca POPESCU
Schinduc este o plantă erbacee cu florile alb-verzui, cu fructe ovale, aromatice, cu un miros care are o tentă de pătrunjel. La prepararea băuturii se folosesc în special rădăcina plantei şi o mică parte din tulpină, fără frunze şi fructe.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau