Reţeta electronică se resetează des
Dimensiune font:
* bolnavii pot beneficia de medicamente gratuite sau compensate doar dacă medicii le eliberează reţete electronice * sistemul mai dă însă erori, iar oamenii sunt puşi pe drumuri
Începând cu data de 1 ianuarie prescripţia electronică a devenit obligatorie atât în format online, cât şi offline la cabinet sau domiciliu. În acest sens, medicii de familie şi farmaciile s-au dotat cu calculatoare şi imprimante pentru eliberarea reţetelor în format electronic. Problema este, însă că uneori sistemul de blochează, iar unii dintre medici nu ştiu încă să completeze corect reţetele.
Reţeta electronică îi mulţumeşte pe farmacişti
În judeţul Vaslui, medicii şi farmaciştii s-au obişnuit cu reţetele electronice. Cititoare de carduri există peste tot, iar cadrele medicale spun ca sunt mai bine organizaţi şi că munca lor a devenit mai simplă. Unii farmacişti spun chiar că pe vremuri le era dificil să descifreze scrisul de pe reţete, problemă cu care nu se mai confruntă acum. Dacă sunt probleme cu internetul, reţeta poate fi lăsat offline şi introdusă mai târziu în baza de date.
Pacienţii purtaţi pe drumuri
Din cauza reţetelor electronice, bolnavii suceveni sunt purtaţi pe drumuri. Uneori sistemul de blochează, iar bolnavii sunt nevoiţi să facă mai multe drumuri fie la medicul de familie fie la farmacie, ca să ridice medicamentele. O altă problemă este faptul că unii dintre medici nu ştiu încă să completeze corect reţetele şi cer ajutor de la specialiştii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS). Cu toate acestea, preşedintele director general interimar al CJAS, Oana Picioc a declarat că până acum nu au fost înregistrate probleme majore şi că este mulţumită de noul sistem.
72 de medici nu au eliberat nici o reţeta electronică
Potrivit reprezentanţilor CJAS Bacău, medicamentaţia înscrisă pe formularele autocopiante va fi eliberată de către farmacii numai dacă reţetele de acest gen au fost prescrise până la data de 31 decembrie, inclusiv. „Începând cu data de 1 ianuarie a devenit obligatorie reţeta electronică”, a declarat purtătorul de cuvânt al CJAS, Iulian Oboroceanu. În anul 2012 de la implementarea sistemului şi până la 31 decembrie s-au prescris un număr de 78.760 de reţete în sistem electronic. La începutul lunii decembrie existau 72 de medici specialişti care nu aveau raportată la CJAS nicio astfel de reţetă.
* * *
Acest program îşi va dovedi cu adevărat utilitatea atunci când toată lume va şti să-l folosească şi nu vor mai exista erori în sistem. Un avanta îl reprezintă faptul că medicii nu mai pot să elibereze reţete pe numele persoanelor decedate. Baza de date a programului informatic este actualizată o dată pe lună cu informaţii de la poliţie şi casa de pensii.
Grupaj coordonat de Lucia Hacman
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau