Reţeta fraudei cu bani europeni, desăvârşită de doi primari
Dimensiune font:
* DNA Iaşi a finalizat două dosare privind ţepe trase UE, în comune din Iaşi şi Vaslui * anchetatorii au urmărit toate manevrele ilegale făcute de actualul număr doi de la Protecţia Consumatorului, Ioan Leonte, fost primar al comunei Gorban * alături de acesta, au intrat în gura lupului şi doi consilieri locali, dar şi un medic veterinar
Proiectele cu fonduri europene au mai băgat în bucluc doi primari din judeţele Iaşi şi Vaslui. Procurorii DNA Iaşi i-au trimis în judecată, în primul dosar, pe Neculai Lupu, care a fost gospodar şef la Fruntişeni (Vaslui), pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi conflict de interese, şi pe funcţionarul Alexandru Băncianu, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice şi folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene. În boxa acuzaţilor va ajunge şi Asociaţia „Fruntişeni-Grăjdeni” a crescătorilor de animale. Potrivit procurorilor, în perioada 2008-2009, „Lupu Neculai, în calitate de primar, dar şi de membru al Asociaţiei Fruntişeni-Grăjdeni, cu sprijinul inculpatului Băncianu şi fără a avea acordul prealabil al Consiliului Local, a semnat două acte adiţionale la contractele de arendă încheiate de primărie cu asociaţia, prin care a diminuat nivelul preţului de închiriere a suprafeţei de 330,97 ha păşune comunală”. Astfel, spun procurorii, CL a fost prejudiciat cu 43.569,5 euro, diferenţa dintre nivelul chiriilor stabilite prin contractele de arendă şi cea din actele adiţionale.
În plus, anchetatorii au stabilit că Băncianu, care era vicepreşedinte al asociaţiei, a cerut Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură subvenţii din fonduri UE cu acte false. „În această modalitate, asociaţia a obţinut în mod ilegal ajutoare financiare pe suprafaţă în valoare totală de 166.431,55 lei - echivalentul a aproximativ 39.418 euro, pentru campaniile din anii 2008 şi 2009”, au adăugat anchetatorii.
Au arendat păşunea pentru animale inexistente
Tot fondurile europene i-au adus necazuri şi ex-primarului din Gorban, actual comisar-şef adjunct al Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor, Ioan Leonte, care a fost trimis în judecată pentru complicitate la folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene şi fals intelectual. În acelaşi dosar, au ajuns în boxa acuzaţilor consilierii locali Constantin Lupei şi Gabriel Barbălată, fratele celui din urmă Romică, medicul veterinar Mihnea Prisacariu şi Vasilică Sănducu Apetrei, dar şi Asociaţia crescătorilor de bovine, ovine şi caprine, SC Adroind, Dicons Trust SRL, SC Green Construct Gorban şi SC Euro Roca Construct SRL Iaşi.
Totul a pornit de la un contract de arendare a păşunii încheiat în martie 2009 între CL Gorban şi SC Agroind, pentru 461,75 ha. Asta, în condiţiile în care, potrivit procurorilor, „societatea nu deţinea animale şi nu desfăşura activităţi cu profil zootehnic sau vegetal, fiind înfiinţată în scopul exclusiv de arendare a păşunii comunale şi de obţinere în mod ilegal a subvenţiei anuale pe suprafaţă acordate de APIA, iar asociaţii şi administratorul firmei, la momentul votului, erau persoane aflate în relaţii de rudenie sau afinitate cu funcţionarii publici participanţi la vot”.
Acte false duse la APIA
Contractul a fost semnat de Leonte Ioan, iar Lupei şi Barbălată şi-au dat girul. „Barbălată Gabriel, pentru a ascunde faptul că aprobarea a fost acordată ilegal firmei fratelui său şi pentru a putea obţine aprobarea Instituţiei Prefectului, a falsificat această hotărâre şi a menţionat că aprobarea arendării s-a realizat în favoarea Asociaţiei crescătorilor de animale Gorban. Folosind acest contract de arendă şi alte înscrisuri false, inculpaţii Barbălată Romică şi Lupei Constantin au solicitat APIA subvenţia aferentă anului 2009 şi au obţinut în mod ilegal 91.641,07 lei”, au mai apus procurorii.
Veterinarul şi-a mânjit numele pentru 500 de lei
Lupei a luat 10.000 lei din total. Romică Barbălată a depus la dosar şi o adeverinţă în care se atesta în mod nereal că firma are animale şi care fusese întocmită de dr. Prisacariu Mihnea, în schimbul a 500 de lei. „Pentru a ascunde provenienţa ilicită a acestei sume, banii au fost transferaţi prin conturile mai multor societăţi comerciale, sub aparenţa unor tranzacţii fictive şi pe baza unor documente contabile false întocmite de inculpaţii Apetrei şi Barbălată Gabriel, de unde au fost ulterior retrase în numerar pentru a fi împărţite şi folosite în interes personal de către inculpaţii implicaţi în procesul de obţinere a subvenţiei ilegale”, au precizat anchetatorii.
În 2010, Consiliul Local Gorban a aprobat arendarea păşunii către Asociaţia Crescătorilor de Bovine, ovine şi caprine, al cărei preşedinte era Lupei. Aceste cu acte false obţinute de la Leonte, a primit de la UE 334.730,62 lei. „APIA s-a constituit parte civilă în cauză cu suma totală de 1.112.200 lei - echivalentul a aproximativ 101.562,15 euro”, au conchis procurorii DNA. Ambele procese vor începe zilele următoare, la Curtea de Apel.
(Ştefana Czeller)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau