Romanul riscă să rămână fără apă
Dimensiune font:
* alimentarea cu apă a oraşului este pusă în pericol * aproape jumătate din puţurile de captare nu mai sunt operaţionale * primarul cere bani de la Ministerul Mediului pentru refacerea albiei râului Moldova
În câţiva ani, romaşcanii riscă să nu mai aibă apă, la modul cel mai propriu. Primarul Laurenţiu Leoreanu a declarat că 40% din puţurile de captare de la Pildeşti, de pe râul Moldova, nu mai sunt operaţionale, ceea ce pune în pericol alimentarea cu apă a oraşului. Edilul spune că a discutat şi cu parlamentarii care au ca responsabilitate zona Romanului şi le-a cerut ajutor în a obţine finanţare pentru refacerea albiei râului Moldova. „Râul Moldova are o abatere de la vechea albie. Încă din 1996 s-a realizat un proiect pentru reabilitarea zonei puţurilor, însă nu s-a realizat. În ultimii trei ani, s-a reuşit, printr-o investiţie gestionată de Apele Române sub tutela Ministerului Mediului, modificarea cursului râului Moldova, dar aceste lucrări sunt finalizate doar pe jumătate. Din cele 96 de puţuri, 43 nu mai funcţionează, astfel încât retragerea pânzei freatice poate deveni, în timp, o problemă reală şi gravă pentru municipiu”, a declarat primarul Laurenţiu Leoreanu.
De vină pentru această situaţie sunt, spun autorităţile, seceta şi excavările necontrolate, în special a celor de până la 1990. Primarul Romanului spune că nu are o estimare a costurilor necesare, dată fiind faptul că investiţia nu s-a realizat din bugetul local, ci din bugetul Ministerului Mediului. Anul trecut, pentru aproximativ o lună, romaşcanii au primit apă cu ţârâita, în sensul că, pe timp de noapte, s-a sistat furnizarea apei, astfel încât rezervoarele să poată fi reîncărcate şi să asigure pe timpul zilei alimentarea municipiului.
Emilia Savin
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau