Şcolile profesionale sunt mai căutate decât liceele
Dimensiune font:
Tinerii pot învăţa meserii precum cea de mecanic auto, ospătar, zidar, tencuitor, pietrar, tâmplar, bucătar, agricultor sau confecţioner de produse textile * mai mult ei beneficiază de o bursă lunară de 200 de lei * în Regiunea de Nord-Est acestea par a fi mai de viitor decât liceele teoretice
Criza economică a determinat autorităţile şi companiile să reevalueze pregătirea profesională a tinerilor. Astfel, s-a ajuns la concluzia că reînfiinţarea şcolilor profesionale care să ofere tineri calificaţi în diverse meserii este benefică, locurile de muncă vacante din Moldova fiind mai mult pentru cei care au o calificare decât pentru cei cu studii superioare. În acest sens s-au făcut şi unele modificări şi, spre deosebire de anii precedenţi, începând cu anul şcolar 2014-2015 durata învăţământului profesional va fi de 3 ani, faţă de 2, cât era până acum pentru a se putea face mai multă practică.
Banii aduc elevii la şcoală
Şcolile profesionale din judeţul Bacău au venit cu o ofertă de 1.064 de locuri pentru anul de învăţământ 2014-2015 şi au avut succes în rândul absolvenţilor. În prima etapă de admitere au prins un loc 1.036 de elevi care timp de trei ani vor învăţa o meserie. Ei se vor putea pregăti pentru mecanic auto, ospătar, zidar, tencuitor, pietrar, tâmplar, bucătar, agricultor sau confecţioner de produse textile. Cel mai probabil ei au fost atraşi şi de cei 200 de lei pe lună ce sunt oferiţi de stat sub formă de bursă pentru ca ei să se poată susţine la studii. Astfel de şcoli sunt în zece localităţi din judeţul Bacău, câteva dintre ele chiar în comune şi se facilitează accesul la continuarea studiilor şi celor de la sate.
Parteneriate cu agenţii economici
În judeţul Suceava, 22 de unităţi de învăţământ au clase profesionale, cu 14 calificări, fiind încheiate 118 parteneriate cu agenţi economici. Potrivit inspectorului Laurenţa Hacman, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ), la nivelul judeţului Suceava, cele mai bine reprezentate specializări sunt cele de mecanic auto, ospătar, tinichigiu, vopsitor auto, confecţioner produse textile, lucrător hotelier şi tâmplar universal.
„Viitorul e pentru meseriaşi”
Reprezentanţii învăţământului încurajează şcolile profesionale. Şeful Inspectoratului Judeţean Vaslui crede că pe viitor, în judeţ ar trebui să se pună accent pe învăţământul profesional nu pe cel teoretic. „Ar trebui să propunem mai multe clase profesionale. Pentru anul şcolar viitor s-au completat toate cele 37 de clase. Cred că la nivelul judeţului ponderea pentru învăţământul profesional şi tehnic ar trebui să fie mai mare decât cea pentru învăţământul teoretic”, a spus Doru Bălan, inspector general adjunct la ISJ.
Vasluienii au început să-şi schimbe concepţia cu privire la viitorul copiilor lor şi cred că o meserie e mai bună decât o facultate. „Am fată cu facultate şi lucrează gestionară. Nu a găsit altceva. Dacă avea o meserie, de coafeză de exemplu, îşi deschidea salon şi câştiga mai bine. Noi am vrut să facă o facultate, dar e o prostie. Mai bine învăţa o meserie . Se descurca şi peste hotare. Viitorul e pentru meseriaşi”, a spus Eugenia Tudor. Gama de meserii de la şcolile profesionale este destul de variată. Adolescenţii se pot califica în meserii precum mecanic auto, tâmplar, confecţioner, barman, frizer.
Grupaj coordonat de Lucia HACMAN
Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, spune că 60% dintre liceele din România sunt teoretice. E consideră că ponderea lor ar trebui să fie de 40%, iar în rest să fie şcoli profesionale. „De doi ani ne chinuim să reînfiinţăm şcolile profesionale, dar de data aceasta încercăm să o facem bine, urmând exemplele unor ţări care au avut şi au succes”, susţine Remus Pricopie
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau