Se scumpeşte gunoiul
Dimensiune font:
Deşi, oficialii de la Bucureşti au amânat creşterea taxei la gunoi cu trei ani, unii dintre moldoveni vor plăti mai mult de la 1 ianuarie * scumpirea a fost anunţată ca sigură la Botoşani, iar la Suceava şi Neamţ se fac calcule
Taxa de gunoi, care ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2014 şi ar fi scumpit considerabil tariful pentru fiecare locuitor, va deveni aplicabilă de la 1 ianuarie 2017. Documentul care ar fi scumpit gunoiul românilor este Ordonanţa de Guvern nr.31/2013, adoptată de Executiv în luna august, la recomandarea Curţii Europene de Conturi. Cu toate acestea, în unele judeţe, oamenii vor scoate mai mulţi bani din buzunar pentru gunoi încă de anul viitor.
Scumpire la Botoşani
După scumpirea energiei electrice şi a carburanţilor, alta este anunţată pentru botoşăneni de la 1 ianuarie 2014. Simion Drelciuc, directorul general al Urban Serv, a declarat că majorarea este cauzată de proiectul de construire a depozitului regional de deşeuri de la Stăuceni. „De la o taxă lunară de 5,7 lei de persoană, se va ajunge la 6,8. Oricum este mai puţin decât era prognozat să crească, respectiv până la nivelul de 8,6 lei”, a precizat Drelciuc. Banii colectaţi vor fi folosiţi, teoretic, pentru construirea noilor celule de selectare a deşeurilor.
Posibile creşteri de tarif la Suceava
La Suceava, taxa de salubrizare ar putea creşte de la 3 la 5 lei/persoană/lună. Propunerea privind majorarea îi aparţine primarului Ion Lungu, care a spus că actualul nivel nu acoperă cheltuielile legate de curăţenia stradală şi deszăpezire. La finele lunii ianuarie din 2013, Consiliul Local Suceava a decis micşorarea cuantumului taxei lunare de salubrizare de la 4 lei la 3 lei, de persoană. Hotărârea s-a luat pentru a diminua impactul majorării dărilor locale cu 16%. În schimb, aleşii PDL din Consiliul Local Suceava nu sunt de acord cu această scumpire întrucât „cetăţenii sunt suficient de cocoşaţi de taxe şi impozite”. Deputatul Ioan Balan a spus că aleşii PDL ar fi de acord cu majorarea numai dacă scumpirea de 66% s-ar regăsi în acelaşi procent în gradul de curăţenie al oraşului.
Se stabilesc taxele la Neamţ
Şi locuitorii judeţului Neamţ vor avea parte de taxare mai mare pentru gunoi, din cauza Master Planului pentru Sistemul Integrat de Gestionare a Deşeurilor în judeţ. Deocamdată, autorităţile au în atenţie două variante de calculare a noilor costuri, însă calculele au fost făcute în perioada de 2007-2008. Acum, reprezentanţii Consiliului Judeţean şi ai EcoNeamţ ar putea face demersuri la Autoritatea de Management pentru amendarea tarifelor, astfel încât acestea să fie adaptate actualelor condiţii socio-economice.
Aşadar, afirmaţiile ministrului Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, care a spus că autorităţile trebuie să pună la punct tot ce ţine de managementul deşeurilor şi ca scumpirea să se amâne de la 1 ianuarie 2014 la 1 ianuarie 2017 nu sunt luate în calcul de autorităţile judeţene din Moldova.
Grupaj coordonat de Lucia Hacman
Potrivit ministrului Mediului, în 2017, fiecare tonă de gunoi care nu este colectat selectiv se va taxa cu 50 de lei/persoană. În 2018, taxa va creşte la 80 de lei/persoană. În 2019, fiecare român va plăti 120 de lei pentru câte o tonă de gunoi menajer adunat neselectiv
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau