Sfinţi şi icoane făcătoare de minuni pentru un milion de pelerini
Dimensiune font:
Securitatea pelerinilor care vor veni la Hramul Sfintei Parascheva va fi asigurată non-stop, de un efectiv de 1.200 de jandarmi şi poliţişti. Alături de moaştele Sfintei Parascheva, pelerinii se vor închina în acest an şi la moaştele Sfântului Simion şi la icoana făcătoare de minuni al Maicii Domnului Prodomiţa, de la Catedrala Patriarhală
De astăzi şi până pe 15 octombrie, în municipiul reşedinţă de judeţ se vor desfăşura cele mai reprezentative evenimente laice şi ecleziastice cuprinse în programul Sărbătorilor Iaşului. Sărbătorile sunt deschise de Târgul de Toamnă la Hala Centrală şi de pe strada Palat, Sărbătoarea Vinului - pe strada Sarmisegetuza sau Târgul Dulceţii în parcarea Mănăstirii Golia. Evenimentul care concentrează într-un mod simţitor atenţia publică îl reprezintă Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, care va fi organizat anul acesta în mod diferit faţă de anii precedenţi.
Icoană făcătoare de minuni, lângă moaştele Sfintei
În ce priveşte organizarea acestui hram de către reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, alături de moaştele Sfintei Parascheva vor fi scose spre închinare şi Moaştele Sfântului Simion, ce vor fi aduse de la o mănăstire din judeţul Neamţ, astăzi, la ora 19.00.
Programul complet al Sarbatorilor Iasului 2013
„Întrucât nu am putut aduce icoana Maicii Domnului Prodomiţa de la Muntele Athos, vom aduce o icoană de la Bucureşti. Este replica cea mai fidelă a acestei icoane, de asemenea o icoană făcătoare de minuni, care se află la Paraclisul Catedralei Patriarhale. Aceasta va fi adusă la Iaşi cu binecuvântarea Părintelui Patriarh Daniel, pe 10 octombrie, la orele 13.00”, a declarat părintele Constantin Sturzu.
Străzile închise pentru Sărbătorile Iaşului
Moaştele celor doi sfinţi vor fi scoase pe data de 11 octombrie, la ora 7.00. Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au mai susţinut că pelerinii trebuie să ajungă la raclă şi să se roage, nu să se reculeagă, pentru că astfel nu va mai ajunge timpul pentru sutele de mii de pelerini care aşteaptă la rând. „Ne vom îngriji ca pelerinii să asculte sfintele slujbe în timp ce stau pe culoarul pelerinilor, astfel încât acest moment de aşteptare să fie cât mai mult uşurat. Tot ce se face în catedrală va fi şi pe internet, pe pagina Doxologia. De asemenea, am pregătit pentru pelerini 350 de mii de iconiţe ce le vor fi dăruite în momentul când se vor închina, iar la punctele de informare de la Gară şi de pe Ştefan cel Mare le vom oferi un ghid al pelerinului”, a mai spus părintele Sturzu.
Harta completă a Sărbatorilor Iaşului 2013
În acest an nu vor fi delegaţii din străinătate, dar vor fi ierarhi din Grecia, Serbia, Bulgaria, locuri în care au stat de-a lungul secolelor moaştele Sfintei Parascheva. Prea Fericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, nu va veni în acest an la Hramul Sfintei Parascheva, iar ecranele gigant care erau montate în anii trecuţi pe bulevardul Ștefan cel Mare, nu vor mai fi scoase în acest an. Slujba va fi oficiată pe scena ce va fi amplasată pe pietonalul Ștefan cel Mare, pe axul altarului catedralei, cu deschidere spre parcul de la Teatrul Naţional. Pe pietonal vor fi montate trei scene, pe una fiind altarul şi alte două pentru invitaţi.
Fără proteste şi mitinguri
Alte modificări apărute în acest an fac referire la traseul pelerinilor pe Calea Sfinţilor, din 11 octombrie şi, nu în ultimul rând, slujba din data de 14 octombrie, care se va desfăşura în acest an pe pietonalul Ștefan cel Mare. Totodată, pe perioada Sărbătorilor Iaşului nu vor mai fi autorizate nici un fel de manifestări publice - demonstraţii, proteste sau alte manifestări de acest gen, care vor fi interzise în perimetrul central şi în zona periferică, motivat de manifestările religioase. „Cortul pelerinilor va fi amenajat pe strada Mitropoliei, acolo unde a fost şi anul trecut, de data asta cu o podină de lemn şi scaune şi mese pentru a asigura un confort mai bun pentru cei care se vor adăposti”, a declarat viceprimarul Mihai Chirica. (Nelu Păunescu)
* * *
În perioada 09 – 15 octombrie, pentru ca evenimentele să se desfăşoare în condiţii optime de siguranţă, aproximativ 100 de jandarmi ieşeni se vor afla în dispozitiv pentru asigurarea măsurilor de ordine la manifestările cultural-artistice şi religioase. Acestora li se vor adăuga alţi 400 de jandarmi din Bacău şi Târgu Mureş, care vor avea în vedere inclusiv concertul şi focul de artificii din Piaţa Palatului Culturii, din 15 octombrie
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau