Spălare de bani la noul operator de salubritate din judeţ
Dimensiune font:
În mare taină, departe de ochii presei, s-a semnat în Bacău unul dintre cele mai importante şi valoroase contracte pentru judeţ, care vizează gestionarea deşeurilor * documentul a fost parafat ieri pentru o perioadă de 8 ani * interesant este că în timp ce mega-contractul de 168 de milioane de lei era încredinţat oficial firmei Romprest din Ploieşti, sediul acesteia era răscolit de ofiţerii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) * vizat este omul de afaceri Florian Walter, fiind acuzat de spălare de bani
Unul dintre cele mai importante şi de impact contracte din judeţul Bacău - „Delegarea serviciului de colectare şi transport al deşeurilor municipale în judeţul Bacău” a fost semnat ieri. Cele două părţi vizate în document sunt Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare (ADIS), în calitate de Autoritate Contractantă, reprezentată de preşedintele Consiliului Judeţean Bacău, Dragoş Benea, şi SC Compania ROMPREST SA, reprezentată de Sorin Velicu, director operaţional. Contractul de colectare şi transport deşeuri este încheiat pe o perioadă de 8 ani, cu posibilitatea prelungirii pe încă 4 ani.
Operator în vizorul DIICOT
SC Compania ROMPREST Service SA, a fost desemnată câştigătoare în urma licitaţiei lansate în primăvara anului 2014, iar ieri, când la Bacău se semna contractul de colectare şi transport a deşeurilor, sediul firmei era percheziţionat de către DIICOT. „Investigaţiile desfăşurate de către echipa coordonată de DIICOT s-au efectuat cu privire la operaţiuni nereale şi circuite financiare fictive, realizate în 2012- 2014 de peste 30 de societăţi comerciale. DIICOT a dispus urmărirea penală faţă de 23 de persoane, pentru evaziune fiscală, prejudiciul fiind de 20 de milioane de euro. În 2 luni s-a fraudat bugetul cu 20 de milioane de lei, în 2012 reprezentantul Romprest (n.r. Florian Walter, patronul companiei de salubrizare Romprest) a creat un circuit fictiv din 4 societăţi comerciale pentru a ascunde provenienţa ilegală a unei mari cantităţi de clorură de calciu (..). Spălarea de bani a fost o componentă a activităţii”, a declarat în conferinţă de presă şefa DIICOT, Georgiana Hossu. Ea a mai adăugat că în cauză au fost efectuate 37 de percheziţii şi dispuse măsuri asiguratorii pe bunurile şi conturile suspecţilor. Aduse la audieri au fost 50 de persoane, însă liderul grupării nu este în ţară şi a fost dat consemn la frontieră. Percheziţiile nu afectează contractul din judeţul Bacău, susţine directorul ADIS. „Acţiunea DIICOT nu are legătură cu contractul care s-a semnat astăzi la Bacău. Noi eram obligaţi să semnăm acest contract, dat fiind că firma a câştigat licitaţia desfăşurată conform legii”, a declarat directorul ADIS Bacău, Bogdan Seto.
Ce servicii sunt vizate în contract
În cadrul contractului se vor colecta şi transporta deşeuri din 65 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Bacău: municipii, oraşe şi comune, iar valoarea totală a acestuia se ridică la 168.000.000 de lei, fără TVA. În ceea ce priveşte colectarea şi transportul deşeurilor, aceasta se va face pe trei fluxuri: deşeurile reciclabile vor fi transportate la staţiile de sortare de la Oneşti, Moineşti şi Bacău; deşeurile biodegradabile din mediul urban vor fi transportate la staţia de compostare de la Oneşti; iar deşeurile reziduale vor ajunge fie direct pentru zona 1, fie prin intermediul staţiilor de transfer de la Găiceana, Bereşti Tazlău sau Oneşti la depozitul conform de la Bacău. Pentru colectarea şi transportul deşeurilor operatorul, în speţă SC Compania ROMPREST SA, va avea la dispoziţie o serie de echipamente achiziţionate prin POS Mediu, programul prin care a fost finanţat proiectul „Sistem integrat de management al deşeurilor solide în judeţul Bacau”, în valoare totală de aproximativ 45.000.00 de euro, din care face parte contractul. Mai precis, operatorul de gunoi va dispune de: peste 19.500 de pubele din plastic pentru deşeuri biodegradabile de 120 l, peste 71.700 de pubele din plastic pentru deşeuri reziduale în mediul rural de 120 l, aproape 300 de containere clopot de 3 m³, aproape 100 de containere clopot de 1,1 m³ şi peste 4.100 de 1,1 m³ de containere de plastic pentru hârtie/carton, plastic şi sticlă.
„Regele asfaltului“ anunţă că pune lacăt pe afaceri
Sonia PAVELESCU
Firma Romprest este controlată de omul de afaceri Florian Walter. El a fost acţionar majoritar al FC Petrolul, precum şi unul dintre acţionarii echipei Dinamo, club de la care s-a retras în 2009. Walter a preluat apoi clubul Universitatea Cluj, iar în vara anului 2012 a plecat la FC Petrolul. Din vara anului 2013, Walter a revenit la U Cluj.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau