Surprize în topul școlilor de șoferi din Iași
Dimensiune font:
Fapt arhicunoscut, Iaşul nu s-a aflat niciodată pe lista orașelor în care poți să dobândeşti uşor permisul auto. Din cele 43 de școli de șoferi care funcţionează la Iași, niciuna nu a reușit să depășească pragul de 60% la promovabilitatea candidaților.
Numărul mare de persoane care termină școlile de șoferi în judeţ, examinatorii puțini și infrastructura defectuoasă fac, laolaltă, ca progrămările pentru susținerea examenului auto să dureze chiar și câteva luni. De cele mai multe ori, elevul are doar două șanse de a da examenul într-un an, înainte ca dosarul obținut de la școala de șoferi să expire.
Termene decalate
Cei mai mulți dintre candidați se înscriu pentru a putea da examenul de carnet de șofer categoria B. Conform legii, școala de șoferi trebuie să pregătească elevul timp de 24 de ore pentru cunoașterea Codului Rutier și timp de încă 30 de ore pentru condusul propriu-zis, la care se mai adaugă câteva zeci de ore, în funcție de abilitățile candidatului. Una dintre principalele probleme identificate de către școlile de șoferi din Iași este aceea că, din momentul în care un elev se înscrie la o școală de șoferi și până când ajunge să susțină proba teoretică și cea practică, trece foarte mult. Când vine vorba de teorie, elevul poate parcurge singur legislația, având posibilitatea de a completa modele de chestionare de examen pe internet. Însă din acest punct și până în momentul susținerii probei practice, elevii au de așteptat câteva luni de zile.
Rată de promovabilitate „zero”!
Rata promovabilității la școlile de șoferi din Iași este influențată de mai mulți factori: numărul de candidați examinați și a celor care au promovat examenul. Pe primele trei locuri se află AutoNăstase, care a înregistrat în anul 2021 o rată de promovabilitate de 21%. Din cei 1.286 de candidați, doar 278 dintre ei au promovat examenul auto pentru obținerea unui permis auto de categoria B. Pe locul doi se află Școala de Șoferi Auto Training Expert care, în 2021, a obținut o rată de promovabilitate de 20%. Din cei 1.026 de candidați 213 au promovat examenul pentru permisul de categoria B. Pe locul trei se află Autozet. Această școală de șoferi are un procent de promovabilitate de 23%, pentru că doar 180 din cei 755 de candidați au promovat examenul. Există și școli auto care au un număr mai mic de candidați care au fost examinați și care au promovat examenul auto.
Spre exemplu, în anul 2021, Școala Auto Karly a avut 568 de candidați dintre care 133 dintre ei au luat permisul. La Auto Fany, din 597 de candidați doar 152 au promovat examenul auto. Dalcom Auto, Auto Costi și Auto Tody au înregistrat o rată de promovabilitate între 13-17%, pentru că doar câteva zeci de elevi au reușit să obțină permisul auto.
Titi Bas are o rată de promovabilitate de 41% în anul 2021 și una de 34% din momentul în care a început să formeze elevi și până în prezent. În acest procent intră elevii care au dat pentru mai multe categorii de persmis A, B, C, CE. Viovas SRL a format peste 12.755 de elevi, din care 5.341au fost admiși. Această școală are o rată de promovabilitate de 41%, iar anul trecut a avut un procent de 40%. La polul opus, sunt și instructori auto care și-au făcut PFA pentru a putea profesa în acest domeniu.
Există, însă, anumite situații în care elevii lor nu au reușit să promoveze niciunul examenul auto.
Noi modificări legislative
La începutul acestei luni a fost depus un proiect prin care elevii școlii de șoferi să poată da examenele din orice județ, indiferent de domiciliu. Astfel, timpul de așteptare dintre examenul teoretic și cel practic s-ar diminua.Totodată, instructorul auto ar trebui să participe alături de polițist, la examen. „Găsim județe unde dai examenul după ce te-ai înscris, undeva, la 6 luni. Cum reducem? Avem modelul pașapoartelor. Dacă în județul meu locurile sunt ocupate, mă duc într-un județ limitrof”, a transmis inițiatorul proiectului. Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau