Terenuri comasate
Dimensiune font:
Zeci de ţărani au ales să-şi arendeze terenurile * odată cu cedarea terenurilor au pierdut şi subvenţiile de la stat * reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură spun că numărul cererilor de la micii agricultori a scăzut simţitor
S-a încheiat campania de primire a cererilor pentru subvenţii pe suprafaţa. Agricultorii care nu s-au încadrat în termenele prevăzute de lege au fost penalizaţi. „În data de 10 iunie cand s-a încheiat campania pe SAPS au fost înregistrate 27.205 de cereri pentru o suprafaţă de 266.917 ha. Ulterior, după 15 mai au fost depuse 1.689 de cereri cu 21.840 de ha dar la acestea s-au adăugat penalizari de 1% pe zi”, a spus Răzvan Artene, director executiv APIA Vaslui. Anul acesta s-a constatat că un număr destul de mare de agricultori şi-au cedat terenurile arendaşilor. „Pe toată perioada campaniei au fost depuse cereri de sprijin de către 451 de mai fermieri cu peste 50 ha de teren. Anul trecut, la sfârşitul campanie la sediul APIA erau înregistrate 28.505 cereri pentru o suprafaţă de 262.431ha. Avem cu 4.500 ha mai mult, dar cu 1.300 cereri mai puţine datorită comasarii terenurilor”, a mai spus directorul.
Mâna de lucru foarte scumpă
Ţăranii spun că în anii viiitori vor continua să dea terenul în arendă. Nu mai pot lucra, tinerii au plecat în străinătate, iar cei care vin cu ziua cer preţuri foarte mari. „A ajuns 60 de lei ziua de muncă. Cu mâncare, băutură şi ţigări ajungi şi la 100. Dintr-o pensie de 400 de lei cum să te descurci. Eu am mai oprit un hectar anul ăsta, dar îmi pare rău. La anul îl dau sigur”, a spus Ion Cuciureanu din comuna Ştefan cel Mare. Aşa că, foarte probabil anul viitor suprafaţa comasată va creşte simţitor.
Simona POP
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau