Traseele de cicloturism, la un click distanţă
Dimensiune font:
Doi elevi din Suceava au dezvoltat o aplicaţie care ar putea să le permită cicliştilor să-şi stabilească sau să-şi identifice traseul pentru practicarea sportului preferat, înainte de a pleca de acasă. Tinerii au descoperit deja un traseu în Obcina Mestecăniş, folosind algoritmul inventat de ei
Mircea Ciobanu şi Dorin Andrei Miron sunt elevi în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Suceava. Ei sunt pasionaţi de ciclism, aşa că şi-au îmbinat dragostea pentru sport cu cea pentru informatică. Mulţumită lor, traseele pentru cicloturism ar putea fi descoperite doar cu un click.
Cei doi elevi au dezvoltat o aplicaţie care le-ar putea permite cicliştilor să identifice traseele potrivite pentru practicarea sportului preferat, înainte să plece de acasă.
Îndrumaţi de profesori, cei doi tineri au identificat un traseu pentru ciclism în Obcina Mestecăniş, folosind algoritmul pe care l-au inventat. „Traseul pleacă din Izvoarele Sucevei, trece prin Moldova Suliţa şi se termină la Fundu Moldovei. Avem un kilometru în pădure, restul este drum forestier şi foarte puţin drum comunal. Am ţinut cont şi de obiectivele turistice din zonă şi am surprins herghelia Luciana”, a spus Dorin Andrei Miron.
Profesorul Mircea Cazacu, cel care i-a îndrumat pe cei doi elevi, a precizat că deocamdată traseul identificat „în laborator” nu a fost explorat în teren. „Traseul a fost creat în laborator. Este prima fază. S-au folosit o serie de hărţi existente deja. Elevii au creat un model numeric al terenului din care au extras principalele caracteristici fizico-geografice. Este vorba despre aspectele morfometrice: pantă şi distanţă, inclusiv punctele de belvedere. Ideea le aparţine lor. Eu doar i-am îndrumat”, a punctat Cazacu.
Vor să combată sedentarismul
Hărţile au fost suprapuse cu ajutorul unor softuri informatice. „Sperăm să patentăm invenţia, după ce trecem algoritmul din stadiul de prototip”, a spus Mircea Ciobanu. Elevul ne-a mărturisit că a ales să dezvolte aplicaţia, după ce a aflat că sedentarismul ucide 1,9 milioane de oameni/an în toată lumea. „Vrem să combatem această problemă a societăţii. Ne-am axat pe cicloturism pentru că este eficient din punct de vedere energetic”, a spus Mircea Ciobanu.
Tinerii şi-au prezentat deja invenţia la Salonul Naţional de Inventică şi Creaţie Ştiinţifică 2013, desfăşurat la Bucureşti. Sucevenii au ocupat locul III-a pentru proiectul „Utilizarea MNT pentru amenajarea unor trasee de cicloturism în Obcina Mestecăniş”.
Oana Şlemco
„Aplicaţiile existente până acum pe internet îţi pot spune doar ce ai făcut până în acel moment. Câţi kilometri ai parcurs, cu ce viteză şi câte calorii ai ars. Noi dorim altceva. Vrem ca omul să ştie traseul înainte să plece la drum” -- Mircea Ciobanu, elev
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau