Trei femei cu boala Lyme spitalizate, de la debutul sezonului rece
Dimensiune font:
În 2013, boala a fost confirmată la 26 persoane din judeţ
Deşi este frig, trei cazuri de boală Lyme transmisă de căpuşe au fost înregistrate în judeţ de la debutul sezonului rece, specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava apreciind situaţia drept una atipică, în condiţiile în care boala apare cu preponderenţă în lunile de vară. Ultimele cazuri din acest an au fost confirmate la o femeie de 36 ani, din Putna, Laura C., internată în spital pe data de 4 noiembrie, Gina A., în vârstă de 41 ani, din Siret, ce a fost spitalizată în data de 5 noiembrie, şi Victoria C., din Brodina, de 54 ani, internată pe data de 31 octombrie. Toate cele trei femei au urmat un tratament cu antibiotice cu spectru larg şi vor fi monitorizate de medici o perioadă mai îndelungată de timp.
Boala Lyme are o frecvenţă crescută în lunile iunie şi iulie
„Am avut surpriza ca în extrasezon să se confirme aceste trei cazuri. Este un fenomen atipic, în condiţiile în care, de obicei, boala Lyme are o frecvenţă crescută în lunile iunie şi iulie”, a menţionat dr. Cătălina Zorescu, directorul adjunct medical al DSP Suceava. Boala Lyme este o afecţiune infecţioasă gravă, greu de diagnosticat şi al cărei tratament poate dura ani de zile dacă nu este depistată la timp. În 2013, boala a fost confirmată la 26 persoane din judeţ, arată datele centralizate de DSP. Aceleaşi statistici precizează că, în 2012, cu boala Lyme au fost diagnosticate 17 persoane, iar în 2011 - 16. Anul acesta, medicii nu s-au confruntat în lunile ianuarie, februarie, martie şi aprilie cu nici un caz de boală. Primii pacienţi cu boală Lyme, în număr de patru, au fost înregistraţi în luna mai. În iunie, medicii au depistat un caz, în iulie - 10 cazuri, în august - 5, în septembrie - 1, în octombrie - două, iar în noiembrie – 3. Majoritatea pacienţilor au fost adulţi între 20 şi 55 ani - 16 cazuri, însă au fost semnalate îmbolnăviri şi la copii, cel mai mic având vârsta de 5 ani.
Irina Bucşinescu
Boala Lyme, pe care o transmit căpuşele prin muşcătura lor, este o boală infecţioasă foarte gravă, produsă de bacteria Borrelia Burgdorferi (nu toate căpuşele sunt purtătoare ale bacteriei Borrelia Burgdorferi). Lyme mai este supranumită şi boala cu o mie de feţe, din pricina faptului că, afectând întregul organism, simptomele ei mimează simptomele altor boli. Reacţia individuală faţă de agentul patogen este foarte diferită de la om la om, de aici şi multitudinea de manifestări, iar cu cât boala este tratată mai repede, imediat după muşcătura de căpuşă, cu atât şansele de vindecare sunt mai mari. În caz contrar, se poate ajunge la o Borrelioză diseminată, cronică, cu afectări articulare, cardiace, oftalmologice şi neurologice cronice
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau