Un electrician din Huşi face bani din lavandă
Dimensiune font:
8.000 de euro, atât l-a costat pe bărbat ca să înceapă afacerea * Ionel Malacu a cultivat la început un hectar, apoi s-a extins şi vrea să ajungă în următorii ani la 10 hectare cu plantele parfumate * el produce şi ulei esenţial de lavandă
Ionel Malacu, un huşean în vârstă de 40 de ani, a riscat peste 8.000 de euro, bani pe care i-a câştigat soţia în străinătate şi a investit într-o afacere de familie cultivând lavandă, plantă mai rar întâlnită pe meleagurile Vasluiului.
Bărbatul, electrician de meserie, a început să cultive pe o suprafaţă mică de doar un hectar, după care şi-a construit acasă în grădină o seră în care a plantat câteva mii de butaşi de lavandă pentru a mări plantaţia.
„Ca de fiecare dată, începutul este greu, dar dacă ai puţin curaj şi dorinţă de muncă, lucrurile se simplifică. Primul an a fost mai complicat pentru că aveam o mulţime de întrebări fără răspuns. Fiindcă lavanda nu este o plantă care să se cultive pe scară largă în România, a fost mai greu să obţin informaţiile necesare”, afirmă Ionel Malacu.
Soiul deţinut de el este denumit L-MIG1 şi se află în primul an de testare în cadrul Institutului de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor Bucureşti. Huşeanul nu se opreşte aici, el vrea să cultive în următorii ani până la 10 hectare de lavandă.
Elixirul din cazanul de ţuică
În primul an, cultivatorul de lavandă a reuşit să producă ulei, ajutându-se de un cazan de ţuică. Dacă are proprietăţile necesare şi este natural, uleiul poate ajunge şi până la 250 de euro litrul. Astfel, huşeanul ar putea obţine un profit frumos.
Omul a luat legătura cu mai mulţi cultivatori, unuia dintre ei trimiţându-i floare de lavandă pentru săpun. „Am comenzi pentru buchetele şi săculeţi de lavandă pentru cununii civile, nunţi sau botezuri, dar lavanda este o plantă minunată, cu multe întrebuinţări. Important este ca planta să fie crescută natural, asta îi creşte foarte mult valoarea, dacă e bio”, spune Ionel Malacu.
Lavanda este o plantă perenă, considerată arbust de talie mică, deoarece crengile se lemnifică. Are frunze veşnice, chiar şi iarna, de obicei frunzele sunt verde-argintiu, dar sunt şi soiuri cu frunze verzi sau argintii. Ating maturitatea în 2-5 ani, şi pot trăi fără probleme 40-50 de ani. Florile, dincolo de aroma deosebită, au rol benefic asupra organismului, fiind recomandate pentru reglarea tensiunii, a sistemului imunitar, împotriva stresului şi insomniei). Uleiul de lavandă are proprietăţi antiseptice, antibacteriene şi antiinflamatorii, este folosit pentru fabricarea parfumurilor şi alte cosmetice.
Tudor IFRIM
Florile de lavandă sunt utilizate la scară largă, în special în industria farmaceutică şi cea cosmeticelor. Florile de levănţică pot fi folosite pentru prepararea ceaiurilor şi tincturilor.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau