Un fost pădurar demască ilegalităţile de la Direcţia Silvică
Dimensiune font:
* un fost angajat al Direcţiei Silvice Iaşi susţine că a fost concediat pe nedrept, instituţia fiind acuzată că a încălcat flagrant legea * el speră acum ca judecătorii să facă lumină în acest caz
Mâine se decide soarta dosarului în care Eugen Ilie Stoica, fost angajat la Direcţia Silvică Iaşi, susţine că a fost concediat contrar prevederilor legale. Bărbatul susţine că i s-a desfăcut contractul de munca din motive ce nu ţin de persoana salariatului, începând cu data de 1 octombrie 2011, datorită desfiinţării locului de muncă. La acea dată, Direcţia Silvică invoca în decizia de concediere nr. 151/5 septembrie 2011 că fondul cinegetic 9 Bahlui a fost atribuit prin licitaţie altor categorii de gestionari şi că reducerea postului a fost efectivă şi a avut o cauză reală şi serioasă. În fapt, Ministerul Mediului şi Pădurilor a organizat licitaţie abia pe 12 octombrie 2011, iar la acea dată prevăzută în decizie fondul respectiv nu era licitat şi nici predat efectiv Asociaţiei AVPS LR Hunters, noul gestionar. Direcţia Silvică a mai arătat în faţa instanţei de judecată că pentru fondul cinegetic respectiv a avut contract de gestionare cu Ministerul Mediului şi Pădurilor pe o perioadă de 10 ani respectiv, martie 2001 – martie 2011, prin acest lucru specialiştii de la Direcţia Silvică Iaşi în domeniul cinegetic şi juridic înţelegând că îşi pot lua mâna de pe fondul respectiv şi să-l concedieze pe Stoica. „Ei nu au vrut cu intenţie sau nu aveau cunoştinţă de prevederile Legii 407/2006 a Protecţiei Fondului Cinegetic, actualizată, articolul 12, aliniatul (1), (2), (3), care spune că pe perioada de încetare a contractului anterior şi până la predarea efectivă a fondului cinegetic altui gestionar nou, drepturile şi obligaţiile gestionarului vechi sunt cele prevăzute în contractul de gestionare prevăzute anterior, prin care trebuiau să asigure paza cu personal de vânătoare specializat, până la predarea efectivă. Acest lucru s-a făcut într-adevăr la data de 9 noiembrie 2011, după două luni şi patru zile de la emiterea deciziei de concediere”, ne-a spus Eugen Ilie Stoica.
Ilegalităţi
Potrivit acestuia, văzând greşeala, cei de la Direcţia Silvică au emis la 29 septembrie 2011 o fişă a postului pe numele pădurarului silvic de canton Pascal Gheorghe, care avea în gestiune 400 hectare de pădure, şi pentru postul de vânătoare 9 Bahlui (aparţinând de Ocolul Silvic Hârlău), care are o suprafaţă de pază de 9.100 hectare. Astfel, acest pădurar s-a trezit cu două fişe ale postului: cea de pădurar silvic şi cea de pădurar de vânătoare, lucru contrar prevederilor legale, deoarece este imposibil să vinzi lemne, să te ocupi şi de dăunătorii pădurii, să faci şi paza cantonului şi să răspunzi de cele 9.100 de hectare, pădure şi terenuri agricole pe linie de vânătoare - braconaj, hrana vânatului, vânătoare, combaterea dăunătorilor, etc. „Direcţia Silvică a făcut acest lucru pentru a încerca să mai acopere ceva din greşelile comise în urma concedierii mele şi a nerespectării Legii 407 şi a Codului Muncii. Direcţia Silvică Iaşi – Regia Naţională a Pădurilor Romsilva nu respectă nici articolul 72 din Codul Muncii, privind procedura de concediere şi nu emite a doua notificare către Inspectoratul Teritorial de Muncă şi Agenţiei Teritoriale de Ocupare a Forţei de Muncă, ceea ce, potrivit legii, atrage nulitatea deciziei de concediere, pe care Instanţa trebuie să o remarce”, a adăugat Stoica.
Eugen Ilie Stoica a fost concediat de Direcţia Silvică după 21 de ani şi 7 luni de muncă
Veteran la Direcţia Silvică
Eugen Ilie Stoica a lucrat la Direcţia Silvică 21 de ani şi 7 luni, are 3 copii minori în întreţinere şi calificative de performanţă „Foarte Bine”, lucruri care trebuiau, potrivit spuselor, să-i asigure o protecţie specială la concediere. Pentru reducerea de posturi sunt unele criterii, iar la reducerea numărului de salariaţi sunt alte criterii, care trebuiau respectate de angajator. Pentru astfel de cazuri, Direcţia Silvică trebuie să asigure locurile de muncă vacante la nivel de ţară, să asigure salarii compensatorii conform legii şi dă termen de 3 zile ca fostul angajat să opteze pentru un post vacant, unde tot legea spune că dacă se mai prezintă cineva pe acel post trebuie să dea concurs. Potrivit lui Stoica însă, cum toate posturile sunt vânate pe bani grei, cu lege şi pe lângă lege, rămâi ani buni să dai concursuri. La rândul său, Direcţia Silvică afirmă în faţa instanţelor de judecată că şi-a făcut treaba legal, a asigurat posturi vacante, salarii compensatorii, etc. „Direcţia Silvică nu recunoaşte că nu a respectat procedura de concediere. De fapt, în acest fel, elimină o persoană din sistem, poate incomodă, în loc să concedieze alt salariat care ar putea fi sponsor, are pile sau nu are copii în întreţinere. Nu am acceptat mizeria lor şi am atacat în instanţă procedura de concediere. Nu am optat pentru un post vacant şi las ca legea să îşi spună cuvântul. Voi apela până la cea mai mare instanţă judecătorească existentă. Vor fi acţionate penal şi persoanele care au contribuit la emiterea deciziei de concediere. În acest dosar sunt multe nereguli comise de Direcţia Silvică şi sper că judecătorii de la Tribunalul Iaşi să ţină cont de ele şi să emită o soluţie dreaptă”, a conchis Eugen Ilie Stoica. (Andrei Hurbea)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau