Vasluienii au început să crească porci
Dimensiune font:
* preţurile mari la furaje, lipsa unor pieţe sigure de desfacere, dar şi îmbătrânirea fermierilor îi determină pe ţărani să nu mai crească animale * excepţie fac porcii, unde se înregistrează creşteri ale efectivelor
Ridicarea interdicţiei de a vinde în oboare porcii, a dat aripi ţăranilor, care au început din nou să crească şi câte trei, patru capete. „Se cunoaşte o revigorare odată ce au din nou posibilitatea ţăranii să vândă porcii în târguri. În anii trecuţi când a fost interzis acest gen de comerţ, efectivele de porci scăzuseră dramatic”, ne-a spus directorul Oficiului de Ameliorare şi Reproducere în Zootehnie Attila Mikloş.
Din păcate însă, la celelalte specii catagrafia a scos la iveală cifre îngrijorătoare. „Se semnalează scăderea efectivelor de taurine femele, baza efectivelor totale, mă refer la vaci şi juninci gestante şi viţele de peste 12 luni care au fost reţinute în gospodării. Dacă în anul 2012 am avut circa 32.700 capete s-ar putea să nu ne închidem nici cu 31.000. Cred că în jur de 30.000 vor fi femelele care sunt la vârsta de reproducţie, care vor intra în circuitul de producţie în anul 2013“, ne-a spus Mikloş. Oamenii rămaşi la sate, cei mai mulţi în etate, refuză să mai crească vite. „Una din problemele cele mai grave o constituie şi factorul social, demografic, îmbătrânirea fermierilor. Un minus de 1.000 de capete aparent nu-i mult. Dar înseamnă o scădere a efectivelor”, a mai spus directorul. Potrivit specialiştilor în domeniu, situaţia face ca una din puterile economice ale judeţului, zootehnia, să fie tot mai slab reprezentată.
Simona Pop
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau