Zona policentrică Suceava-Botoşani prinde contur
Dimensiune font:
La Centrul Economic „Bucovina” de la Salcea a avut loc, ieri, întâlnirea preşedinţilor consiliilor judeţene Suceava şi Botoşani, Cătălin Nechifor, respectiv Florin Țurcanu, şi a primarilor Ion Lungu şi Ovidiu Portariuc * ei au discutat despre asocierea celor două municipii şi judeţe în scopul accesării fondurilor europene în exerciţiul financiar 2014-2020
Cei patru şi-au arătat disponibilitatea pentru dezvoltarea unor proiecte comune de dezvoltare a celor două judeţe, însă au punctat concret un singur aspect. „În luna noiembrie vom avea o şedinţă comună de consiliu local. Este un început bun. E un demers care începe de jos în sus. Nu aşteptăm de la centru sau de la Guvern, ci începem să ne mobilizăm pe plan local ca să atragem fonduri”, a declarat Ovidiu Portariuc, primar al oraşului Botoşani. Ion Lungu, primarul Sucevei, a completat că într-o primă fază discuţiile vor avea loc doar între consiliile locale Suceava-Botoşani, urmând să se extindă la nivelul zonelor metropolitane din Suceava şi Botoşani, din care fac parte câteva zeci de localităţi.
Proiecte comune şi tren metropolitan
Un capitol distinct al întrevederii a fost trecerea în revistă a draft-ului de proiecte comune. Acestea au în vedere regenerarea infrastructurii urbane şi a spaţiilor publice din zona marilor ansambluri de locuinţe din Suceava şi Botoşani, programe de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe, extinderea şi modernizarea transportului public în comun urban, dezvoltarea reţelei de închiriere a bicicletelor şi pistelor pentru biciclişti şi un tren metropolitan Suceava-Botoşani. „Sunt proiecte pe termen lung, strategia de dezvoltare fiind prevăzută până în anul 2027”, a precizat Lungu.
Potrivit şefilor celor două administraţii, ar putea fi promovate şi proiectele privind realizarea centurii rutiere de ocolire a municipiului Suceava, pe relaţia Cumpărătura-Ipoteşti-Salcea-Botoşani, reabilitarea DN29 Suceava-Botoşani, construcţia sălii de sport polivalente, reabilitarea şi modernizarea Gării Iţcani şi construirea campusului universitar Suceava II.
Pol urban european, la graniţa Europei de Est
Pe de altă parte, în măsura în care, la Vilnius, se va semna Tratatul de asociere al Ucrainei la Uniunea Europeană, în noul areal de dezvoltare ar putea fi inclus şi oraşul Cernăuţi. Prin extinderea arealului urban în zona de graniţă şi cooptarea oraşului Cernăuţi din ţara vecină, vechi centru românesc, noua structură ar putea deveni transfrontalieră, iar populaţia urbană ar putea depăşi 500.000 de locuitori, constituindu-se în unul dintre principalii poli urbani din Europa de Est. „Mi se pare o ideea interesantă, având în vedere că până la Cernăuţi sunt sub 100 km”, a declarat primarul Sucevei. (Lidia Diaconu)
„Sunt proiecte îndrăzneţe, cu şanse de realizare” - Ion Lungu, primarul municipiului Suceava
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau