Ni s-a furat Crăciunul!? (galerie foto)

default

Dimensiune font:

| 21-12-2012 05:00

* mai mult decât o stare de spirit, sărbătorile de acum par să se transforme într-o obligaţie * mulţi oameni nu mai reuşesc să se bucure de căldura familiei, iar drumul spre biserică a fost uitat * nici Moş Crăciun nu mai are farmecul de altădată * copiii s-au învăţat să primească daruri în fiecare zi – punând astfel, sacul bietului Moş în inferioritate

Suntem oameni cultivaţi şi moderni dar, de multe ori, ne împiedicăm la răspunsuri banale. Omitem să vedem ceea ce este frumos şi la îndemâna noastră, ne depărtăm de noi şi de suflet şi descoperim că suntem nefericiţi. Ne speriem de modul în care trece timpul, iar Crăciunul şi apropierea de un nou sfârşit de an ne umplu de frustrări şi de statistici, de liste şi de cumpărături nesfârşite. Ne plângem că nu avem bani, dar încărcăm mesele mult peste limita decenţei. În acest context, îl aşteptăm pe Moş Crăciun. Uneori… şi pe Pruncul Iisus Hristos, să Se nască. Sentimentele şi stările ni se învălmăşesc în suflet şi nu putem da, pe loc, un răspuns prompt la o întrebare firească: Ce însemnă Crăciunul?
Nu toţi… însă o mare parte dintre oamenii pe care îi chestionezi fac ochii mari şi dau în bâlbâială. „Ce înseamnă? Nu ştiu. Perioada aceea din an… Nimeni nu prea mai crede în Moş Crăciun. Nu prea mai are o semnificaţie Crăciunul”, spune Andrei. Este nepăsător. Şi, răspândeşte tristeţe în jur. Tristeţea mare este aceea că Andrei e doar un adolescent – dar, şi-a pierdut deja seninătatea. „Întrebaţi pe cineva mai optimist. Poate vă răspunde mai frumos, aşa cum încercaţi dumneavoastră să faceţi scrierea!”, a exclamat o doamnă şi a oftat.
„Acum, copiii au de toate şi nu mai sunt fericiţi”
Deşi nu la fel de uşor, oameni optimişti se găsesc. Vii şi deschişi, pentru a întâmpina cum se cuvine Naşterea Domnului şi sărbătorile de iarnă. „Pentru mine, Crăciunul este un eveniment deosebit, pentru că mă pregătesc cu mâncăruri, mă duc pe la biserică, mă duc pe la familie. E o sărbătoare şi de biserică, şi de casă”, ne-a spus Minerva Suveică. Are 82 de ani şi bucuria omului simplu, dar împlinit. Are şi multe amintiri din copilărie, pe care le păstrează cu sfinţenie. „Era grozav. Mă duceam cu pluguşorul şi cu steaua, în ceată cu mulţi copii. Era ceva deosebit. Evenimentele astea aveau parcă mai multă implicare, mai mult fast. De Moş Crăciun, nu mai spun! Când eram copil, căutam prin toată casa, până găseam darurile ce urma să le primim. Dar, tăceam din gură. De obicei, primeam cărţi, caiete, nu altceva. Părinţii mei nu erau prea avuţi, însă ce era, cât de puţin, era un mare lucru! Acum, copiii au de toate şi nu mai sunt fericiţi”, a constatat bunica Minerva.
Într-adevăr, copiii din familiile cu venituri constante sunt învăţaţi să primească multe şi în fiecare zi. Prin urmare, e imposibil să-i mai impresioneze atât de mult apariţia unui Moş – mai ales dacă, între timp, au aflat din micile-mari secrete ale vieţii.
Bani pentru colindători
Totuşi, măcar până la clasa a IV-a, încearcă să-şi găsească timp şi pentru emoţii. „Ne pregătim. De acum, vine Moş Crăciun. Ne aduce cadouri, e mai frumos decât în alte zile. Crăciunul îl petrecem în familie. Ne gândim şi la chestia asta, că S-a născut Hristos. Eu merg cu colinda şi cu uratul pe la neamuri. E şi bucuria de a-i revedea pe cei dragi, dar şi aceea de a strânge nişte bani”, povesteşte Cosmin Ştefan. Băiatul a mărturisit că reuşeşte să adune ceva profit în această perioadă. Suficient cât să înceapă să-şi facă primele planuri pentru tabăra din vară.
Problema banilor şi planificarea lor e un gând mai ascuns pentru tineri. Care au încetat demult să-şi facă planuri şi care au rămas cu nostalgia unor vacanţe de iarnă petrecute în satele bunicilor. „La ţară primeam colăcei şi mere şi ştiam să ne bucurăm cum se cuvine, când ne umpleam desaga. Acum, nu mai merg la colindat, dar mai ies cu colegii, mergem cu capra. Nu e pentru bani, ci pentru distracţie. Este o ocazie bună de a mai trece pe la rude”, a spus Eduard Finiş.
Cei mai emoţionaţi şi mai nerăbdători de a gusta din toate bucuriile sărbătorilor rămân, însă, copiii mici tare. „Nepoţii mei vor fi foarte încântaţi. Din septembrie îl aşteaptă pe Moş Crăciun. La momentul acesta sunt micuţi, au 2 şi 3 ani, dar sunt fericiţi”, a constatat Mariana Olaru. Schiţează un zâmbet forţat şi se observă că încearcă, măcar de dragul nepoţilor, să fie mai bine decât starea pe care o are pe interior.
Când ne abatem de la Sărbătorit…
„Crăciunul, la mine, înseamnă odihnă. Câteva zile libere. Dar, e şi spiritul familiei. Bucuria de a simţi bucuria copiilor, aceea de a găsi cadouri sub brad. Este şi semnificaţia religioasă… dar, eu am cam uitat drumul la biserică”, recunoaşte Dana Buga.
Şi, până la urmă, cam în această ultimă propoziţie stă misterul. Starea noastră de bine sau de mai puţin bine. Credinţa şi optimismul pierdute pe undeva, în vâltoarea vieţii de zi cu zi. „Sărbătoarea Crăciunului e o alegere şi stă în puterea fiecărui om să aleagă să meargă la biserică, să aleagă să-şi primenească sufletul, să aleagă să trăiască în spiritul Crăciunului. Altfel, se poate întâmpla să fie o sărbătoare fără sărbătorit. Adică, dacă nu vorbim de naşterea lui Cristos, e posibil să facem brad, lumini multe, sărbătoare, cu alte cuvinte – dar, unde este sărbătoritul?”, atrage atenţia preotul Cornel Cadar, reprezentant al Episcopiei Romano-Catolice. Bucuria şi licărirea de speranţă vin, însă, în orice moment suntem dispuşi să ne pansăm rănile şi să ne deschidem sufletul. „Crăciunul poate fi recuperat teologic şi religios vorbind, printr-o participare a noastră la colinde, printr-o prezenţă în biserică, printr-o ajutorare a celor săraci, bolnavi şi singuri în zilele de Crăciun. Toţi suntem Moş Crăciun. Avem nevoie să dăruim şi să primim. Darul cel mai de preţ al lui Dumnezeu pentru noi este Hristos, pe care ni-L trimite din Ceruri”, a punctat preot Ioan Valentin Istrati, reprezentant al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
O, ce veste minunată!
Unii ascultă sfatul şi, prin urmare, găsesc şi zâmbetul şi puterea de a merge mai departe. „Crăciunul marchează, după mine, începutul religiei creştine, prin naşterea lui Iisus Hristos. Acest fapt prilejuieşte familiei să se reunească, la biserică şi acasă. Retrăim secvenţe din anul care se apropie de final, cu bune, cu rele şi ne bucurăm de începutul unui an care se presupune că va fi mai bun decât precedentul”, a spus, visător, Ştefan Ocheşanu.
Visarea şi credinţa sunt, într-adevăr, remedii pentru suflet. Alinând pe interior, pe exterior poate apărea zâmbetul acela, din toată inima. E adevărat că fiecare dintre noi avem multe şi mari greutăţi, însă este la fel de adevărat că, dacă ne oprim o clipă pentru a privi în jur – ne vom înspăimânta. Pentru că, întotdeauna este loc de mai rău. Şi, pentru că mulţi oameni sunt cu adevărat bolnavi, săraci, împovăraţi de grija zilei de mâine. Pentru ei, Crăciunul este ca şi oricare altă perioadă – un moment al preocupării referitor la ceea ce vor pune în farfurie. La noi, preocuparea este ca nu cumva să rămână vreun colţ de masă liber…
Crăciunul este un prilej de a face fapte bune. Şi de a-i ajuta pe cei care chiar n-au parte de cele mai simple bucurii. Crăciunul este un prilej de a mulţumi pentru ceea ce avem. Şi, avem! O viaţă, o familie, o privire spre viitor. Mai important decât atât, avem un Mântuitor! Şi prilejul de a exclama: „Astăzi S-a născut Hristos, Mesia chip luminos! Lăudaţi şi cântaţi şi vă bucuraţi!”.

(Anda Pintilie)

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Comentarii

valentin

Dec 27, 2012

craciunul nu se poate fura. noi singuri il aruncam in mainile afaceristilor.

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:02

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 16.12.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 - ora 12.30; - spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 13.00; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 16.12.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (30mp) din Targul Auto, destinat amplasarii unui container/ rulote/ chiosc, pe 16.12.2024 – ora 13.45; - spatiul comercial S2 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.00; - spatiul comercial S9 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.30. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei