Fetiţa din România care are hepatita misterioasă are nevoie de transplant de ficat
Dimensiune font:
O fetiţă de 5 ani din România are hepatita misterioasă care a fost depistată în mai multe state din Europa, dar şi în SUA. Din păcate, starea micuţei se degradează rapid şi are nevoie de un transplant de ficat, operaţie care nu se face în România. Mama fetiţei ar fi donator compatibil cu aceasta şi i-ar putea dona ficat pentru a-şi salva fetiţa. Însă, operaţia la nivel pediatric nu se face în România, neexistând niciun centru autorizat în acest sens în ţara noastră.
Prof. dr. Vladislav Braşoveanu, şeful Secţiei de Chirurgie şi Transplant Hepatic din cadrul Spitalului Clinic Fundeni, a declarat, la Antena 3, că ”transplantul hepatic pediatric, la ora actuală, nu se poate face în România. Spitalul Grigore Alexandrescu nu este acreditat pentru transplantul hepatic pediatric, iar la Spitalul Fundeni se fac cele mai multe transplanturi hepatice, dar la ADULT. Şi atunci, singura soluţie este transplantul hepatic în străinătate. Ministerul Sănătăţii are un acord cu Italia şi atunci probabil că singura soluţie va fi transplantul hepatic acolo. Noi am internat mama fetiţei pentru investigaţii, însă, din păcate, nu se poate realiza transplantul hepatic pediatric în România, pentru că, la ora actuală, dacă vă vine să credeţi, nu există un centru acreditat pentru transplantul hepatic pediatric în România.”
”Mama are aceeaşi grupă cu fetiţa, deci, sigur, compatibilitatea cea mai bună ar putea să fie de la mamă. În mod normal, transplantul pediatric de la un donator viu e o operaţie programată, însă înţeleg, din datele din spaţiul public, că această fetiţă se degradează de la o zi la alta şi atunci, probabil ar trebui urgentate toate formalităţile pentru a fi transferată în străinătate, e vorba de un copil totuşi” a precizat medicul.
”Cazul raportat de România este al unei fetiţe în vârstă de cinci ani, internată la un spital de specialitate în data de 4 aprilie. Nu a fost detectată nicio infecţie virală activă, iar markerii pentru boli autoimune au fost negativi. Starea copilului este stabilă, primeşte medicaţie simptomatică şi este în continuare spitalizat. Copilul nu a călătorit în străinătate şi nu are nicio legătură epidemiologică cu alt caz raportat către OMS Europa. Raportarea a avut la bază definiţia OMS de caz probabil, care se referă la insuficienţă hepatică, transaminaze >500 UI şi icter la un copil la care nu există markeri de infecţie virală hepatică. Facem aceste precizări pentru informarea opiniei publice şi pentru a elimina speculaţiile care ar putea produce îngrijorare în rândul părinţilor din România”, a transmis Ministerul Sănătăţii.
Citiţi materialul integral pe dcnews.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau