O treime dintre români iau medicamente în funcție de informațiile găsite pe Internet

medicatie

Dimensiune font:

| 08-10-2022 10:19

 Românii nu conștientizează posibilele efecte dramatice ale administrării de medicamente fără un consult medical în prealabil, astfel că o treime dintre ei iau medicamente în funcție de informațiile pe care le găsesc pe Internet, în timp ce aproape 20% așteaptă ca simptomele să treacă de la sine * automedicația cu antibiotice și analgezice: aproape 60 % dintre români nu realizează că antibioticele sunt ineficiente împotriva virusurilor, iar peste 20% spun că au luat antibiotice pentru răceală

Într-o lume modernă, cucerită de Internet, românii folosesc informațiile medicale disponibile online pentru a se diagnostica și trata, deși scopul acestora este să îi ajute pe oameni să înțeleagă cu ce boli se pot confrunta și să încurajeze prevenția. Cu toate acestea, autodiagnosticarea și automedicația, în special cu antibiotice, sunt fenomene frecvent întâlnite în țările Uniunii Europene, inclusiv în România, care se traduc, de cele mai multe ori, prin boli identificate și tratate greșit. „Sunt foarte puțini oamenii care se autodiagnostichează corect. Poți să ai un simptom care să apară în cinci boli diferite, cu tratamente complet diferiteCând ai un diagnostic pus de medic, tratamentul va fi corect și rezolvarea va fi rapidă. Altfel, evoluția bolii va fi mult mai lungă și vor apărea complicații", spune medicul clinician Ana Maria Apostol, medic primar ORL în cadrul MedLife.

Fenomenul autodiagnosticării și riscurile asociate

Contrar aparențelor, autodiagnosticarea și automedicația sunt fenomene frecvent întâlnite și în rândul claselor sociale de mijloc și chiar înalte. 85% din persoanele care își pun un diagnostic și își administrează medicamente folosind informațiile de pe Internet sunt din mediul urban, peste 60% sunt absolvente de studii medii și superioare, iar mai mult de jumătate au un loc de muncă stabil. Totodată, dintre românii care obișnuiesc să se autodiagnosticheze, 64% sunt femei, iar 22% sunt persoane tinere, cu vârste cuprinse între 35 și 44 ani. 

Specialiștii atrag atenția că atunci când folosesc doar informații medicale online pentru a se autodiagnostica sau trata, oamenii se supun anumitor riscuri. Pe de-o parte, devin convinși de boală și acceptă cu greu un diagnostic diferit, dat de către medic. Totodată, devin stresați și anxioși, agâțându-se, de multe ori, de cel mai rău scenariu. Poate să apară cyberhondria, situația în care o persoană se confruntă cu o anxietate mare legată de sănătate din cauza căutării simptomelor pe Internet. Pe de altă parte, apare riscul administrării unor tratamente eronate. 

 

Automedicația poate cauza reacții adverse, supradozaj sau interacțiuni medicamentoase periculoase. În egală măsură, autodiagnosticarea incorectă este riscantă pentru sănătate și atunci când crezi că ai ceva minor și nu te adresezi medicului pentru tratament corespunzător. Poate duce la întârzieri în tratamentul unor afecțiuni mai grave, cum ar fi un posibil infarct, accident vascular cerebral, convulsii sau tumoră.

 

Automedicația – jumătate dintre români nu conștientizează riscurile automedicației, iar o treime dintre ei iau medicamente după consultarea informațiilor de pe Internet  

Automedicația este definită în mod tradițional ca fiind administrarea de substanțe medicamentoase sau a altor remedii din proprie inițiativă sau la sfatul altei persoane, fără a consulta un medic. 

Românii nu conștientizează posibilele efecte dramatice ale administrării de medicamente fără un consult medical în prealabil, astfel că o treime dintre ei iau medicamente în funcție de informațiile pe care le găsesc pe Internet, în timp ce aproape 20% așteaptă ca simptomele să treacă de la sine. Lipsa tratamentului sau administrarea incorectă a acestuia se traduce prin rezistență la agenți patogeni, reacții adverse, supradozaj și chiar cronicizarea unor boli prin întârzierea diagnosticului.

Există două categorii demografice pentru care autodiagnosticarea și automedicația prezintă riscuri speciale: persoanele în vârstă și copiii.

Automedicația la persoanele în vârstă prezintă anumite riscuri, mai ales atunci când sunt polimedicate (iau mai multe medicamente în același timp pentru mai multe boli), deoarece sunt mai susceptibile la reacții adverse la medicamente. Cauza principală de automedicație în rândul populației în vârstă a fost a cefaleea, iar medicamentul cel mai des folosit a fost analgezicul, conform unui studiu. 

În cazul copiilor și sugarilor, cel mai frecvent părinții apelează la automedicație în cazul stărilor de răceală, urmate de afecțiunile tractului gastro-intestinal, cele dermatologice și cele legate de avitaminoze, anemii. Motivul pentru care se alege automedicaţia copilului şi sugarului este lipsa de timp, asociată cu panica de a nu i se înrăutăți starea celui mic, iar de multe ori copilul ajunge la medic a doua sau a treia zi de la debutul bolii.

  

Utilizarea abuzivă de analgezice şi antiinflamatoare ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru întregul sistem de sănătate din România. Datele unui studiu arată că peste 60% dintre români recurg la automedicație pentru răceală sau gripă, dureri de cap, dureri articulare sau musculare, dintre aceștia majoritatea fiind din mediul urban.

 

În ceea ce privește antibioticele, acestea încă sunt folosite în cazul unor infecții virale. Astfel, românii trebuie să învețe că acestea sunt eficiente numai împotriva infecțiilor bacteriene și nu ajută în caz de răceală, la fel cum nu pot ameliora durerea de cap sau febra. 

Influența socială a semenilor este un factor important în formarea practicilor legate de sănătate, lucru confirmat de statistici, care arată că jumătate dintre români oferă sfaturi rudelor şi apropiaţilor cu privire la tratarea unor probleme de sănătate.(8) Pentru a schimba comportamente legate de sănătate, avem nevoie de creșterea eforturilor de educație în domeniul sănătății și de cunoaștere a riscurilor și beneficiilor diferitelor practici.

Oamenii au nevoie să înțeleagă că pentru a pune un diagnostic corect, medicul se bazează nu doar pe istoricul medical și simptomatologia pacientului, ci și pe un examen clinic de specialitate, completat de investigații paraclinice (examen endoscopic, CT, RMN). În plus, un rol important îl au analizele de laborator, care în medicina de astăzi au devenit un sistem fundamental pentru orientarea clinicianului în a diagnostica corect și a trata ulterior pacientul. „Fără analize de laborator precise și țintite, în patologia clinică, un diagnostic corect este greu de obținut, dacă nu chiar imposibil. Manifestarea clinică foarte nuanțată a diverselor patologii are nevoie de obiectivare prin analize de laborator, iar acest fapt îi conferă clinicianului siguranță în tratarea pacientului", susține dr. Roxana Radu, medic specialist medicină de laborator MedLife.

Nicoleta ZANCU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

 

Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iași, șos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iași, tel: 0232-243.864; fax: 0232-212.231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Starmod S.A. Suceava cu sediul social în mun. Suceava, str. Universității, nr. 29, jud. Suceava, nr. înregistrare în Registrul Comerţului J33/69/1991 , C.U.I. RO3177717, numită potrivit Sentinţei Civile nr. 19 din data de 25.01.2022, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 9819/86/2010**, invită toți agenții economici interesați ca, până la data de 11.11.2022, ora 16:00, să depună o ofertă financiară și o ofertă tehnică pentru efectuarea lucrărilor cadastrale de reglementare a situațiilor tehnico-cadastrale pentru bunurile imobile din patrimoniul societății Starmod S.A. Suceava. Condiții de formă: Ofertele vor fi depuse la sediul lichidatorului judiciar MANAGEMENT REORGANIZARE LICHIDARE IAȘI S.P.R.L., din Iași, str. Aleea Nicolina, nr. 82, într-un plic închis şi sigilat prin aplicarea ștampilei ofertantului, ce va conţine documentele de participare mai jos menţionate. Plicul va menţiona în mod obligatoriu şi limitativ: numele/denumirea ofertantului, adresa domiciliului/sediului social al ofertantului, precum şi menţiunea „ofertă servicii cadastrale, a nu se deschide înainte de data de 11.11.2022, ora 16.00”. Solicităm ca oferta financiară să conţină următoarele elemente obligatorii: -Preț (va fi exprimat în lei, fără T.V.A.); -Acordul expres al ofertantului ca plata prețului să se efectueze în conformitate cu dispozițiile Legii 85/2006, pe măsură ce se vor obține fonduri din valorificari de active din patrimoniul societății debitoare. Solicităm ca oferta tehnică să conţină următoarele elemente obligatorii: -Termen de execuţie; -Lista serviciilor cadastrale ce vor fi prestate pentru reglementarea situațiilor tehnico-cadastrale pentru bunurile imobile din patrimoniul societății Starmod S.A. Suceava. -Certificatul de atestare din care reiese că ofertantul este calificat şi atestat în vederea efectuării de operațiuni/servicii cadastrale. Va fi descalificată automat orice ofertă care nu conţine toate documentele sus-menţionate. Pentru cuantificarea preţului de executare a lucrării, accesul în incinta societăţii debitoare se face cu programare (48 de ore) şi este condiţionat de semnarea unui Protocol de vizitare a acesteia care cuprinde clauze de confidenţialitate. Pentru programare ofertanţii trebuie să-şi anunţe prin fax la 0232-243.864 sau e-mail iasi@insolventa.ro intenţia de vizitare. Relații suplimentare se pot obține de la: -tel. 0232-243.864 0755.132.473 -fax: 0232-212.231 -email: secretariat@insolventa.ro
VANZARE TEREN SI CONSTRUCTII PIATA NEAMT str. Piata Garii, nr.7, loc. Piatra Neamt, jud. Neamt. Subscrisa BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. desemnata in calitate de administrator judiciar al debitoarei PERLA INVEST S.R.L., in reorganizare, prin Incheierea de sedinta nr. 236 din data de 19.04.2016, pronuntata in Dosarul nr. 2699/103/2015/a4, de Tribunalul Neamt – Sectia a II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, organizeaza in data de 23.11.2022, ora 13:00, la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., din Bucuresti, Str. Invingatorilor nr. 24, Victory Business Center, Et. 4, Sector 3, sedinta de licitatie publica cu strigare pentru vanzarea, in bloc, a proprietatii imobiliare compuse din: -teren intravilan, in suprafata de 1.000 mp, inscris in CF nr.54618 a Mun.Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618; -constructie in suprafata utila de 567,46 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U1 a Mun. Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618-C1-U1; -constructie in suprafata utila de 1.707,65 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U2 a Mun. Piatra Neamt, avand nr.cadastral 54618-C1-U2 situate in Mun. Patra Neamt, str. Piata Garii, nr.7, jud. Neamt. Pretul de pornire al sedintei de licitatie 1.379.000 EUR, exclusiv TVA. Detalierea componentei acelor blocuri de active poate fi solicitata administratorului judiciar la adresa de e-mail business.restructuring@bdo.ro. Ofertantii care doresc sa participe la licitatie trebuie sa depuna la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., cel tarziu cu o zi lucratoare inaintea sedintei de licitatie publica la care doresc sa participe, personal sau prin curier, ora 17:00, toate documentele specificate in cuprinsul Caietului de sarcini, ce poate fi achizitionat de la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. pentru suma de 1.000 Lei, exclusiv TVA. Plata Caietului de sarcini se va realiza prin transfer bancar in contul unic de insolventa al societatii PERLA INVEST S.R.L., pe baza facturii comunicate de catre administratorul judiciar. Pentru informatii suplimentare va rugam sa ne contactati la numarul 021.319.94.76 sau e-mail business.restructuring@bdo.ro.
Dacă mananci oua in fiecare zi, uite ce se intampla in organismul tau
28/11/2022 18:58

Este cea mai versatilă mancare de pe planetă, ouăle fac parte din orice dietă. Se pot incorpora in orice fel de mancare, sunt incredibil de sănătoase, si bune pentru nutritia ta. Dar poti manca mai mult ...

Colegiul Medicilor solicită suplimentarea numărului de locuri la Rezidenţiat pentru Medicina de familie
28/11/2022 18:56

Intr-un comunicat transmis sambătă AGERPRES, Colegiul Medicilor din Romania atrage atenţia că anul acesta au fost scoase la Rezidenţiat doar 321 de locuri pentru Medicina de familie, iar acest număr est ...

Care sunt zonele în care nu ar trebui să aplici parfum?
28/11/2022 18:43

Desi este tentat să pulverizezi in jurul tău un nor de parfum, medicii spun că nu este o idee bună. Există zone in care parfumul nu ar trebui să ajungă si ai să intelegi de ce! Potrivit Reader’s Di ...

Atenție! Lucruri despre care nu știai că îți pot crește tensiunea
28/11/2022 18:41

Dacă ai tensiunea mare poti experiementa simptome precum durere de cap (mai ales dimineata), iritabilitate, transpiratii, fată inrosită, palpitatii, oboseală progresivă. Alte simptome ale hipertensiunii ...

Ce semnificație are mirosul urinei?
28/11/2022 18:41

Mirosul urinei este o informatie importantă pentru urologi si povesteste despre ceea ce se intamplă in corpul tău, explică pentru bolgul Clinicii Ceveland, medicul urolog Petar Bajic. In cazurile majorit ...

Cum interpretezi analizele de urină. Care sunt modificările anormale
28/11/2022 18:40

Modificări la nivelul urinei semnalează prezenţa unor boli sau dezechilibre. Dr. Soysaler Andreea-Cezara, medic specialist medicină internă, ne explică mai multe. Cum se recoltează urina Se va recolt ...

Poate stresul să îți influențeze apetitul? Un studiu arată că totul este în mintea ta
28/11/2022 18:28

.Un nou studiu dezvăluie relatia dintre stres, obezitate si apetit. .Rezultatele au arătat că stresul afectează modul in care creierul răspunde la alimente. .In cadrul studiului au fost evaluate date d ...

Leguma care costă mai puțin de 2 lei, efect asupra virozelor. Lidia Ficioru: Este ucigașul infectiilor
28/11/2022 17:25

Leguma care costă mai putin de 2 lei are efect asupra virozelor. Ceapa se crede că este capabilă să trateze simptomele răcelii. Acesta a fost folosit ca medicament pe bază de plante pentru diverse boli, c ...

Adevărul despre ceai. Există un pericol despre care sigur nu știai. Cum îl poți evita.
28/11/2022 17:25

Adevărul despre ceai si cum te poti imbolnăvi. Suntem din ce in ce mai constienti de utilizarea excesivă a plasticului in viata noastră si de problemele pe care le aduce sănătătii noastre si mediului. ...

Ce se întâmplă când mănânci usturoi crud. Ce efecte are asupra organismului
28/11/2022 17:24

Ce se intamplă cand mănanci usturoi crud. Un cătel de usturoi este unul dintre ingredientele pe care fiecare bucătărie trebuie să le aibă. Pe langă faptul că are o aromă unică, are si beneficii put ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei