Marile puteri ale lumii se pregatesc pentru razboiul cibernetic
Dimensiune font:
Mai multi specialisti in securitate informatica avertizeaza ca 2013 ar putea fi anul care marcheaza inceputul razboiului cibernetic intre marile puteri ale lumii, dar si momentul in care atacurile informatice cu tinta economica vor deveni cu adevarat problematice.
Semne ca se poate ajunge la un adevarat conflict cibernetic exista deja inca de anul trecut, cand am asistat la atacuri informatice comandate politic. Un exemplu este, desigur, conflictul cibernetic dintre Iran si SUA.
Mai grav este faptul ca 2013 va fi anul in care majoritatea puterilor militare ale lumii vor investi masiv in programe cyberwar, asa cum sunt denumite de catre analisti. Cu alte cuvinte vom asista la inceputul unui altfel de razboi, de aceasta data informatic.
Michael Sutton, sef al departamentului de cercetare in securitate din cadrul companiei Zscaler, este de parere ca guvernele vor cheltui sume fabuloase cu pregatirea arsenalului cybernetic. Acelasi analist, citat de CNN, afirma ca multe guverne vor apela la "expertanlizarea" atacurilor, iar printre cei care vor beneficia de aceste contracte secrete vor fi si hackerii independenti.
In 2012, cum spuneam mai sus, am asistat la atacuri informatice de amploare. In august, anul trecut, un atac asupra companiei Saudi Aramco a pus la pamant retea de 30.000 de computere. O luna mai tarziu, mai multe banci americane importante au fost si ele tinta unui atac de tip DoS, considerat cel mai mare din istorie.
Specialistii de la McAfee estimeaza ca astfel de atacuri vor creste exponential in acest an. Efectele blocarii unui sistem informatic important (cum este ce al unei banci mari, de exemplu) sunt grave, atat asupra companiei in sine, cat si asupra clientilor institutiei respective. Cu alte cuvinte, razboiul cibernetic nu se opreste la sabotarea activitatii unei companii sau institutii guvernamentale, afirma CNN, care citeaza mai multi specialisti in securitate.
Sabotajul economic prin atacurile IT nu este totusi cel mai grav lucru pentru care multe guverne incearca sa se pregateasca. Cel putin in Statele Unite, unde se manifesta oricum o teama generala legata de actele de terorism, sunt invocate efectele pe care le-ar putea avea un atac informatic bine orchestrat asupra statiilor de epurare a apei sau asupra centralelor nucleare... Culmea este ca tot americanii afirma ca aceste facilitati sunt si cele mai vulnerabile la atacuri informatice.
Pe de alta parte, in timp ce guvernele lumii, in frunte cu cel american baga din ce in ce mai multi bani in solutii de securitate si in analizarea diferitelor tipurilor de atacuri, miscarea Anonymous pare sa fi intrat intr-un con de umbra sau cel putin pare sa fi batut in retragere dupa arestarea unor membri importanti ai gruparii.
La fel de posibil este insa ca Anonymous sa schimbe tactica si metodele de atac in conditiile in care arma sa principala, atacul Denial of Service (DoS), a inceput sa fie mai bine inteles si mai usor de prevenit de catre potentialele victime.
Sursa:hit.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau