SUA nu mai cataloghează sateliții ca arme
Dimensiune font:
Sateliții nu vor mai fi catalogaţi ca arme, conform unei modificări a legislației SUA privind combaterea traficului de arme. Acest fapt le dă speranțe societăților comerciale care doresc să își vândă tehnologia spațială nu numai în SUA, ci mai ales pe piața mondială.
Cu toate acestea, datorită interesului privind avantajele oferite de orbitarea Pământului, s-ar putea ca misiunile spațiale de anvergură să fie încă îngreunate de legi de securitate stricte.
Pe data de 3 ianuarie, președintele Barack Obama a autorizat revizuirea Legii Internaționale privind Reglementarea Traficului de Arme (LIRTA). Încă din 1999 conform acestei legi, sateliții SUA și tehnologiile similare erau considerate muniție cu interdicție strictă de export către puterile străine – spre nemulțumirea fabricanților de sateliți. Ei susțin că nu pot câștiga îndeajuns pentru a rămâne novatori, fără posibilitatea de a vinde tehnologie avansată în străinătate.
Conform legii actualizate, sateliții care orbitează Pământul și tehnologiile similare sunt scoase de pe lista armelor, cu toate că președintele își rezervă dreptul la veto, iar hotărârea nu se aplică unor țări precum China, Iran și Coreea de Nord.
Alex Saltman de la Federația Zborurilor Spațiale Comerciale din Washington DC speră pe viitor într-o îmblânzire a regulilor și în ceea ce privește echipamentul de turism spațial, cum ar fi capsulele pentru echipaje, care rămân deocamdată restricționate de LIRTA.
”Tehnologiile spațiale care aveau în trecut utilitate militară sau care combinau utilizările militare cu cele civile, devin în primul rând comerciale și tocmai de aceea ar trebui reglementate ca atare” a spus Saltman. ”Cu toate că nu există un efect imediat – aproape tot ce este permis acum nu era permis cu o lună în urmă – deci am făcut un pas mare pe drumul spre relaxarea restricțiilor.”
De asemenea, noile reglementări ar trebui să permită accesul studenților care nu sunt cetățeni SUA la datele informatice și documentele companiilor aerospațiale americane, ceea ce le-a fost refuzat până acum. Aceasta este părerea Sarei Seager, specialist în știință planetară la Institutul de Tehnologie din Massachussets, ai cărei studenți proiectează și construiesc mici sateliți denumiți Cube Sats (sateliți-cub).
Dar Seager este de părere că mai rămân încă probleme majore, cum ar fi ce se va întâmpla cu colaborările internaționale privind sondele spațiale cu misiuni de mai mare amploare. De exemplu, studenții ei proiectează instrumente pentru misiunea OSIRIS-Rex de studiere a unui asteroid și nu este clar modul în care noile reglementări ar putea avea un impact asupra studenților non-americani.
”De ce se concentrează numai asupra sateliților care orbitează Pământul și nu și asupra navelor spațiale care se aventurează dincolo de Pământ? se întreabă Seager. ”Nu este clar dacă guvernul va putea găsi acuratețea de exprimare necesară înainte ca formulările respective să fie transpuse imuabil în aceste reglementări.
Sursa: http://www.scientia.ro/
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau