Cele mai bune scoli de bucatarie locala

default

Dimensiune font:

| 27-11-2012 00:00

Unul dintre cele mai frumoase suveniruri cu care te poti intoarce acasa dintr-o calatorie este un preparat local delicios pe care il poti manca impreuna cu prietenii tai. Trebuie sa recunosti ca asta e o chestie mai tare decat un magnet pentru frigider. In cele ce urmeaza, ai prezentate 10 locuri pe care trebuie sa le vizitezi daca vrei sa-ti imbunatatesti cunostintele culinare.

Regiunea Toscanei reprezinta o destinatie ideala pentru o vacanta plina de soare

Luang Prabang, Laos

 

Mica tarisoara Laos este adesea umbrita de vecinii sai, Thailanda si Vietnam, dar cea mai linistita tara din Asia de Sud-Est, se mandreste cu o bucatarie unica in lume si absolut delicioasa, mai ales in fostul oras regal, Luang Prabang. De la rasaritul pana la apusul soarelui, printre donatiile oferite calugarilor imbracati in robe de culoarea sofranului, invata secretele specialitatilor locale, printre care “jąew bąwng”, un condiment pe baza de ardei iute si piele uscata de bivol si “khai phųn”, alge uscate de rau cu seminte de susan. Ambele sunt mai gustoase decat suna si, impreuna cu o bere rece, khai phųn este una dintre cele mai bune gustari din lume.

 

Restaurantul Tamarinditi ofera cursuri culinare pe durata intregii zile, pe terasa de pe malul lacului. Este inclusa si o vizita in piata locala.

 


La Restaurantul Tamarind din Laos inveti sa gatesti condimentat

 

Istanbul, Turcia

 

Punctul geografic de intalnire intre Europa si Asia, se lauda cu o bucatarie influentata de radacinile istorice ale Imperiului Otoman, care se intind dincolo de apele Bosforului. Lasa-te inspirat de aromele balcanice din vest, dar si de cele orientale, in pietele si restaurantele locale. Rasfata-te cu mancarea excelenta pe care o poti cumpara de pe strada, cum ar fi “midye tava” (midii umplute) sau sandvisuri proaspete cu peste, din portul Eminönü. Printre preparatele traditionale se regasesc yayla çorbasi (supa de iaurt cu menta) si imam bayıldı (vinete umplute); ultima se traduce literar prin “extazul preotului”, o aluzie la legendara aprobare pe care a primit-o acest platou fantastic, atunci cand a fost pregatit pentru prima oara.

 

Aflata intr-o locatie eleganta in Sultanahmet, Scoala culinara Alaturkaiti ofera cursuri gastronomice care dureaza patru ore, totul culminand cu un pranz relaxant si delicios.

 


A la turca, bre!

 

Oaxaca, Mexic

 

Bucataria regionala din Oaxaca reprezinta o dovada vie a faptului ca mancarea mexicana inseamna mult mai mult decat nachos si burritos. Orasul este cunoscut in randul gurmanzilor ca fiind ‘lugar de siete moles’ (locul celor sapte cartite), iar in toate restaurantele si pietele din oras ti se ofera sos cu chilli si ciocolata.  Fa o vizita in piata Abastos, pentru un mic dejun specific, huevos oaxaqueños – oua ochiuri in supa de rosii cu chilli – dupa care da pe gat un shot de mezcal, pentru a aluneca mai bine chapulines (lacuste prajite). Ciocolata din Oaxaca este o alta delicatesa, mai ales daca insectele nu sunt pe gustul tau.

 

Cursuile culinare organizate de Pensiunea Casa Crespo, din Oaxaca, se tin in incinta restaurantului El Teatro Culinario.

 

Peninsula Banks, Noua Zeelanda

 

Cu multitudinea de oferte pentru plimbari, inotat printre delfini si dat cu caiacul, merita sa vizitezi pitoreasca Peninsula Banks din Noua Zeelanda si sa participi si la cursurile de gastronomie organizate aici. Fa o vizita intr-o sambata dimineata la Lyttelton, una dintre cele mai bune piete ale fermierilor din Noua Zeelanda sau intereseaza-te cu privire la cursurile culinare la  Ground Culinary Centre . Intoarce-te duminica pentru a participa la cursurile organizate de She Chocolate School, in Governor’s Bay.

 

Langa portul Akaroa, aflat in apropiere, magazinele care vand branzeturi si vin abia te asteapta sa le calci pragul. Aflata in fosta colonie franceza Akaroa, scoala culinara de aici se concentreaza pe ingredientele locale organice, printre care se numara si fructele de mare proaspete, neo-zeelandeze.

 

Hoi An, Vietnam

 

Majoritatea turistilor viziteaza Hoi An pentru a cunoaste istoria coloniala a orasului – cu influentele sale portugheze, franceze si japoneze – sau pentru a-si achizitiona o garderoba noua, apartinand croitorilor extrem de indemanatici din zona. Locatia este si un loc propice pentru a invata sa gatesti preparate culinare vietnameze si specialitati locale printre care “cao lau”, un fel de mancare cu taitei, cu influente japoneze, care se serveste cu biscuiti din orez “bánh da”, asemanatori crutoanelor asiatice. Piata de noapte din Hoi An, aflata pe malul raului, este una dintre cele mai bune din Vietnam, dar incearca totusi sa mergi devreme la culcare, pentru a putea explora a doua zi dimineata piata de peste din oras.

 

Cursurile culinare organizate de Restaurantul si scoala culinara Red Bridge, includ vizite la fermele si pietele locale.

 


La Red Bridge inveti cum sta treaba cu mancarea vietnameza

 

Chiang Mai, Thailanda

 

In al doilea oras ca marime din Thailanda, “Trandafirul Nordului” cum mai este el numit, relicvele din spatele zidurilor sale antice sunt imbracate in haina poleita a modernismului asiatic, dar cu toate acestea, este usor sa-ti gasesti refugiul departe de forfota orasului, in scolile culinare. Inainte de a te inscrie la astfel de cursuri, fa o vizita in faimoasele piete de noapte din oras, pentru a face cunostina cu o mostra oferita de scoala thailandeza de gatit. Faimosul bazar de noapte functioneaza in fiecare noapte a saptamanii, iar in fiecare noapte de duminica, Chiang Mai’s Ratchadamnoen Rd se transforma in ‘Walking St’. Portile templelor care se aliniaza de-a lungul arterei Ratchadamnoen Rd se deschid larg pentru a te lasa sa patrunzi in uriasele centre culinare, organizate in aer liber.

 

Deschisa in anul 1993, Scoala culinara Chiang Mai Thai iti pune la dispozitie vizite in piete si cursuri de gatit, cu o durata de 1 pana la 5 zile.

 

Toscana, Italia

 

Regiunea Toscanei reprezinta o destinatie ideala pentru o vacanta plina de soare, inconjurat de mancare buna si vin de calitate. Italia este locul unde a aparut miscarea  ‘Slow Food’, iar in orasele si satele toscane, vestitele trattoria servesc mancaruri traditionale cu ulei de masline, branza pecorino, salvie, rozmarin si cimbru, toate proaspat culese. Multe feluri au la baza legume printre care anghinare, sparanghel si ciuperci salbatice, iar bucataria este simpla si cu toate astea satioasa. Scolile culinare adauga un plus de farmec peisajului toscan, iar cele mai bune au si ferme rustice, aflate in locatii linistite si relaxante. Descopera pe indelete targurile locale si producatorii specializati.

 

Tutti a Tavolaiti ofera cursuri de gatit cu o durata intre 1-4 zile, precum si posiblitatea de a te caza in pensiunile toscane aflate in cadrul natural al podgoriilor din zona.

 


Mancarea toscana, un deliciu pentru gurmanzi

 

Fez, Maroc

 

Bucataria marocana combina influentele berbere, maure, mediteraneene si arabe, pentru a da nastere unor feluri de mancare care au la baza cous-cous, tajine si carnati picanti merguez. Printre atractiile din Fez se numara impresionantul oras fortificat si un amestec nebunesc de culori, privelisti si sunete apartinand mai multor secole de istorie. Pentru  mancare autentica din partea locului, departe de forfota turistilor, mergi la standurile de langa gradina publica, sau in pietele de langa Bab Bou Jeloud, principala intrare in oras. Te poti considera norocos daca reusesti sa ajungi acasa cu vasul in care se serveste tajine fara sa-l spargi si nu parasi orasul fara a incerca ceaiul racoritor din menta.

 

Scoala culinara marocana Lahcen combina o vizita matinala in piata locala (souq) cu cursurile gastronomice care se organizeaza intr-o curte traditionala marocana (riad), reamenajata.

 

San Sebastian, Spania

 

Gustarile traditionale spaniole, “tapas”, au patruns in ultima vreme in mai toate colturile lumii, dar mancarea si bautura traditionale spaniole, sunt cel mai bine apreciate in locul lor de bastina. In orasul San Sebastian, aflat in nordul tarii, gustarile se numesc “pintxos” (frigarui) si au la baza caracatita, ciuperci, morcilla (carnati in sange) si ansoa. Hoinareste dintr-un bar in altul pentru a incerca fiecare specialitate a locatiei respective si vei aprecia evolutia graduala a gustarilor “tapas”, catre niste preparate cat mai inovative si cu arome tot mai moderne. Tenteaza pe cineva ficat de gasca in sos de patrunjel?

 

In San Sebastián, El Txoko del Gourmet pune la dispozita celor interesati cursuri culinare cu o durata intre 2-5 zile, specializate in “tapas” si “cazuelitas” (platouri individuale gatite in vase din lut).

 


San Sebastian, un paradis culinar

 

Goa, India

 

Succes in descoperirea diferitelor bucatarii ale unei tari atat de mari si diversificate precum India, dar locul cel mai bun in care poti incepe explorarea ta de natura gastronomica, se afla in statul sud-vestic, Goa. Pastrand inca influentele din perioada cand era colonie portugheza, mancarea din aceasta regiune include printre altele carnati chouriço cu un aluat cu gust de lamaie, budinca de orez  bebinca rice si curry vindalho (care se exporta in restul lumii, intr-o forma mult inferioara, cunoscuta sub numele de “vindaloo”). Savureaza toate aceste preparate pe balconul uneia dintre camerele hotelului Venite, de unde poti admira privelistea vechii strazi  Panjim, iar in ziua urmatoare, incearca propriile tale versiuni culinare.

 

Situata intr-o cladire istorica portugheza, Scoala culinara Branca ofera cursuri de gastronomie, fiind specializata in bucataria traditionala din Goa, dar si in preparate din alte regiuni ale Indiei.

 

Sursa: tuktuk.ro

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:02

Bancul Zilei

05:14

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 16.12.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 - ora 12.30; - spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 13.00; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 16.12.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (30mp) din Targul Auto, destinat amplasarii unui container/ rulote/ chiosc, pe 16.12.2024 – ora 13.45; - spatiul comercial S2 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.00; - spatiul comercial S9 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.30. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
Manastirea Bucium – Iasi
25/06/2021 19:04

Manastirea Bucium din Iasi este o manastire de calugari crestin-ortodocsi, cu hramul Duminica Tuturor Sfintilor Atonului. Lacasul a fost construit in anul 1863, ca metoh al schitului romanesc Prodromul de la ...

Pentru cei carora le place iarna
21/12/2018 12:00

Stockholm, Suedia Pamantul Vikingilor, in anotimpul iernii are un aer magic. Poti face o plimbare romantica cu barca impreuna cu prietenul tau pentru a viz ...

Rezervaţia de zimbri „Neagra”
22/05/2018 14:39

 Satul Bucşani din comuna omonimă, judeţul Damboviţa, adăposteşte una dintre cele mai frumoase Rezervaţii de zimbri din ţară, dar şi din Europa. Prima atestare documentară a satului datează din ...

Muzeul de Artă Piatra-Neamţ
18/01/2016 16:00

Piatra Neamţ , reşedinţa de judeţ, este unul dintre principalele puncte de pornire intr-o excursie prin acest ţinut moldovan. Ajunşi aici, veţi vedea că oraşul are o aşezare pitorească in zona de ...

Complexul Green Village – Sfantu Gheorghe
05/01/2016 15:38

Localizat in Sfantu Gheorghe, locul unde Dunarea intalneste Marea Neagra, Complexul Green Village inseamna deopotriva o vacanta pe litoral si o evadare in inima Deltei. Descriere Complexul Green Village &nda ...

Vila Luminiş - Muzeul „George Enescu” Sinaia
26/11/2015 12:13

 Vila Luminiş a constituit loc de inspiraţie pentru George Enescu, dar şi loc de relaxare după concerte. Clădirea este realizată intr-un mod autentic romanesc, regăsind in faţada acesteia stilul cu ...

Salina de la Slănic - Prahova
26/11/2015 07:59

 Localitatea Slănic din judeţul Prahova este celebră datorită zăcămantului de sare care se află in această zonă. În 1685, Mihai Cantacuzino şi-a dat seama că aici există un mare zăcăman ...

Turismul in Delta are alternative: Birdwatching, foto safari, mormintele de pirati
17/11/2015 14:00

Marea problema a Deltei o constituie suprataxarea serviciilor turistice care se resimte apoi in pretul pe care il platesc turistii pentru un sejur in aceasta zona. Este nevoie de un plan de dezvoltare a D ...

Palatul Poştei, Galaţi
09/11/2015 05:00

În anul 1399, la Giurgiu, este atestată de către Mircea cel Bătran intr-un Hristov, existenţa serviciilor poştale pe teritoriul Romaniei. Prin acest document, localităţile din ţară erau obligate ...

Pasajul Scărilor
06/11/2015 13:49

Atestat documentar pentru prima dată in 1191, Sibiul este un oraş modern, occidental, dar care mai păstrează urme ale infloritorului burg medieval de altădată ori clădiri cu elemente arhitecturale specif ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei