Cele mai frumoase manastiri la inaltime
Dimensiune font:
Unele manastiri au fost construite pe diversi versanti, la inaltimi ametitoare, si in zone considerate riscante de majoritatea oamenilor. Curajul de a urca la una din aceste manastiri ar putea fi interpretat si ca un test pe care credinta l-ar cere.
Potrivit Environmental Graffiti, iata care sunt cele mai frumoase manastiri situate la altitudini mari din intreaga lume.
1. Manastirea Taktsang, Regatul Bhutan
Manastirea Taktsang sau "Cuibul Tigrului" este o manastire budista, construita pe o stanca la altitudinea de 3.120 de metri (cam 700 de metri deasupra fundului vaii Paro din Himalaya). Terminata in 1692, aceasta manastire a fost ridicata in jurul uneia dintre cele 13 pesteri in care gurul Padmasambhava, inteleptul indian despre care se spune ca a adus budismul in Bhutan, medita in secolul al VIII-lea.
Denumirea "Cuibul Tigrului" a aparut de la legenda conform careia Padmasambhava a ajuns aici pe spatele unei tigroaice. Turistii care vor sa viziteze cele sapte temple ale manastirii pot ajunge la ele fie mergand pe jos, fie calare pe un catar.
2. Manastirea Xuan Kong, China
Construita intr-o stanca ce da spre un canion din Muntele Heng, din provincia chineza Shanxi, aceasta manastire iti da impresia ca se poate desprinde oricand de stanca, dar este totusi bine ancorata. Constructia respecta conturul imensului bolovan, iar cladirile sunt legate intre ele prin mici poduri si pasaje (cel mai inalt este situat la 60 de metri deasupra albiei raului din apropiere).
Ridicata in urma cu 1.400 de ani, manastirea Xuan Kong mai este denumita si "manastirea care atarna" si este unica datorita faptului ca imbina elemente budiste, taoiste si confucianiste.
3. Manastirea Sumela, Turcia
Situata pe un versant abrupt al unei stanci de pe care pot fi vazute padurile bogate ale Vaii Altindere din Turcia, manastirea Sumela se afla la altitudinea de 1.200 de metri. Accesul la aceasta se face cu ajutorul unei scari lungi si inguste, iar in ciuda acestui efort ce trebuie facut numarul turistilor care vin aici este destul de mare.
Legenda spune ca intr-una din pesterile muntelui a fost gasita o icoana miraculoasa cu Fecioara Maria. Manastirea a fost fondata in anul 386 d.Hr., dar a ajuns in ruina si a fost restaurata de mai multe ori, ajungandu-se la aspectul din prezent in secolul al XIII-lea.
4. Manastirea Popa Taungkalat, Myanmar
Aceasta manastire budista este asezata chiar pe varful unui vulcan, la o altitudine de 737 de metri, oferind celor care ajung acolo o priveliste impresionanta. Vizitatorii care vor sa mearga la Popa Taungkalat trebuie sa urce desculti 777 de trepte si sa infrunte numerosi macaci infometati.
5. Manastirea Sfantul George, Israel
Manastirea Sfantul George, construita in secolul VI, este accesibila printr-un pod pietonal ce traverseaza valea Wadi Qelt. Inceputurile acestei manastiri dateaza din secolul IV, cand cativa calugari care cautau experiente spirituale in desert s-au stabilit in jurul unei pesteri despre care credeau ca are o semnificatie religioasa.
Constructia a inceput abia la sfarsitul secolului V, iar circa o suta de ani mai tarziu aici a avut loc o baie de sange, mai multi persani masacrandu-i pe cei 14 calugari care locuiau atunci la manastire - scheletele lor pot fi vazute si astazi.
6. Phugtal Gompa, India
In nordul indepartat al Indiei, in Muntii Himalaya, se afla manastirea Phugtal Gompa, care este construita direct in stanca si care seamana cu un fagure de miere. Primii circa 70 de calugari budisti care au locuit aici si-au impartit timpul intre libraria manastirii si camerele pentru rugaciuni.
Fondata in secolul XII, Phugtal Gompa a rezistat in timp, in ciuda faptului ca a fost ridicata din caramizi de pamant, pietre si lemn.
7. Meteora, Grecia
Meteora, care inseamna "suspendat in aer", face referire la sase manastiri ce fac parte din patrimoniul UNESCO. Sunt construite pe coloane naturale din gresie, ce se ridica din Campia Tesaliei, si constituie unul dintre cele mai mari si importante complexe monastice din Grecia.
In secolul al XI-lea s-au stabilit aici primii oameni, iar intre secolele XIV si XVI au fost construite 20 de manastiri (cu mare efort din cauza dificultatii de a ajunge in zona).
Legenda spune chiar ca Sfantul Atanasie, fondatorul primei manastiri, nu a escaladat stanca, ci a fost adus aici de un vultur. In prezent, turistii au la dispozitie scari sapate in piatra, dar una dintre manastirile ramase are inca si niste franghii care atarna pana jos.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau