CULINARIA

Festivalul Clătitelor, la Prejmer

Festivalul Clătitelor de la Prejmer, eveniment de tradiţie din judeţul Braşov, va avea, după doi ani de pauză, cea de-a 16-a ediţie in acest weekend, organizatorii promiţand publicului atat că se va putea delecta cu tot felul de bunătăţi locale, dar şi o atmosferă intreţinută de artişti de top, cu muzică de toate genurile. Conform primarului din Prejmer, Mihai Apafi, gospodinele comunei şi producătorii locali au pregătit nu doar faimoasele clătite, sortiment culinar care se află in centrul evenimentului, ci şi alte produse cu specific local, de la branzeturi, produse d ...

Ciorba, cel mai căutat preparat culinar românesc
06/02/2023 13:46

Ciorbă este unul dintre cele mai cunoscute preparate din bucătăria romanească. Străbunicii, bunicii si mamele noastre au gătit acest fel principal la aproape fiecare masă. Ciorba se acreste diferit in functie de regiune. De exemplu, in Muntenia acrirea se face cu bors si se foloseste mult leusteanul. În această zonă cel mai des vom intalni ciorbă de pasăre si de legume. Ciorba este cel mai delicios preparat din bucătăria romanească si unul dintre cele mai sănătoase. De-a lungul timpului gospodinele si gospodării au si-au adus propriul aport asupra preparatului, astfe ...

 VIDEO - Cum se prepară cea mai bună ciorbă de hribi
31/01/2023 13:01

  Borsul de hribi este cu adevărat o delicatesă. Hribii sunt cele mai consistente şi gustoase ciuperci sălbatice din zona de munte şi se culeg vara, fiind conservaţi prin uscare. Avem nevoie de 500 grame hribi, ceapă, usturoi, praz, morcov, 1 gălbenus de ou, 100 ml smantană, 50 grame unt, bors, sare,  pătrunjel verde.

De unde vine tradiția fasolei cu ciolan
27/01/2023 11:45

 De cand si a devenit fasolea cu ciolan un preparat traditional la sărbătorirea Zilei Nationale a Romaniei? „Că fasole n-am avut pe aceste plaiuri stie tot omu’. Avurăm mazăre, apoi am aclimatizat bobul (originar din zona mediteraneeană sau Asia Centrală), lintea (din Orientul Apropiat), fasole (din Americi) iar prima orezărie de la noi datează din sec. al XVIII-lea, in Banat.” De asemenea, si partea cu afumătură am imprumutat-o din Europa Nordică, spune Cosmin Dragomir, jurnalist specializat in gastronomie. „De aici si toată vărzăraia cu afumătur ...

Foto - Salată de citrice
27/01/2023 09:30

Reteta de salata de citrice este atat racoritoare, cat si delicioasa.  Ingredientele necesare pentru doua portii de salata de citrice sunt urmatoarele: jumatate de kilogram de portocale; doua linguri de lichior de portocale; 100 grame zahar brun; doua linguri de apa de trandafiri; doua batoane de scortisoara. Mod de pregatire: Curatati portocalele de coaja, indepartati resturile albe de coaja ce se pot prinde de pulpa fructului, apoi taiati fiecare feliuta de portocala pe jumatate. Este bine sa taiati portocalele direct in bolul in care veti prepara salata, pentru ca in acest fel ...

Cum să mănânci avocado? 8 reţete pe care nu le ştiai
24/01/2023 14:44

Avocado are un conţinut ridicat de proteine, enzime, vitaminele A, E, K şi C, potasiu, vitamine din complexul B, inclusiv acid folic, fibre, cupru, magneziu, fier şi acizi graşi omega-3. Mai mult decat atat, avocado se poate prepara in foarte multe feluri, de la mancăruri sărate pană la deserturi sofisticate. Iată cateva reţete pe care nu-ţi imaginai ca le poţi face cu avocado: 1. Negresă Ingrediente Pentru prăjitură 2 bucăţi de avocado, pisate cu furculiţa 230 de grame de ciocolată neagră, topită 1 ceaşcă cu zahăr 2 ouă 1 pli ...

Ingredientul care nu are ce să caute în ciorbă. Greșeala uriașă făcută de gospodine
22/01/2023 09:39

Gospodinele incearcă fel si fel de retete pentru a le face pe plac pofticiosilor de la masă. Desigur că in casele romanilor se consumă mai ales in perioada rece ciorbele si supele care nu trebuie să lipsească de la un pranz. Din păcate, nu toate doamnele stiu să gătească o ciorbă de nota zece pentru că uită cateva detalii. Ce ingredient nu trebuie să pui in preparatul tău? Majoritatea bucătăreselor de duminică fac asta. Truc pentru ciorbă: ce ingredient nu trebuie să pui in preparat? Toate gospodinele isi doresc să facă o mancare delicioasă pentru cei dragi, dar nu m ...

ULTIMA ORA
FOTO/VIDEO - Mousse de ciocolată, o rețetă veche de peste 200 de ani
21/01/2023 10:39

  În combinatii cu friscă, lichior, cafea sau fructe, mousse-ul există de cel putin 200 de ani. Totul a inceput in Franta cand acestă cremă delicioasă era cunoscută sub numele de „cremă aerată”, „cremă spumată” sau chiar „maioneză de ciocolată”. Mousse este un desert traditional francez care constă intr-o cremă de ciocolată care este bătută pană capătă o textură aerată. Însusi cuvantul „mousse” inseamnă spumă in limba franceză. Preparat la inceput ca un fel de mancare, ciocolata era inlocuită de f ...

Sfaturi culinare
18/01/2023 15:18

Supa se limpezeşte dacă adăugaţi, in timp ce aceasta clocoteşte, un albuş bătut spumă. Nu puteţi păstra albuşul nici măcar in frigider mai mult de două ore. El oferă un mediu propice pentru dezvoltarea microbilor. Albuşurile se vor bate foarte bine dacă, la inceputul operaţiunii, adăugaţi una sau două linguriţe de făină pentru fiecare albuş. Dacă vreţi să obţineţi o cantitate mai mare de spumă, in momentul in care bateţi albuşurile adăugaţi o lingură de apă. Pentru ca maioneza să fie reuşită aveţi grij ...

Cum să faci cele mai perfecte ouă la tigaie
16/01/2023 16:18

Tigăile işi pierd cu timpul din aderenţă aşa că majoritatea preparatelor pe care le pregăteşti se pot prinde de ea, astfel că mancărurile nu iţi mai ies aşa cum iţi doreai. Dacă nu ai o tigaie nouă, cu siguranţă ouăle se prind foarte uşor de ea atunci cand le prăjeşti. Cu un truc super simplu insă poţi scăpa de această problemă, fără să fii nevoit să schimbi tigaia. Ai nevoie de un ingredient banal, pe care să il adaugi in tigaie atunci cand prăjeşti ouăle. Este vorba mai exact de făina de grau. Aceasta nu va modifica nici consistenţa, nici gustul ouălor a ...

Topul rețetelor celebre care poartă numele creatorilor lor - ouă Benedict, piersici Melba, salata Cobb, pâinea Graham
15/01/2023 16:42

Multe dintre mancărurile pe care le apreciem au fost numite de creatorii lor sau inspirate de numele acestora. Există nenumărate mancăruri şi reţete ale căror denumiri au un inţeles, dar poate că suntem prea infometaţi să băgăm de seamă. În continuare aveţi o listă cu 10 oameni care şi-au dat numele unor mancăruri care au devenit celebre ulterior. 1. Lemuel Benedict - Ouale Benedict Atunci cand brokerul de pe Wall Street, Lemuel Benedict, s-a intors la hotelul Waldorf-Austria după o noapte lungă in care a băut şi petrecut, i-a cerut şefului de sală un remedi ...

FOTO - Tort de morcovi și nuci
07/01/2023 12:39

Tortul de morcovi si nuci este extrem de gustos si se prepară foarte usor. INGREDIENTE: Pentru cremă: 200 g zahăr pudră 5 ml vanilie 125 g unt 450 g cremă de branză Pentru blat: 100 g scorţişoară 180 g ananas din compot 1/2 lingurita sare 1 plic bicarbonat 750 g făină 10 ml esentă de vanilie 3 ouă 1 lingurita suc de lămaie 250 ml smantană 3 50 g zahăr 180 g unt 250 g miez de nucă 250 g morcovi Pentru decor: 200 g miez de nucă Pentru tavă: unt şi făină MOD DE PREPARARE: Pentru blat, se mixează untul cu zahărul şi, cand se transformă intr-o cre ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
07/01/2023 11:49

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continuă să fie respectat ca produs consumat la ocazii speciale, prăjiturile au ajuns să intre in categoria alimentelor consumate in exces, indeosebi de către femei si copii, cu tot cortegiul de efecte nedorite pentru sănătatea consumatorilor. Producerea tot mai facilă a zahărului in ultimele 2-3 secole a fost fără indoială factorul cel mai favorabil pentru producerea cu usurintă a ...

Preparate pentru masa din Ajunul Bobotezei
05/01/2023 11:54

Ajunul Bobotezei reprezintă ziua in care cerurile se deschid, iar crestinii tin post pentru putea gusta din apa sfintită- Agheasma Mare. Totodată, aceasta este o zi a traditiilor, a obiceiurilor si a superstitiilor transmise din generatie in generatie. În Ajunul Bobotezei, se pregăteste o masă asemănătoare cu masa din ajunul Crăciunului. Totodată, sub fata de masă se pune fan sau otavă, iar pe fiecare colt se pune cate un bulgăre de sare. Obiceiul este menit să atragă belsugul si să păzească de rele toată familia in noul an. Mai apoi, pe masă se pun 12 feluri de ma ...

FOTO/VIDEO - Colacii, vedetele de Anul Nou
30/12/2022 14:30

Colacul are o semnificaţie aparte in tradiţia populară şi se intalneşte la romani pe toată perioada sărbătorilor de iarnă, dar şi la cele mai importante momente din viaţa creştinilor: botez, nuntă şi inmormantare. Astfel, la botezul unui copil, părinţii duc colaci naşului, iar majoritatea etapelor nunţii sunt insoţite de prezenţa unui colac. Şi in ritualurile de inmormantare apar colacii şi sunt impletiţi sub mai multe forme: fie sunt rotunzi, fie au formă de cruce ori de scară (pe care sufletul celui dispărut va urca către cer). Cuvantul „colac“ a ajun ...

28 decembrie, Ziua bomboanelor de ciocolată
28/12/2022 09:00

Sărbătorită in Statele Unite ale Americii, ziua bomboanelor de ciocolată (#ChocolateCandyDay) le oferă iubitorilor de ciocolată incă o oportunitate pentru a-şi serba desertul preferat. Pe scurt, istoria ciocolatei a inceput in America Centrală, in perioada 1500 - 300 i.Hr., cand indienii olmeci cultivau arborii de cacao, conform dovezilor arheologice. Din secolul XVI boabele de cacao au ajuns şi in Europa, fiind aduse de conchistadorii spanioli. Fiertura pe baza acestor boabe li s-a părut spaniolilor mult prea amară, aşa că au inceput să adauge zahăr din trestie, dar şi vani ...

VIDEO -   Cum se prepară cel mai bun vin fiert
26/12/2022 16:03

  Vinul fiert este băutura preferată in serile friguroase.  Un pahar cu vin fiert cu scorţişoară oferă nu doar o savoare deosebită, ci are şi puteri tămăduitoare pentru cei care suferă de răceală. Pentru prepararea celei mai căutate băuturi din perioada rece avem nevoie de o sticlă de vin roşul, zahăr, beţe de scorţişoară şi, cei care preferă, cateva felii de portocală sau măr, plus nucsoară si anason stelat. Vinul se pune la fiert intr-o oală, la foc mic, iar in momentul in care s-a incălzit se pune zahărul, după care se amestecă foarte bine, pană ...

Bucătarul care a inventat rețeta de pui tikka masala a murit
22/12/2022 15:20

Lumea culinară a suferit o pierdere foarte mare. Unul dintre cei mai cunoscuti bucătari din Scotia, Ahmed Aslam Ali, a murit la varsta de 77 de ani. El rămane celebru pentru reteta sa de pui care a devenit un preparat nelipsit din meniurile restaurantelor cu specific sud-asiatic - pui tikka masala. Acest preperat a devenit nelipsit din meniurile restaurantelor care au specific sud-asiactic. Reteta de curry cremoasă si nu foarte picantă a fost folosită pentru prima dată in bucutăriile restaurantului „Shis Mahal” in anii 1970. Ulterior, preparatul a devenit unul dintre cele m ...

Cum se prepară cel mai gustos chec de ciocolată
16/12/2022 15:58

 Checul cu ciocolată este un desert uşor de preparat şi delicios. Pentru prepararea checului cu ciocolată aveţi nevoie de următoarele ingrediente: o cană făină, cană de zahăr, un praf de sare, 6 ouă, un pliculeţ de praf de copt, un pliculeţ de zahăr vanilat, două linguri de cacao, două cuburi de ciocolată de menaj, ulei. Mod de preparare Mai intai se bat cele ouăle cu zahărul şi zahărul vanilat. Adăugăm făina cu praful de copt şi continuăm să omogenizăm. Se adaugă cacao şi amestecăm din nou. Se pune aluatul in două forme de cozonac, apoi le introducem ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei