Cozonacul nu-i treabă uşoară şi trebuie să fii mare meşteră ca să iasă bun. „Totul depinde şi de gospodină. Nu trebuie să te zgarceşti cand pui ouă; apoi, trebuie să ai şi smantană bună, şi drojdie proaspătă... Trebuie să faci plămădeala cum trebuie, apoi trebuie să frămanţi bine. O oră, o oră jumătate. În tot timpul ăsta nu trebuie să se faţaie nimeni pe uşă, că dacă vine frig se lasă aluatul. Şi cand dai cozonacii in cuptor trebuie să ai grijă să fie temperatura constantă. Nu deschizi cuptorul decat după jumătate de oră şi atunci doa ...
Iată o retetă de dulceată de flori de salcam, usor de preparat, realizată după o retetă veche. Pe langă aromă, parfum si gust, unice, această dulceată are numeroase beneficii pentru sănătate Ingrediente -500 g flori de salcam -1 l apă -800 gr zahăr -vanilie -zeama de la o lamiae Mod de preparare Florile de salcam trebuie culese cu o zi inainte de a te apuca să prepare dulceata. Astfel, după ce le-ai spălat bine, trebuie să le lasi să scurgă. Apoi pregătesti un sirop din apă si zahăr pe care il fierbi pană se leagă. Adaugi florile după care siropul mai trebuie ...
Ciocolata cu pătrunjel, bomboane cu cătină sau ingheţată cu gust de magiun şi paine prăjită pot fi degustate, incepand de vineri, in cadrul expoziţiei Chocolate Saga de la Sala Palatului din Bucureşti. Ciocolatierii care vor veni la eveniment estimează vanzări de jumătate de milion de euro, pe o piaţă mondială in care preţul bobului de cacao s-a triplat. Romania produce anual 5.000 de tone de ciocolată, in valoare de aproximativ 50 de milioane de euro, arată estimările producătorilor romani. A treia ediţie Chocolate Saga reuneşte 30 producători de ciocolată din Roma ...
Fine dining-ul reprezintă o experientă culinară sofisticată si elegantă, care transcende simpla hrănire si devine o artă. Acest concept culinar a apărut din dorinta de a oferi o experientă unică, unde fiecare detaliu este atent gandit pentru a crea o atmosferă de lux si rafinament. De la inceputurile sale modeste pană la dezvoltarea sa globală, fine dining-ul a evoluat constant, influentat de tendintele culturale, inovatiile gastronomice si cerintele crescande ale consumatorilor. Conceptul de fine dining poate fi trasat inapoi pană la Franta secolului al XVIII-lea, ...
Acest oras italian a primit titlul de cel mai bun din lume pentru mancare. De la sandvisurile daneze si köfte turcesti pană la rechinul fermentat islandez si tigăile uriase de paella spaniolă, mancarea in Europa vine in toate formele, dimensiunile si aromele. Dar există un singur oras european care poate spune oficial că are cea mai bună scenă culinară de pe planetă. Napoli a luat coroana in clasamentul oraselor cu cele mai gustoase si mai accesibile locuri de mancat din lume. Site-ul de turism timeout.com a intervievat mii de persoane cu privire la mancarea din orasul lor pen ...
Un restaurant din Barcelona, Disfrutar, fondat de trei chefi de la legendarul elBulli, pionier al bucătăriei moleculare, a fost declarat joi "cel mai bun restaurant din lume" in 2024 in cadrul clasamentului ''50 Best Restaurants", transmite AFP. "Preparatele pline de imaginaţie sunt executate cu o măiestrie tehnică excepţională şi sunt servite in cea mai ludică manieră posibilă", potrivit ''50 Best Restaurants". Meniurile concepute de Oriol Castro, Eduard Xatruch şi Mateu Casanas cuprind 30 de feluri de mancare diferite. Clasamentul lansat de un gru ...
Bucătăriile lumii sunt o reflectare a culturii, istoriei si traditiilor fiecărui popor, atrăgand mii de gurmanzi in căutare de arome autentice si experiente culinare inedite. Printre cele mai cunoscute si apreciate bucătării se numără cea italiană, recunoscută pentru simplitatea si calitatea ingredientelor. Pastele proaspete, pizza napolitană, risotto-ul cremos si gelato-ul savuros sunt doar cateva dintre preparatele care fac deliciul acestei gastronomii. De asemenea, Italia este renumită pentru utilizarea pe scară largă a uleiului de măsline, a rosiilor coapte la soare si a vi ...
Supa clara de vita este un deliciu! Iese atat de gustoasă, colorată si aromată de legume că nu are nevoie de nimic altceva. Primul secret este să fie adăugate si 2-3 rasoale sau oase de vită. Al doilea secret si, poate cel mai important lucru, este ca supa să fiarbă la foc mic, fără să dea in clocot. Timpul de fierbere depinde cat de tanară/bătrană a fost vita de la care se foloseste carnea (intre 2.5 h si 4 ore). Si, nu in ultimul rand, nu lăsati spuma in oală, va tulbura supa. Ingrediente: 500g rasol vită 600 g antricot vită 5 morcovi medii/mari 1 ceapa mare 1 rada ...
Ingrediente - 500 g cirese fara samburi - 380 g faina - 250 ml lapte batut - 200 g unt - 200 g zahar - 10 g praf de copt - 3 oua - 2 linguri zeama de lamaie - 1 pastaie de vanilie - coaja de la o lamaie - putina sare MOD DE PREPARARE Aceasta prajitura cu cirese este extrem de usor de preaprat, e pufoasa si cel mai bun lucru, nu necesita separarea oualor si nici baterea lor spuma. Bineinteles ca puteti sa faceti aceasta prajitura cu visine, caise, piersici, zemeura sau oricare alte fructe va plac, mai ales daca aveti prin frigider fructe pe care nu le mai manaca nimeni. Reteta e ...
Dulceata de trandafir este un produs culinar traditional cu o istorie bogată, o simbolistică aparte si un gust care incantă simturile. Preparată din petalele de trandafir, această dulceată reprezintă o artă a bucătăriei ce imbină priceperea si răbdarea, oferind un rezultat delicat si parfumat. Are o istorie indelungată, primele mentiuni ale folosirii trandafirilor in preparate culinare datează din perioada Imperiului Roman, cand petalele erau utilizate pentru a aroma vinurile si dulciurile. Însă, traditia preparării dulceatei de trandafir s-a consolidat in Orientul Mijl ...
Povestea pateului din ficat de rată isi are rădăcinile in Franta secolului al XVIII-lea, cand bucătarii francezi au inceput să isi pună imaginatia si priceperea in valoare pentru a crea un aperitiv care să incante papilele gustative ale nobililor si aristocratilor. Într-adevăr, această delicatesă a devenit un simbol al elegantei si rafinamentului culinar, fiind asociată adesea cu mesele festive si evenimentele speciale. Pentru a crea pateul din ficat de rată, este necesar să avem cele mai proaspete si fine ingrediente. Ficatul de rată, de exemplu, trebuie să fie de cea ma ...
Dadar Gulung sau clătite indoneziene cu cocos este un desert foarte apreciat. Ingrediente pentru aluatul clătitelor: 300 ml de lapte de cocos 100 ml de apă 250 gr de făină 2 ouă esentă de rom un praf de sare colorant vegetal de culoare verde (sub formă de pudră, pe bază de spirulină) În mod normal aceste clătite se fac cu pudră de frunze de pandan, o plantă exotică apreciată pentru mirosul floral dulce si pentru versatilitatea ei. Frunzele acesteia sunt de obicei zdrobite pentru a produce un extract de culoare verde smarald. Pudra de frunze de pandan este f ...
Clătitele de post cu apă minerală, retetă simplă, vegană, este un desert popular si usor de făcut. Se pot servi cu gem sau alte umpluturi după dorintă. Apa minerală din retetă are rolul de a face aceste clătite de post pufoase si fragede. Dacă nu aveti apă minerală puteti folosi apă simplă in care să dizolvati o jumătate de lingurită de bicarbonat de sodiu. Acesta va face acelasi lucru pe care-l face si apa minerală: va frăgezi clătitele. O alternativă interesantă (desi nu tocmai conformă postului ortodox) este să se folosească bere in loc de apă, ies niste clăti ...
Cine nu iubeste cafeaua? Caldă, aromată, dulce ca mierea sau amară ca trădările ăn dragoste, cafeaua turcească se diferentiază ca mod de preparare. Boabele prăjite si apoi măcinate fin sunt fierte intr-o ibric, de obicei cu zahăr, si servite intr-o cească unde zatul se asază la fund. Această metodă de servire a cafelei este intalnită in Orientul Mijlociu, Nordul Africii, Caucaz, Balcani si in diverse locuri din Europa de Est. O poveste din Yemen Cele mai vechi dovezi ale consumului de cafea provin din Yemenul secolului al XV-lea. Pană la sfarsitul secolului al XV-lea si ince ...
Din inimile bucătăriilor europene, prin colturi indepărtate ale lumii, pană in vitrinele imbietoare ale cofetăriilor moderne, vafele sunt mai mult decat un simplu desert. Acestea sunt o fereastră către istoria culinară, un simbol al inovatiei in gastronomie si o incantare pentru simturi. Delicioase, versatile si mereu surprinzătoare, vafele imbină traditia cu inovatia, indulcind momentele noastre de zi cu zi. Istoria vafei este veche de secole, rădăcinile sale pierzandu-se in negura timpurilor. Se spune că primele vafe au fost făcute in Evul Mediu, cand bucătarii ex ...
Într-o lume in care produsele de panificatie industriale domină rafturile supermarketurilor, brutăria artizanală se distinge prin traditie, calitate si sănătate. Painea artizanală nu este doar un aliment, ci o experientă senzorială, o intoarcere la rădăcini si o celebrare a simplitătii. Redescoperirea ei reprezintă nu doar o reintoarcere la traditie, ci si o preocupare crescandă pentru sănătatea noastră. Painea artizanală se deosebeste de cea industrială prin cateva aspecte esentiale. În primul rand, ingredientele folosite sunt de o calitate superioară: făină ...
Ce facem cu cozonacul rămas după Pasti? Îl transformăm intr-o budincă savuroasă, usor de preparat. Astfel, evităm risipa alimentară si ne bucurăm de un dulce rapid si delicios. Pentru această Budincă de cozonac cu afine si căpsuni - Reteta unui desert savuros si usor avem nevoie de doar cateva ingrediente: felii de cozonac, lapte, ouă si fructe. Ingrediente: 3-4 felii de cozonac 200 ml smantană de gătit neindulcită 5 ouă 200 g afine proaspete 100 g căpsuni proaspete 1 lingurită extract de vanilie un praf sare Mod de preparare Tăiati cozonacul in cuburi potri ...
Stufatul este una dintre cele mai apreciate mancăruri de primăvară. Fie că este preparat cu pui sau miel, stufatul este un fel de mancare scăzută, gătită din carne, ceapă si usturoi verde. Si pentru că este una dintre cele mai apreciate retete de primăvară, la stufat se pot adăuga si alte verdeturi de primăvară, cum ar fi leurda sau spanac. Ingrediente: 1 kg cotlete de miel cu os 10 legături de ceapă verde 10 de usturoi verde o cană mare de borş o lingură de pastă de tomate cinci linguri de ulei sare piper rozmarin. Mod de preparare Carnea de miel se spală şi se pune ...