CULINARIA

Vită Stroganoff, rețeta care a uimit lumea

Numele ei se traduce “vita Stroganoff” sau Beef Stroganoff si este un mare clasic al bucatariei ruse (Gowjadina Stroganow), adoptat de Haute Cuisine, constand din fasii de carne de vita sau vitel prajite si invaluite de un sos acrisor de smantana cu ciuperci si mustar. Prima mentionare scrisa a acestui preparat, “File de vita Stroganoff” (sau Stroganov), s-a facut de catre Jelena Molochowetz in editia din 1871 a cartii ei de bucate rusesti Podarok molodym chosajkam (“Cadou pentru tinerele gospodine”). Acolo preparatul este descris ca fiind un ragu cu sos ...

 Gustări divine. O călătorie culinară prin mănăstirile României
06/05/2024 13:04

În mănăstirile ortodoxe din Romania, postul reprezintă o perioadă importantă a vietii religioase, iar bucătăria este un loc in care se păstrează cu sfintenie traditiile gastronomice străvechi. Mănăstirile sunt locuri unde credinta si spiritualitatea se intalnesc cu traditia culinară. Postul este o parte esentială a vietii monahale, iar mănăstirile din intreaga lume au dezvoltat o gamă variată de retete delicioase de post pentru a se hrăni in timpul perioadelor de abstinentă de la produsele de origine animală. Una dintre cele mai iubite mancăruri de post este ...

Drobul de miel, tradiție și gusturi de la lume adunate
06/05/2024 11:30

În inima traditiei pascale, drobul de miel străluceste ca un simbol al bucuriei si abundantei. De la cele mai simple retete transmise din generatie in generatie pană la reinterpretări moderne, acest preparat emblematic al sărbătorii este in centrul mesei de Paste in multe culturi din intreaga lume. Istoria si semnificatia drobului de miel Originea drobului de miel este adesea atribuită culturii mediteraneene antice, unde mielul si alte produse lactate erau alimente comune. În multe culturi, mielul a fost considerat un animal sacru, oferit drept ofrandă zeilor in ritualuril ...

Povești îmbietoare din cuhniile Moldovei
06/05/2024 09:59

Originare din Balcani si răspandite apoi in intreaga regiune a Europei de Est, sarmalele au traversat secole de istorie si au devenit un simbol al familiei si al unitătii. Aceste mici „pachetele de fericire” sunt pregătite in mod traditional din foi de varză sau foi de vită-de-vie, umplute cu un amestec magic de carne de porc, orez si condimente. Dar ceea ce face ca sarmalele să fie atat de speciale nu este doar reteta lor, ci si povestea lor. Spusă oricand, povestea capătă valente magice mai ales in preajma sărbătorilor ori a zilelor de duminică fiindcă ...

Marinada perfectă pentru friptura de miel
05/05/2024 10:30

Pentru majoritatea romanilor, atunci cand spun masa de Paste se gandesc automat si la friptura de miel. Dar nu toti cunosc cum se marinează corect carnea de miel. Carnea marinată absoarbe lichidul in care este pusă, iar după ce este gătită este mult mai suculentă. În plus, carnea va fi gata mult mai rapid. Ingrediente: Vin alb Ulei de masline Usturoi (de preferat verde) Menta Cimbru Un pic de busuioc Foi de dafin Piper Boia dulce Sare Usturoiul, menta si busuiocul se toacă marunt. Toate ingredientele se adaugă in vin, amestecandu-se pentru omogenizare. Sarea s ...

Mai puțini cozonaci pe piață, de Paște
02/05/2024 09:31

Patiserii vor scoate pe piaţă 7,2 milioane de cozonaci in perioada Sărbătorilor Pascale, in scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar şi faţă de perioada sărbătorilor de iarnă, pe fondul erodării puterii de cumpărare a populaţiei, deşi preţurile la unii producători au fost reduse şi cu 10% in acest an. „Apreciem că vom manca ceva mai puţini cozonaci decat anul trecut şi decat in perioada sărbătorilor de iarnă şi nu din cauza preţurilor, care chiar au dat in jos la cozonac. Noi vrem să ofertăm acum 7,2 milioane de cozonaci, faţă de 7,5 milio ...

FOTO/VIDEO - Mâncare de post - chiftele de cartofi
01/05/2024 10:15

O mancare de post foarte gustoasă si usor de preparat.    500 g Cartofi 1 bucată Ou 2 linguri Amidon 1 lingură Ceapă verde 1 lingură Pătrunjel 1 lingură Mărar 3 bucăti Cătei usturoi 0,25 lingurită Nucsoară ...

ULTIMA ORA
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
FOTO/VIDEO - Pască fără aluat, cu brânză dulce
30/04/2024 16:59

Pasca fara aluat cu branza dulce este desertul perfect pentru Paste. Este un desert usor de preparat, din ingrediente accesibile si e foarte gustoasa. O puteti personaliza dupa cum va doriti si obtineti de fiecare data cea mai buna pasca fara aluat cu branza dulce.       

Cozonac cu 150 de ouă. Rețeta lui Păstorel Teodoreanu
30/04/2024 13:16

 Una dintre cele mai „scandaloase” este poate cea a „cozonacului cu 150 de ouă”, publicată acum aproape o sută de ani, in 1933, in revista „Adevărul Literar si Artistic” si care avea la bază o „veche retetă rusească” provenită din familia scriitorului si gastronomului Păstorel Teodoreanu. Pentru realizarea unui mega-cozonac cu 150 de ouă, „trebuie socotite 12 ore, iar autorul retetei, Păstorel Teodoreanu, care semna in acea vreme o „Cronică gastronomică” in revista „Adevărul literar si artistic”, ...

Cei mai gustoși cozonaci de Paște
30/04/2024 10:09

Gospodinele pot prepara o retetă gustoasă de cozonaci fără frămantare. Vă puteti răsfăta familia cu acest desert de Paste. „Fără să frămanti ore intregi, fără să arunci cu ei de la un metru inăltime, fără febră la maini si la degete, fără mixer sau robot de bucătărie. Atat de buni, atat de usor de făcut, acesti cozonaci fără frămantare”, au scris bucătăresele blogului culinar. Aveti nevoie de următoarele ingrediente: Aluat: – 1 kg făină 000; – 14 g de drojdie uscată; – 4 gălbenusuri;  – 500 ml lapte; – 100 g ...

Tochitura de pește, deliciul Mănăstirii Movila lui Burcel
29/04/2024 13:45

Cand inovaţia se imbină firesc cu tradiţia ies lucruri surprinzătoare. Acest lucru e valabil şi in bucătărie sau mai ales aici, iar in bucătăria Mănăstirii "Movila lui Burcel" din Vaslui din mainile părintelui stareţ Alexie ies o sumedenie de preparate in care vechiul şi noul se impletesc. Pentru tochitura sa inedită, stareţul a incercat mai multe tipuri de peşte şi a ajuns la concluzia că cea mai bună carne, savuroasă şi cu textura potrivită, este cea de ton. Preparatul face deliciul meselor de Florii, cand credincioşii au dezlegare la peşte. Mulţi dintre ...

FOTO - Mic dejun în stil spaniol: pâine cu roșii și ulei de măsline
25/04/2024 07:15

În tara măslinelor, uleiul de masline, fără grăsimi si foarte sănătos este la ordinea zilei si mai ales la micul dejun. Spaniolii stiu să facă o artă din pregătirea unui mic dejun, desi practic folosesc doar treiingrediente: paine, ulei si rosii. Este vorba despre o pastă făcută din rosii care se intinde direct peste painea prajită, peste care se picură ulei de măsline si, după gust, se presaără si sare.   

Cum poți prepara mese delicioase pentru întreaga familie? Top 3 sfaturi pentru cei care gătesc în cantități mari
21/04/2024 12:26

  Cum poti prepara mese delicioase pentru intreaga familie? Top 3 sfaturi pentru cei care gătesc in cantităti mari Poză de Omar Mahmood pe Pexels.com O familie mare este un dar divin, dar vine la pachet cu o grămadă de responsabilităti, mai ales din punct de vedere culinar. Bucură-te de mesele alături de cei dragi asa cum se cuvine si invată cum să prepari cele mai delicioase alimente pentru acestia, fără a compromite calitatea din cauza cantitătii. O să-ti prezentăm in randurile de mai jos cateva sfaturi pentru a reusi să faci fată cantitătilor mari de mancare. I ...

Chiftele de ovăz
21/04/2024 10:40

Chiftelutele de post cu ovaz si legume, sunt delicioase, de post, crocante la exterior si moi la interior. Fulgii de ovaz fierti sunt folositi pe post de “carne” in aceste chiftelute. Ingrediente: 150 g fulgi de ovaz 400 ml apa 2 cepe 2 cartofi rasi pe razatoarea mica 4 catei de usturoi 3 lg ulei marar tocat 1/3 lingurita bicarbonat de sodiu stins cu 1 lingurita otet sare, piper Mod de preparare Punem la fiert fulgii de ovaz in apa cu putina sare si ii fierbem cca 5-6 minute de cand incep sa fiarba. Stingem focul si ii lasam sa se raceasca, apoi ii amestecam intr-un b ...

 Pe urmele sandvișului, o istorie gustoasă
16/04/2024 16:09

Originea sandvisului este o poveste plină de imaginatie si inventivitate. Chiar dacă nu putem identifica un singur inventator al sandvisului, putem explora momentele cheie si evolutia acestui aliment de bază al bucătăriei moderne. Primul indiciu al existentei sandvisului datează de peste două milenii in urmă, in timpul Imperiului Roman. În acea perioadă, romanii obisnuiau să servească carne intre bucăti de paine, intr-o formă rudimentară a ceea ce cunoastem astăzi ca sandvis. Cu toate acestea, termenul „sandvis” nu a apărut in mod oficial in limba englez ...

FOTO/VIDEO - Pilaf de urzici
14/04/2024 09:32

Pilaful cu urzici este o retetă usor de pregătit in Postul Pastilor si nu numai. Această perioadă se suprapune cu sezonul urzicilor, primăvara. Vremea este incă destul de rece si nu prea s-au făcut. Am avut insă noroc că am găsit la piată, asa că m-am gandit să fac un pilaf cu urzici, de post!   INGREDIENTE 1 grămăjoară de urzici (cca 150-200g) 1 cană cu orez (cca 150-200g) 1-2 cepe medii 3-4 cătei de usturoi 1 rădăcină de morcov 1 rădăcină de pătrunjel (optional) 2-3 linguri ulei de floarea soarelui, pentru prăjit 1 legătură de mărar sau pătrunjel ...

Povestea pâinii. De la semințe, la feliile din sandvișuri
12/04/2024 15:28

În fiecare dimineată, aroma painii proaspăt coapte se ridică din brutăriile orasului, un ritual vechi care continuă să isi găsească loc in inimile oamenilor. Istoria painii ne poartă intr-o călătorie lungă de mii de ani, incepand cu primele seminte de grau si cu oamenii care au descoperit secretul transformării lor. Cu ajutorul unor pietre simple, ei striveau boabele, amestecau făina cu apă si o coceau pe pietre incinse. Asa a apărut painea primitivă, simplă si hrănitoare. Odată cu inaintarea timpului, omul a domesticit cerealele si a inceput să experimenteze t ...

Rețete de post - turte la tigaie
12/04/2024 15:19

Turtele sunt niste plăcinte simple ideale in perioada postului, reteta fiind una rapidă si fără prea mari dureri de cap. Făcute la tigaie, la ceaun sau pe plită, aceste plăcinte umplu bucătăria de tot felul de arome. Această retetă se face de generatii intregi, gustul fiind unul delicios care te trimite cu gandul la copilărie. Pe vremuri aceste turte se făceau direct pe plita de la sobă, avand denumiri diferite in functie de regiunea in care se pregătesc. Practic turtele sunt niste paini mici si pufoase, in Oltenia fiind numite cocoace, in timp ce in alte zone poartă denumire ...

Ce mâncau bucureștenii în postul din anul 1869: melci, stridii, halva cu miros de trandafir, nuga și unt-de-lemn de Toscana
12/04/2024 14:10

În secolul al XIX-lea, magazinele de profil din Bucuresti se aprovizionau cu delicatese din toată Europa, pentru ca oamenii să treacă mai usor peste post. Institutul de Studii Sud-Est Europene a postat pe pagina de Facebook o pagină din ziarele vremii in care un magazin de profil anunta că a primit o mare varietate de produse de post. Conform anuntului publicitar, aflăm că de la magazinul Filianu&Ionescu de pe Strada germană se puteau cumpăra o seamă de produse de lux. Printre altele, magazinul avea „stridii proaspete de Malta”, „melci mari de Transilva ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei