„Mi-aş dori să mă ţină lumea minte aşa cum dansam foarte bine”

default

Dimensiune font:

| 24-06-2015 14:52

 

Dialog cu balerina Monica Ailiesei, solistă a Operei Naţionale Române Iaşi

 Absolventă a Colegiului de Artă „Octav Băncilă” Iaşi, secţia Coregrafie (2009) şi a Universităţii de Ştiinţe şi Arte „Gh. Cristea” Bucureşti, secţia Artele spectacolului de Teatru - Coregrafie (2012), Monica Ailiesei a început colaborarea cu Opera Naţională Române Iaşi în 2006. Din 2009, este angajată a Operei ieşene. Are în repertoriu roluri în spectacole precum: „Nunta însângerată” (coregrafia: Ioan Tugearu), „Anotimpurile” (Roxana Colceag), „Chopiniana” (Mikhail Fokine), „Romeo şi Julieta” (Pavel Rotaru), „Don Quijote”, „Cenuşăreasa”, „La fille mal gardée” (Mihai Babuska), „Coppelia”, „Spărgătorul de nuci” (Gheorghe Stanciu), „Bal”, „Kabaret – nostalgie în două părţi” (Yvette Bozsik), „Giselle”, coregrafia clasică rusă, „D`ale carnavalului” (regia şi coregrafia Ioan Tugearu). Are, de asemenea, numeroase roluri de balet în spectacole de operă şi operetă, printre care şi „Indiile galante”, în regia lui Andrei Şerban.

 Opera Naţională Română Iaşi a încheiat duminică, 21 iunie, stagiunea 2014 – 2015, cu Gala extraordinară „Pagini muzicale celebre”, coregrafia fiind semnată de celebra balerină Ileana Iliescu, artista care a dansat în anii '70 pe cele mai mari scene ale lumii şi care a cucerit apoi publicul şi în calitate de coregraf. Spectacolul care a avut acum o nouă reprezentaţie la Iaşi, a fost prezentat timp de 7 ani în Franţa, inclusiv la Teatrul Olympia din Paris.

De această dată, baletul şi orchestra Operei din Iaşi, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeşelea, au oferit publicului ieşean o seară specială, programul cuprinzând lucrări de P.I. Ceaikovski, Antonin Dvorak, Georges Bizet, Alexandr Borodin, Charles Gounod, Josef Strauss. Marşul Radetzky de Johann Strauss a constituit momentul prezentat de artiştii ieşeni la „bis”, atmosfera fiind colorată apoi şi de tradiţionalele confetti.

Din distribuţie a făcut parte şi balerina Monica Ailiesei, solistă a Operei ieşene, care a marcat în această stagiune o revenire în forţă, cu roluri importante, după ce în noiembrie 2013 a devenit mama unui băieţel. Printre noile sale roluri se numără cel din „Imagine all the people...”, spectacolul de teatru coregrafic semnat Gigi Căciuleanu având o reprezentaţie pe 16 iunie, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. De altfel, Monica Ailiesei nu a fost la prima întâlnire cu publicul de la Sibiu, în 2012 colaborând cu Teatrul de Balet şi făcând parte din distribuţia spectacolului „Don Quijote”.

Gala extraordinară „Pagini muzicale celebre”, coregrafia Ileana Iliescu / Opera Naţională Română Iaşi

- Cum a fost stagiunea 2014 – 2015 pentru tine?
- A fost o stagiune plină. Nu mă aşteptam să-mi revin atât de repede, m-am reîntors pe scenă la doar opt luni după ce am născut. Am dansat ultima dată când eram însărcinată în 5 luni şi jumătate. Eu am dansat cu lejeritate, mie mi-a fost uşor, colegilor mei, însă, nu! Încercau să mă protejeze şi erau scene la care îmi spuneau: „Mi-e frică să dansez cu tine! Dacă te lovesc?”. În „D'ale carnavalului”, am făcut rolul „Didina”, iar Roua Răuţ era „Miţa” şi aveam chiar o bătaie, la un moment dat!

Mi-a fost greu să mă desprind de scenă, mi-a prins bine pauza, cu toate noile experienţe ale maternităţii, dar mi-a fost dor să mă întorc. Stagiunea aceasta am avut, într-adevăr, numeroase reprezentaţii, apoi au fost repetiţiile cu Gigi Căciuleanu, pentru spectacolul „Imagine”... A fost ceva nou, îmi place foarte mult dansul modern, pentru că îţi oferă multă libertate de expresie, ai ocazia să transmiţi mai multe stări. Îmi plac însă la fel de mult rigorile dansului clasic.

- În ce a constat libertatea de a fi voi înşivă, în spectacolul lui Gigi Căciuleanu?
- În primul rând, acest spectacol „s-a montat pe noi”, pe personalitatea fiecăruia dintre noi, pe stilul de mişcare şi de aceea ne-am simţit atât de bine dansând! Chiar dacă erau mişcări stabilite, maestrul Gigi Căciuleanu a ştiut ce mişcare i se potriveşte fiecăruia, ne-a pus în valoare.

- Care este regizorul despre care poţi spune că ţi-a marcat cariera?
- Sunt două persoane care m-au marcat foarte tare, doi oameni deosebiţi şi ca artişti, şi ca oameni, care au un bagaj de cunoştinţe impresionant şi în acelaşi timp o modestie aparte şi o generozitate extraordinară. Maestrul Pavel Rotaru, din Statele Unite ale Americii, pe care l-am cunoscut după un spectacol de „Chopiniana”, la Casa de Cultură a Studenţilor din Iaşi. M-a remarcat pe scenă, a venit la mine şi mi-a zis: „Tu! Aş vrea să lucrez cu tine, când poţi, când ai timp!”. Am fost foarte surprinsă, a fost genul acela de imbold pe care un om valoros ţi-l poate oferi prin simplul fapt că te remarcă. Sunt trenuri în viaţă pe care dacă nu le prinzi când trebuie nu mai vin, clar! Am avut o colaborare foarte frumoasă, am rămas buni prieteni, de fiecare dată când am nevoie de un sfat ştiu că este acolo, chiar departe fiind, pentru că s-a întors în Statele Unite. Un alt om care mi-a marcat viaţa este doamna Ileana Iliescu, o persoană de la care ai foarte mult de învăţat. Mi-a plăcut foarte mult modul ei de a preda, repetiţiile au fost adevărate studii, mi-au plăcut foarte mult şi partiturile pe care le-a ales pentru Gala „Pagini muzicale celebre”.

- Există un partener de scenă pe care îl preferi?
- M-am înţeles foarte bine şi când am dansat cu Ovidiu Matei Iancu, în „Imagine...”, şi cu Vlad Mărculescu, şi cu soţul meu, Cătălin Ailiesei. Lui trebuie să-i mulţumesc pentru că a fost cel care m-a încurajat, mi-a dat imboldul necesar pentru a înţelege că scena este specială, că atunci când ai un spectacol trebuie să fii conştient de faptul că „Acesta este momentul!”, că momentul nu se mai întoarce niciodată. Şi dacă îl ratezi, nu poţi schimba lucrurile. El a ştiut să mă încurajeze şi să mă calmeze, când a fost cazul.

- Ai nişte trucuri la care apelezi înainte de un spectacol?
- Mănânc ciocolată!

- Ciocolata te calmează?
- Pe mine, da! De fapt, ceea ce fac este că nu vorbesc înainte de spectacol. Cred că acesta ar putea fi considerat un truc. Înainte de spectacol, doamnele de la cabină încearcă să destindă atmosfera, sunt îngrijorate, cred că ai vreo problemă sau eşti supărată dacă nu vorbeşti. Eu vreau să fiu doar eu cu mine, în linişte. Înaintea unui spectacol este important să fiu eu cu mine. În ziua în care am spectacol, nu stau nici măcar cu copilul meu, pentru că am nevoie de foarte multă linişte, iar el, la un an şi jumătate, are foarte multă energie!

- Cum reuşeşti să împaci viaţa de artist cu aceea de familie?
- Încerc să fiu o balanţă, dar nu ştiu dacă reuşesc să le echilibrez întotdeauna lucrurile. Copilul meu este destul de înţelegător, cel puţin în etapa aceasta de vârstă. Încerc să fac timpul pe care îl petrec alături de el cât mai productiv. De altfel, îl duc dimineaţa la creşă şi îl iau seara. E mai greu în week-end, când stă acasă şi eu chiar atunci am spectacol sau repetiţie generală şi tot nu am timp. Nu pot să le împac sută la sută, dar încerc să mă apropii de el şi să-i fiu alături în momentele importante. Sper să nu-l dezamăgesc.

- Cum ai început să faci balet? Sau dans? Ce a fost la început?
- Am început cu gimnastică, m-a dus bunica la cursuri. Acolo am auzit că este liceu de artă şi se face balet şi mi s-a părut mie foarte interesant. Bunica a zis: „Hai, că te duc!”, însă mama era un pic sceptică. Totuşi, părinţii mei au fost genul de oameni care m-au lăsat să fac tot ceea ce mi-am dorit cu adevărat. M-a dus bunica la preselecţii, curtea liceului era plină de copii care voiau să dea la balet şi mă întrebam oare ce caut eu aici? Sunt atât de mulţi copii, oare o să fie loc şi pentru mine!? Am fost admisă, iar bunica şi mama m-au încurajat foarte tare, am avut parte şi de nişte profesori foarte buni, care au ştiut să mă motiveze. Am început să colaborez cu Opera în clasa a IX-a, am dansat în „Spărgătorul de nuci”. Mi s-a părut foarte greu la început, pentru că la Operă era foarte mare rigurozitate... Acum nu aş mai putea trăi fără rigoarea aceasta, este cea care mă ţine în priză. Dar atunci mi se părea ceva imposibil! Ţin minte, când trecea o balerină pe lângă mine, mă lipeam de perete, mi se părea, aşa, ceva copleşitor! Iar faptul că balerinele aveau cabinele lor era fascinant! Acum, nu aş putea să mă desprind de scenă, de spectacole.

- Ce ţi-ai propus să nu te laşi până nu faci?
- N-aş putea numi, desemna un scop, un ţel. În timp, am înţeles că dacă iubeşti ceea ce faci, este uşor să ajungi sus, dar este foarte greu să te menţii. Dacă ai arătat un anumit nivel într-un spectacol, următoarele nu pot fi mai jos. La un moment dat, te opreşti, te opreşte şi vârsta, dar eu sper să mă menţin cât mai mult. Cred că trebuie să ştii şi când să te opreşti.


- Probabil că de la o vârstă sunt mai mulţi cei care te opresc, decât cei care te trimit în faţă... Dar nu vorbim de retragere în cazul tău, ai 26 de ani!
- Nu, doar că mi-ar plăcea să simt când este momentul să mă retrag, pentru că mi-aş dori să mă ţină lumea minte aşa cum dansam foarte bine.

- Ce rol îţi doreşti să faci până la 30 de ani, de exemplu?

- Mi-ar plăcea Mercedes, în „Don Quijote”. Îmi plac rolurile de compoziţie, pentru că dincolo de tehnică, îţi dau posibilitatea să te exprimi. Mi-aş dori şi să mai fac un rol pe care l-am mai dansat, dar acum cred că mi-ar ieşi şi mai bine, cel din „Nuntă însângerată”. Acesta a fost spectacolul meu de debut, am dansat cu soţul meu şi a fost un rol care m-a marcat. Cred că de aici a început urcarea, de aici am prins curaj. Am lucrat foarte mult, şi tehnic, şi emoţional, pentru că rolul e al unei femei măritate, care are un copil. Aveam 22 de ani atunci, iar maestrul Ioan Tugearu spunea: „Ce mă fac eu cu tine, tu nu ai maturitatea necesară!”... Cu toate acestea, am reuşit, iar maestrul Tugearu mi-a spus, după spectacol: „Când te-am cunoscut, nu am crezut că poţi să faci un asemenea rol”.

„Nuntă însângerată”, regia Ioan Tugearu/ Opera Naţională Română Iaşi

- Mulţi artişti spun că le este greu să împartă scena cu partenerul de viaţă. Cum este în cazul vostru?
- Cred că am învăţat să separăm viaţa personală de cea profesională. La noi în casă nu se vorbeşte despre ce facem pe scenă sau ce am greşit într-un spectacol. Ce e la Operă, e la Operă, aici suntem colegi, iar acasă suntem soţ şi soţie. Aceasta a fost calea de mijloc.

- Care este balerina ta preferată?
- Svetlana Zakharova! În primul rând îmi place fizicul ei, e fără limite! Poate interpreta absolut orice fel de rol. Într-o zi poate să fie lebădă, în alta poate face ceva modern şi să fie absolut spectaculoasă. Sper să am ocazia să o văd pe scenă! Sunt rareori spectator, pentru că am emoţii foarte mari pentru cei care dansează. Merg la operă, la teatru, dar mai rar la balet, pentru că ştiu paşii, ştiu ce urmează, ce se întâmplă în culise şi nu rezist, tresar pe scaun...

- Cum îţi încarci bateriile?
- Ador să mergem în vacanţe, să vizităm locuri noi, dar acum, cu cel mic, vacanţele sunt pentru dormit. O zi perfectă e cea în care reuşesc să dorm cât mai mult!

- Ce înseamnă pentru tine baletul?
- Aer. Aer, clar! Asta e! E modul meu de a mă destinde. O dependenţă.

- Cel mai frumos compliment pe care l-ai primit de la un spectator?...
- În general mi se spune că sunt expresivă. Foarte multă lume pune accent pe partea de expresivitate. Cred că natura joacă un rol important aici, dar expresivitatea se şi formează, se câştigă în timp. Până la o vârstă, trebuie să-ţi însuşeşti bagajul tehnic, pentru ca apoi, când eşti pe scenă, să nu te întrebi dacă îţi ies sau nu două piruete, ci să-ţi laşi gândurile libere, să zboare dincolo de orice detaliu tehnic şi să laşi loc expresivităţii.
Gina POPA

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei