Cum a ajuns mafia italiană să producă energie în România. Gruparea ‘Ndrangheta, interesată de achiziția hidrocentralelor din vestul țării
Dimensiune font:
Apartenența la gruparea italiană ‘Ndrangheta a infractorilor care detonau bancomate în Constanța reprezintă doar vârful icebergului.
Mafia italiană ‘Ndrangheta ”produce” sute de milioane de euro pe an, bani care sunt ”spălați” în afaceri legale și investiții în Europa de Est. România joacă un rol extrem de important în schema italienilor, iar ”incidentul” de la Constanța reprezintă o ”reclamă nedorită” pentru liderii organizației.
‘Ndrangheta, mafia construită după un model corporatist
Italianca Katia Sanginesi, reținută în cazul furtului de la bancomate alături de un cetățean român, face parte dintr-o grupare care a detonat ATM-uri în Roma și alte regiuni din Italia. Despre ea se spune că are legături cu temuta grupare ‘Ndrangheta.
În realitate, modul de operare descris mai sus nu mai e de mult specific mafiei italiene. ‘Ndrangheta reprezintă, în acest moment, modelul corporatist al infracționalității transfrontaliere, cu ”filiale” pe cinci continente și care controlează 80% din traficul de cocaină din Europa.
Activitatea grupării generează profituri uriașe, bani care sunt spălați și reintroduși în circuitul economic prin intermediul unor oameni de afaceri interpuși, care investesc banii mafiei în business-uri legale. ”Investitorii” italieni se axează mai ales pe domeniile cele mai profitabile, cum ar fi zona imobiliară și energia verde. Investițiile generează profit, banii ajung în conturi din Elveția, iar acest lucru le permite ”patronilor” să ducă o viață de lux. În final, toată lumea câștigă.
Afacerist italian reținut pentru legături cu mafia, bănuit că ar fi proprietarul de-facto a două microhidrocentrale din România
În vara acestui an, un om de afaceri italian a fost reținut de procurorii anti-mafia din zona Emilia-Romagna, pentru implicarea într-o schemă precum cea descrisă mai sus. Alberto Daniele Pizzichemi, cu domiciliul în Bolognia a fost acuzat de legături cu clanul Iamonte, cu ”sediul” în Melito Porto Salvo, membru al grupării ‘Ndrangheta.
Publicația Il Fatto Quotidiano scrie că Pizzichemi, ajutat de omul său de încredere, Gianfranco Puri, a beneficiat e o ”disponibilitate neobișnuită a resurselor economice”, cu ajutorul cărora a achiziționat proprietăți imobiliare în Sofia dar și două centrale hidroelectrice din România.
Potrivit sursei citate, este vorba despre mircohidrocentralele din Feneș și Obreja, în apropiere de Timișoara. Cele două unități au fost deținute inițial de doi antreprenori italieni apropiați ai lui Pizzichemi și achiziționate de Pizzichemi prin interpuși, în anul 2017, pentru 1,8 milioane euro.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau