Unde te adăpostești în cazul unui atac? România are 5.000 de buncăre. Guvernul nu știe câte sunt 100% funcționale

000000   media-1447

Dimensiune font:

| 23-06-2024 20:18

 Joi, 20 iunie, Consiliul Suprem de Apărare a Țării se adună ca să discute atât mesajul României la summitul NATO de la Washington, din iulie, cât și un posibil ajutor substanțial al Bucureștiului pentru Ucraina. Și anume, posibilul transfer al unui sistem de rachete PATRIOT către Ucraina.

Pe agenda consultărilor dintre cei mai înalți demnitari ai țării - președinte, premier, șefii Camerelor, miniștri cheie, începând cu Apărarea și Internele, directorii serviciilor de informații - nu se află și starea în care se află apărarea civilă din România. Cel puțin, nu pe agenda publică.

La capătul mai multor săptămâni de întrebări adresate autorităților și deplasări în spații care ar trebui să joace rolul de adăposturi pentru civili în situații de criză, Europa Liberă creionează câteva concluzii:

  • România nu are un plan de investiții în adăposturi civile în cazul unor atacuri cu drone sau bombardamente clasice, atacuri chimice sau atomice.

 

Vorbim despre atacuri de tip militar, dezastre de orice fel inclusiv naturale precum cutremurele sau inundațiile, pe scurt orice situații care ar putea reclama evacuarea unui număr mare de oameni din locuințele lor și adăpostirea acestora pentru câteva ore sau mai mult.

  • Multe din cele 5.000 de spații de protecție civilă aflate pe harta oficială nu au dotările necesare, începând de la ventilație, apă potabilă, toalete, mobilier.

 

După 28 de luni de război în țara vecină, cu incidente inclusiv pe teritoriul României, precum căderea unor drone rusești în apropierea graniței estice cu Ucraina în război, unii oficiali declară că așteaptă de opt ani ca Executivul să adopte normele de aplicare a unei Hotărâri de Guvern privind Protecția Civilă.

Aceasta în condițiile în care războiul din Ucraina, început pe 24 februarie 2022, se acutizează.

Vizionează Țară în Service aici:

 

 

De mai bine de șase luni, de când Rusia a înțețit ofensiva în Ucraina, mulți lideri politici și militari din NATO avertizează că războiul din Ucraina s-ar putea extinde în Europa în următorii ani.

  • În România, pe 1 februarie 2024, șeful Statului Major al Armatei, generalul Gheorghiță Vlad, a atras atenția într-un interviu one2one de la Europa Liberă că „populația României trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătită”. La patru luni distanță, apărarea civilă este încă departe de ideal, iar legile Apărării nu au fost actualizate ca să facă față unui posibil atac sau unui „accident” militar.

 

La întrebarea dacă Parlamentul ia în calcul o sesiune extraordinară în acest sens, răspunsul președintelui Senatului, al doilea om în stat și fost premier, generalul (r) Nicolae Ciucă, a fost că legile se află în analiza instituțiilor responsabile.

La rândul său, premierul Marcel Ciolacu a spus că ele vor fi adoptate „în cel mai bun caz”, în toamnă.

Or, în septembrie sunt programate alegerile prezidențiale, iar până în decembrie trebuie să aibă loc și cele parlamentare.

În tot acest timp, Rusia amenință frecvent țări NATO, inclusiv România.

În consecință, tot mai multe guverne iau măsuri pentru a-și pregăti populația în fața unor eventuale atacuri și/sau dezastre.

Tipuri de alerte pe care autoritățile le transmit cu ajutorul sirenelor, populației, în caz de dezastru. Dumneavoastră ați ști să le diferențiați?
Tipuri de alerte pe care autoritățile le transmit cu ajutorul sirenelor, populației, în caz de dezastru. Dumneavoastră ați ști să le diferențiați?

Guvernul Poloniei, de exemplu, a început în luna martie un amplu program de construire de adăposturi antiaeriene pentru populație, în valoare de 250 de milioane de euro. Prima etapă, cea în curs, costă 27 de milioane de euro.

  • În România, Guvernul nu are un plan de construire de adăposturi civile, admite șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), secretarul de stat în Ministerul de Interne Raed Arafat, intervievat de Europa Liberă.

 

„Dacă vedem situația din jurul nostru, normal că se impune ca adăposturile să fie pregătite, chiar dacă posibilitatea să fie nevoie de ele este foarte mică”, spune el.

Cele mai multe dintre cele peste 5.000 de adăposturi antiaeriene din România destinate populației se află în clădiri construite înainte de 1990.

Raed Arafat admite că, unele dintre ele, nu au dotările necesare sau funcționale: uși speciale pentru protejarea de atac chimic, sisteme de ventilație speciale, electricitate, apă, toalete, ieșiri alternative.

Câte anume? Nu știe.

Cert este că, la ultimul mare control național, pompierii au găsit mari lipsuri. Inspecția a început la numai zece zile după ce Rusia a invadat Ucraina, pe 4 martie 2022.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a verificat atunci, în numai o săptămână, aproape toate cele 5.000 de adăposturi. A găsit 4.500 de probleme.

După un an, în 2023, IGSU a reluat inspecțiile la adăposturi, dar a controlat doar 900 dintre ele. A găsit 639 de lipsuri, probleme, defecțiuni.

  • În București, unul dintre locurile care trebuie să aibă obligatoriu adăpost de protecție civilă este metroul. Doar unele stații de metrou au adăposturi civile, însă conducerea Metrorex a refuzat accesul Europei Libere la ele. La metrou, în majoritatea stațiilor, nu există nici măcar toalete publice.

 

Societatea care administrează transportul public în subteranul capitalei, Metrorex, susține că nu poate finaliza amenajarea adăposturilor de la metrou.

Motivul? Guvernul nu a emis încă normele de aplicare la hotărârea din 2016, care prevede ce spații trebuie să aibă adăposturi de protecție civilă.

Metroul ar trebui să aibă obligatoriu adăposturi de protecție civilă. În majoritatea stațiilor nu există nici măcar toalete publice.
Metroul ar trebui să aibă obligatoriu adăposturi de protecție civilă. În majoritatea stațiilor nu există nici măcar toalete publice.

În replică, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, susține însă că Metrorex nu poate invoca lipsa unor norme pentru a pregăti adăposturile cu tot ce este necesar. Regulile ar exista încă din 2004, emise însă pentru o altă lege. Nu aceeași, dar din același domeniu, ce-i drept.

În capitala Ucrainei, Kiev, încă de la începutul invaziei Rusiei, populația se adăpostește constant în stațiile de metrou. Autoritățile ucrainene au amenajat în subteranul orașului inclusiv săli de clasă pentru elevi.

La metroul din București, nu e clar nici măcar unde vor merge oamenii la toaletă dacă stațiile de metrou vor fi folosite drept adăpostori pentru civili.

Poate fi vorba și de un cutremur puternic sau altă calamitate naturală, nu numai de război.

Investiții legate de riscul unor dezastre există totuși în România. După cum explică Raed Arafat, e vorba de un fond de 96 de milioane de euro dedicat construirii unor depozite strategice. Fac parte dintr-un program european care se apropie de un miliard de euro.

În ceea ce privește însă apărarea civilă propriu-zisă, strategia ține exclusiv de partea română. Or, în acest moment, imensa majoritate a românilor nu are de unde să știe nici cum sună o alarmă antiaeriană, nici unde să meargă în caz de pericol.

Adăpost de protecție civilă din Sectorul 1 din București
Adăpost de protecție civilă din Sectorul 1 din București

Așa că până hotărăsc autoritățile de la București să construiască adăposturi suplimentare, Europa Liberă a vrut să vadă cum arată câteva astfel de locații.

Am vizitat trei adăposturi de protecție civilă din București: unul din subsolul unui bloc construit între cele două războaie mondiale, un adăpost din subsolul unei școli construite în anii '40 și un adăpost nou, din subsolul unui complex de birouri din nordul orașului.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

Bancul Zilei

05:29

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Cutremur în România, în ziua alegerilor prezidențiale
24/11/2024 08:42

Un cutremur de 4 grade s-a produs, duminică dimineata, chiar in ziua alegerilor prezidentiale. Seismul a avut loc in zona seismică Vrancea-Buzău, la ora 7.16 minute. In ziua de 24 Noiembrie 2024, la ora 07 ...

De ce ar fi lansat Putin o rachetă goală la Dnipro. „Oreșnik” nu a provocat explozii sau distrugeri la sol
24/11/2024 00:08

Racheta rusească Oresnik, care a atacat Dnipro, a fost lansată probabil fără focos. Scopul liderului de la Kremlin ar fi intimidarea Ucrainei si Occidentului. Potrivit sursei citate, opinia este exprimată ...

Criza economică îi aduce înapoi în Donbas: Peste 100.000 de ucraineni aleg teritoriul sub ocupație rusă
24/11/2024 00:06

Ucrainenii care au fugit de invazia Rusiei in 2022 se intorc la casele lor din Donbas sub ocupatia rusă, deoarece nu pot tine pasul cu costul vietii pe teritoriul controlat de Ucraina. 130.000 de ucraineni s- ...

Noua metodă prin care Vladimir Putin vrea să îngroașe rândurile armatei ruse pe frontul din Ucraina. A semnat decretul
24/11/2024 00:02

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat sambătă o lege prin care soldaţii care semnează un contract pentru a lupta pe frontul din Ucraina vor fi scutiţi de datoriile financiare acumulate, reiese de pe ...

CFR: Trenurile circulă cu dificultate pe raza Sucursalelor Iaşi şi Braşov, din cauza ninsorilor abundente, a copacilor căzuţi şi a temperaturilor scăzute / Trei trenuri staţionează în gări
23/11/2024 14:45

 CFR SA anunţă că sambătă dimineaţă se circulă cu dificultate pe raza Sucursalelor regionale Iaşi şi Braşov, din cauza ninsorilor abundente, a copacilor căzuţi pe şine sau pe firul de contact ...

GAFĂ DE PROPORȚII a echipei de campanie a lui Geoană: Au transmis presei un mesaj de susținere care era pentru un suporter Farul Constanța
23/11/2024 11:52

Gafă de proportii a echipei de campanie a candidatului independent la prezidentiale Mircea Geoană: vineri seara a transmis un mesaj de sustinere pentru acesta din partea galeriei echipei de fotbal Farul Const ...

Cum se folosesc fermele de troli și boți pentru influențarea alegerilor din România
23/11/2024 11:22

Fermele de troli si boti au devenit arme digitale puternice in campaniile electorale din Romania. Aceste retele creează un flux constant de dezinformare si manipulare pe retelele sociale, influentand perceptia ...

Meteorologii ANM au emis mai multe coduri de vreme severă în jumătate de țară
23/11/2024 11:09

  Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare Cod galben de vreme severă, valabilă in 23 de judeţe, pe parcursul zilei de sambătă. UPDATE 23 noiembrie, ora 10.15:& ...

Rusia: Baza NATO din Polonia este o țintă PRIORITARĂ. Polonia: Membrii UE să CONTRIBUIE mai mult la investițiile în apărare pe granița estică
23/11/2024 08:29

In timp ce Rusia amenintă că noua bază antirachetă a SUA din Redzikowo, Polonia, „este o tintă prioritară pentru o potentială neutralizare”, premierul polonez avertizează cu privire la „amenintare ...

Întâlnire crucială la Mar-a-Lago: Șeful NATO, în dialog cu Donald Trump
23/11/2024 08:27

Seful NATO, Mark Rutte, il vizitează pe presedintele ales al SUA, Donald Trump, la resedinta sa din Florida, a relatat vineri ziarul olandez De Telegraaf, citand surse. Rutte a zburat cu un avion guvernamenta ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei