În condițiile în care Grecia este una dintre destinațiile de vacanță preferate ale românilor, unii dintre ei s-au trezit penalizați drastic de polițiștii rutieri. De menționat că Republica Elenă sancționează draconic și consumul de alcool la volan, la unele concentrații în sânge fiind pedepse obligatorii cu închisoarea.
De menționat că poliția elenă nu pare să aibă ca obiectiv vânarea tuturor abaterilor săvârșite de șoferi – fie ei turiști sau localnici - dar cei care merg cu mașina în Grecia trebuie să știe că, odată intrați în vizorul polițiștilor, sunt pasibili de sancțiuni aspre.
Cum ți se pot lua permisul actele mașinii și plăcuțele
În codul rutier elen există numeroase contravenții care pot lăsa un șofer fără cele mai importante acte și fără plăcuțele de înmatriculare.
- Folosirea telefonului mobil în timpul conducerii autoturismului;
- Circulaţia pe benzile destinate mijloacelor de transport în comun;
- Depăşirea şi încălcarea liniei continue;
- Neoprirea la semnalele agentului de circulaţie;
- Nerespectarea semnalelor semaforului;
- Oprirea pe autostradă în locuri neamenajate;
- Condusul pe contrasens.
- Deținerea de detectoare de radar, chiar dacă nu sunt în funcțiune
- Parcarea pe locurile pentru persoane cu handicap
- Νerespectarea semnificației indicatorului „STOP la intersecţie”
- Neutilizarea centurii de siguranță sau a căștii de protecție pentru motociclişti
- Efectuarea de manevre periculoase
- Aruncarea pe geam a unor obiecte care poluează sau pot provoca un incendiu sau accident
Depășirea vitezei legale cu 30km/h te lasă fără permis
Pe autostradă, limita maximă de viteză admisă este de 130 km/h, așa că trebuie să acordaţi atenţie indicatoarelor rutiere de limitare a vitezei.
Sunt prevăzute limitări de până la 80 km/h în funcţie de condiţiile de drum, trafic, meteo, lucrări pe carosabil.
Depăşirea vitezei legale cu peste 20 km/h se pedepseşte cu amendă de 100 euro, iar cu peste 30 km/h cu amendă de 350 euro (în acest ultim caz se reţine şi permisul de conducere pentru 60 zile ).
Șoferii băuți pot ajunge la închisoare și dacă nu provoacă accidente
Conducerea autovehiculului de către o persoană având ο concentrație de alcool de:
0,50-0,80 g/l ȋn sânge sau de 0,25-0,40 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu amendă de 200 euro și imobilizarea autovehiculului;
0,80-1,10 g/l ȋn sânge sau de 0,40- 0,60 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu amendă de 700 euro, ridicarea permisului de conducere timp de 90 de zile și imobilizarea autovehiculului;
peste 1,10 g/l ȋn sânge sau de peste 0,60 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu ridicarea permisului de conducere pentru o perioadă de 180 de zile, cu închisoare de minimum două luni, amendă de 1.200 euro, ridicarea plăcuțelor de ȋnmatriculare pentru o perioadă de la 10 zile până la 6 luni (ȋn baza deciziei instanței competente) și imobilizarea autovehiculului.
Conducătorii auto care recidivează în termen de 2 ani și care sunt depistaţi având o concentrație de alcool în sânge de peste 1,10 g/l sunt sancționați cu ridicarea permisului de conducere pentru o perioadă de 5 ani, cu închisoare de cel puțin 6 luni, amendă de 2.000 euro, ridicarea plăcuțelor de ȋnmatriculare de la 10 zile până la 6 luni (ȋn baza deciziei instanței competente) și imobilizarea autovehiculului.
Parcarea pe locurile rezervate celor cu handicap este sancționată drastic
Șoferii din Grecia, fie ei localnici sau străini, trebuie să fie atenți la modul cum lasă mașina, ei fiind pasibili și în acest caz de ridicarea actelor și plăcuțelor, inclusiv pentru 2 luni dacă ocupă locuriloe rezervate persoanelor cu handicap.
Parcarea ilegală se pedepseşte cu o amendă cuprinsă între 40-150 euro, la care se adaugă reţinerea plăcuţelor de înmatriculare pentru o perioadă de 20 de zile, precum şi plata taxei de parcare pentru acest interval de timp.
Blocarea rampelor de trecere destinate persoanelor cu dizabilități sau parcarea în locuri destinate persoanelor cu handicap se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.
Exemple de sancțiuni din codul rutier grec
Neutilizarea centurii de siguranță sau a căștii de protecție pentru motociclişti se sancţionează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului pentru o perioadă de 60 de zile.
Utilizarea telefonului mobil de către conducătorul auto în mers, fără dispozitiv Bluetooth sau fără ca telefonul să fie plasat în loc special pentru activarea difuzorului se sancţionează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului pentru o perioadă de 60 de zile.
Nerespectarea culorii roşii a semaforului se sancţionează cu amendă de 700 euro și ridicarea permisului de conducere timp de 60 de zile.
Νerespectarea semnificației indicatorului „STOP la intersecţie” se sancționează cu o amendă de 700 euro, ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 20 de zile.
Efectuarea de manevre periculoase se sancţionează cu amendă de 700 euro și ridicarea permisului de conducere timp de 30 de zile, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 10 zile.
Utilizarea pentru deplasare a benzii de urgență, indiferent de durată, se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.
Circulaţia constantă a camioanelor grele și a autobuzelor pe banda din stânga sau utilizarea acestei benzi pentru depăşiri care surprind șoferii care circulă de drept pe această bandă se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere timp de 60 de zile.
Aruncarea pe geam, ȋn timpul mersului, de obiecte sau substanțe care poluează sau pot provoca un incendiu sau accident, inclusiv țigările, se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.
Detectoarele de radar, pedepsite cu o amendă de 2.000 de euro
Chiar dacă aparatele anti-radar sau de detectare a radarelor poliției sunt tot mai puțin folosite în condițiile existenței de aplicații de călătorie precum Waze sau Google Maps, care pot include avertismente privind prezența echipajelor, ele nu trebuie aduse în Republica Elenă, care pedepsește șoferii și pentru simpla deținere a acestora.
Utilizarea sau deţinerea sistemelor anti-radar sau de detectare a radarului de către conducătorii mijloacelor auto pe drumurile publice din Grecia este interzisă prin lege.
Fapta constituie contravenţie şi se pedepseşte cu amendă de 2.000 euro (art. 103 din Codul Rutier elen prevede şi reţinerea pe loc a permisului de conducere pentru o perioadă de 30 zile, precum şi reţinerea actelor maşinii şi a plăcuţelor de înmatriculare auto pentru 60 zile).
Canistra de benzină din portbagaj poate aduce dosar penal
MAE român avertizează că, în ultima perioadă, la nivelul oficiilor consulare ale României din Republica Elenă au fost înregistrate mai multe cazuri în care cetăţenii români au fost sancţionaţi contravenţional deoarece transportau în autoturismele cu care se deplasau cantități de combustibil peste limitele admise de legislația elenă.
Astfel, potrivit reglementărilor legislației elene în vigoare este interzisă introducerea în Grecia, în canistre sau alte recipiente, de produse petroliere/combustibili.
Pentru încălcarea acestei dispoziții legale se aplică amendă, deschiderea unui dosar penal pentru contrabandă cu produse petroliere/combustibili și indisponibilizarea autovehiculului de către autoritățile vamale elene.
De precizat că prețul benzinei în Grecia este unul dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeană - circa 1,65 de euro pe litru, semnificativ mai mare decât Bulgaria vecină, unde este de aproximativ 1.05 euro pe litru.
Ce faci în caz de accident în Grecia: Constatarea poliției este obligatorie
În caz de accident de circulaţie, chiar şi de mică importanţă, constatarea poliţiei este obligatorie, spune MAE.
Completaţi, împreună cu cealaltă parte, formularul tip pus la dispoziţie de societăţile locale de asigurări, privind producerea accidentului. Notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia.
Dacă în urma accidentului sunt răniţi, conducătorul auto poate fi reţinut şi prezentat tribunalului, care va stabili partea sa de responsabilitate. Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii române de asigurări din Grecia, care figurează pe Cartea verde. Păstraţi documentele de plată până la înapoierea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare.
Românii cu rezidență în Grecia rămân fără mașină dacă nu fac procedura de import
Cetățenii români care au autoturisme înscrise în circulație în România pot circula în Republica Elenă cel mult 180 de zile, dacă sunt turiști și nu au o rezidență legală în această țară.
Cetățenii români care au rezidență legală sau domiciliul în Republica Elenă (carte de identitate pentru cetățeni europeni, asigurare medicală IKA sau număr fiscal AFM) sunt obligați ca, imediat după intrarea pe teritoriul elen, să se prezinte la primul birou vamal în vederea parcurgerii procedurilor de import a autovehiculului.
Folosirea de către rezidenții români în Grecia a autovehiculelor cu numere de înmatriculare românești, fără înregistrarea imediată la autorități, este interzisă și atrage amenzi foarte mari, precum și confiscarea autovehiculului.
MAE recomandă tuturor cetățenilor români, rezidenți sau cu domiciliul în Grecia, să se informeze cu strictețe asupra prevederilor legii elene, înainte de a se deplasa în această țară cu un autoturism cu numere de înmatriculare românești
Adauga comentariul tau