Cum recunoşti un terapeut bun

default

Dimensiune font:

| 25-09-2013 05:15

Problemele grave de sănătate, numărul tot mai mare de afecţiuni şi lipsa banilor pentru tratament i-au obligat pe mulţi moldoveni să apeleze la tot felul de vindecători apăruţi cu miile în ultimii ani * există foarte multe persoane care ajung terapeut după un curs de câteva luni, lucru care se poate vedea la o primă căutare pe Internet 

Pe Facebook abundă anunţurile privind tot felul de terapii-minune ori cursuri de pe urma cărora eşti ca nou. Îţi iau durerea cu mâna, te scapă de alergii, de operaţii şi de tot felul de boli, îşi aduc linişte sufletească şi echilibru mental. Din păcate, ei fac mai mult rău decât bine, lucru care ne obligă să atragem atenţia asupra terapeuţilor insuficient pregătiţi.

Vindecare „la minut” prin Registrul Comerţului
Medicii şi specialiştii certificaţi în terapii alternative susţin că majoritatea vindecătorilor mizează pe efectul placebo, pe o psihologie menită să-i facă pe mulţi să se simtă mai confortabil oriunde decât într-un spital ori într-un cabinet, ceea ce nici nu este foarte dificil având în vedere că mulţi îşi desfăşoară activitatea acasă sau la domiciliul pacientului.
Dr Doru Culiceanu, preşedintele Colegiului Medicilor din Botoşani, a declarat că legislaţia actuală nu-i permite să verifice activitatea vindecătorilor care sunt autorizaţi în cabinete de reflexoterapie, cristaloterapie, aromoterapie, meloterapie sau alt gen. „Orice persoană îşi poate deschide un cabinet în terapii complementare fără să aibă girul sau să fie înscrisă la o asociaţie profesională. Parcursul actelor este foarte simplu: se merge la Registrul Comerţului, se autorizează ca AF sau PF, la fel ca un frizer sau un potcovar”, a declarat Doru Culiceanu.


Teoretic, toţi ar trebui să urmeze anumite cursuri pentru a putea deschide un cabinet, însă certificatele de absolvire pot fi descărcate şi de pe internet. Multe cursuri sunt organizate de ONG-uri şi de fundaţii. „Dacă deschideţi anumite reviste veţi vedea anunţuri unde se spune că nu ştiu care persoană celestă de rangul şapte vine în judeţ într-o zi anume şi că organizează diferite cursuri. Se plăteşte o taxă de 300-400 de lei şi se primeşte un certificat. Unele certificate au înscrisuri FEPA, Ministerul Educaţiei, Educaţia Adultului. Am văzut şi cu POSDRU astfel de certificate”, a completat dr Culiceanu.
Legislaţia este de vină
Oamenii obişnuiţi nu cunosc aceste practici. Ei văd certificatul, văd o ştampilă şi sunt convinşi că au în faţă o persoană foarte titrată, însă nu mereu este aşa. Foarte mulţi sunt agenţi de vânzări, aşa cum este şi în cazul nutriţioniştilor autoproclamaţi. „Orice persoană care vinde suplimente nutritive oferă şi consultanţă în nutriţie. Sfaturile neavizate, chiar şi în materie de nutriţie, pot fi extrem de periculoase. Un nutriţionist ar trebui să îi înveţe pe oameni cum să mănânce sănătos, nu cum să nu mănânce. Trebuie să aibă cunoştinţe foarte bune de patologie medicală, trebuie să cunoască şi să înţeleagă fiecare afecţiune de care suferă pacienţii pentru a le putea oferi sfaturi personalizate”, a explicat nutriţionistul Adina Rusu.


Persoanele cu probleme de sănătate trebuie să ştie că mulţi terapeuţi nu fac obiectul unei încadrări legale. În căutarea stării de bine, oamenii cheltuie foarte mulţi bani fără să obţină şi rezultate. „Ca să atingi o persoană în cadrul unei terapii, trebuie să ai cel puţin o şcoală de tehnician maseur, kinetoterapeut, cosmetician, reflexoterapeut, dacă nu eşti medic. Am întâlnit persoane care organizau cursuri de specializare fără a avea certificatul de formator, obligatoriu din 2010”, a atras atenţia şi psihoterapeutul Cornelia Chaumont, specialist în aromaterapie, certificat de Facultatea de medicină liberă naturistă şi etnomedicină din Paris.

Pentru toate aceste probleme, preşedintele Colegiului Medicilor Botoşani are o soluţie -- Ministerul Sănătăţii are trebui să legifereze cabinetele de terapie şi care ar trebui să ofere ajutor doar persoanelor care au fost evaluate medical anterior şi care au o trimitere de la medicul de familie, eventual.
Cum ajungi un terapeut bun
Ca să poţi lucra cu oamenii ai nevoie de foarte multă experienţă, de foarte mult studiu. Educaţia şi instrucţia continuă sunt indispensabile fiindcă nu poţi jongla cu viaţa. Unii se mulţumesc doar cu ce au spicuit pe ici, pe colo, alţii doar cu unele cursuri urmate pe net, dar nu este deloc suficient. „Un singur curs sau masterat nu îţi poate oferi toate cunoştinţele de nutriţie şi dietetică necesare. Acesta este şi motivul pentru care a fost înfiinţată şi în România, în cadrul facultăţilor de Medicină, Specialitatea de Nutriţie şi Dietetică, singura în măsură să pregătească adevăraţi specialişti în acest domeniu”, a completat Adina Rusu.
Un terapeut bun îşi urmează mereu sufletul, intuiţia. „În momentul în care eşti atras de un anumit domeniu este bine să înveţi cât mai mult. La început pentru tine, apoi pentru cei pe care vrei să îi ajuţi. Lucrul cu tine este foarte important. Un terapeut bun lucrează foarte mult cu el, învaţă să se descopere, să îşi găsească echilibrul. Este nevoie de multă disciplină. Pe primul loc este pregătirea teoretică, apoi studiul şi practica. Doar atunci când treci prin experienţa corpului tău tot ceea ce ai învăţat şi ai avut rezultate, abia atunci poţi merge către oameni”, a opinat şi Georgeta Sultan, specialist în terapia Thetahealing.


Ajutor pentru oameni
Spuneam că în ultimii ani au apărut tot mai multe afecţiuni, în forme tot mai grave, iar bolnavii combină medicina alopată cu cea alternativă şi cu alte metode care să-i ajute să redevină sănătoşi. Dar cum ne poate ajuta un terapeut?
„Un terapeut adevărat este cel care ştie să-şi ia în mâini propria fiinţă, care ştie să se înţeleagă mai întâi pe el, apoi pe cei din jur”, a spus Daniela Bercu (specialist în terapie cranio-sacrală), citând-o pe regretata doamnă Ana Pricop, un terapeut îndrăgit de mii de oameni.

„Este important să înţelegem că suntem deja, cu toţii, terapeuţi, pentru că gândul nostru lucrează din momentul construirii sale şi poate vindeca sau poate răni. Nu terapeutul ne vindecă, ci convingerea noastră. Terapeutul doar ne ajută să ne redresam către o stare de echilibru mental-afectiv din care, să avem puterea de a ne vindeca singuri. De fapt, ne reactivăm capacitatea de autovindecare”, a explicat şi terapeutul Anca Tăutu.


Lucrul individual este foarte important fiindcă trebuie să fii congruent cu imaginea, cu simţirea şi cu afirmaţiile oferite celui din faţa ta. Nu poţi avea probleme de greutate şi să spui că eşti nutriţionist, spre exemplu. Apoi, nu trebuie uitat că se tratează bolnavul, nu afecţiunea, iar viziunea holistică este foarte importantă. Un terapeut trebuie să aibă cunoştinţe din foarte multe domenii, iar metodele pe care le aplică trebuie să fie mereu adaptate şi îmbunătăţite. „Problema trebuie privită din toate punctele de vedere. Este important să mergem mereu pe ideea de trup-minte-suflet fiindcă altfel nu sunt rezultate. Primele rezultate în orice terapie apar după ce pacientul a conştientizat problema cu care se confruntă. Corpul găseşte singur calea spre vindecare”, a completat Daniela Bercu.
Aşadar, starea de boală poate fi transformată în stare de sănătate. Omul a învăţat să repare tot felul de lucruri care fac parte din viaţa lui, dar a uitat cum să se repare pe sine. Există o legătură strânsă între ceea ce gândim şi ceea ce suntem, dar puterea şi discernământul sunt în fiecare din noi. Aşa cum ne alegem să trăim şi oamenii lângă care ne dorim să creăm experienţe bune sau mai puţin bune, aşa ne vom contura viaţa şi sănătatea.
Atenţie la „marketingul” terapeutic
Potrivit dr Dorin Culiceanu, terapeut poate fi orice persoană, de la absolvenţi de şcoli postliceale sanitare, până la simpli oameni de la ţară. El susţine că a întâlnit mulţi absolvenţi de postliceale sanitare care veneau şi căutau loc de muncă, după care spuneau că au făcut cursuri de presopunctură sau reflexoterapie şi practicau. „Aceşti vindecători au şi o strategie de marketing şi se promovează foarte bine”, a spus dr Culiceanu, iar spusele lui au fost confirmate şi de Adina Rusu: „Avem așa-numiţi nutriţionişti în Iaşi care au dietele pregătite dinainte de a cunoaşte pacientul”. „Nu poţi fi terapeut fără studii de specialitate. Trebuie să ştie la nivel de celulă organismul uman. Acum şi fostele secretare care au ajuns şomere îşi cumpără câte un aparat de biorezonanţă şi dau diagnostice în condiţiile în care habar nu au de anatomie”, a completat şi Elena Josan, de la Asociaţia Fitomed Vaslui. „Un terapeut adevărat, cu har, ne învaţă cum să ne păstrăm această stare în care suntem în funcţiune şi din care ne autoredresăm permanent către echilibru, către starea de sănătate”, a conchis Anca Tăutu. 
 Grupaj coordonat de Maura Anghel

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Comentarii

anca tautu

Sep 25, 2013

este important sa ajutam la limpezirea lucrurilor, si sa le lasam pe cele limpezite deja sa functioneze. s-au facut eforturi pentru integrarea terapiilor complementare in viata noastra, astfel ca ar fi potrivit sa le pretuim si, sa nu confundam terapeutul cu valoarea terapiei. intr-un proces terapeutic rezultatele depind foarte mult de viziunea si convingerile "pacientului". foarte important acest demers si poate ar fi potrivita continuarea lui, in mai multe episoade, pentru ca sunt multe de vazut si de analizat, multe lucruri de lamurit si, foarte multe informatii valoroase care ne-ar fi de folos tuturor.

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:44

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Jumătate de secol în spital!
07/09/2016 18:21

Cine nu are bătrani, să-şi cumpere, spune o vorbă veche. Atat de veche, incat acum a căpătat un sens opus. Cine are bătrani, le vinde casele şi-i abandonează. Aceasta e realitatea cruntă infruntată d ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei