Italia are probleme tot mai mari - Peste 3,4 milioane de oameni trăiesc în sărăcie absolută
Dimensiune font:
Sunt îngrijorătoare datele cuprinse în ultimul raport difuzat marţi la Roma de Istat, Institutul naţional de statistică, intitulat 'Noi Italia', care 'fotografiază', din punct de vedere statistic, o ţară 'în mare dificultate economică' şi 'deosebit de descurajată', informează miercuri cotidianul roman La Repubblica.
Datele difuzate de Istat se referă la perioada 2011-2012 şi arată că peste opt milioane de italieni trăiesc în condiţii de sărăcie relativă (peste 11% din totalul populaţiei italiene, care este de circa 60 de milioane), iar 3,4 milioane în condiţii de sărăcie absolută (un italian din 20).
Procentul persoanelor care nu au un loc de muncă şi care au renunţat să îl mai caute este de aproape 38%, unul dintre cele mai ridicate din Europa, şi se referă la italienii cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani. În întreaga Europă, numai Malta are o situaţie mai gravă decât aceea din Italia. Acest procent este mult mai ridicat în rândul femeilor italiene, ajungând la 48,5%, informează publicaţia amintită.
Circa 57% dintre familiile rezidente în Italia au un venit net inferior faţă de venitul mediu anual, care este de circa 29.000 de euro (circa 2.400 de euro pe lună).
În perioada 2011-2012, numai 61% din populaţia italiană cu vârste cuprinse între 20 şi 64 de ani avea un loc de muncă, situaţie care plasează Italia pe ultimele locuri în clasamentul european. Din acest punct de vedere, numai în Ungaria şi în Grecia situaţia este mai gravă decât în Italia. Acest procent este de numai 49,9% în rândul femeilor italiene, informează Institutul naţional de statistică.
Munca 'la negru', la nivel naţional, reprezintă de asemenea un fenomen îngrijorător, în care sunt implicaţi peste 12% dintre italieni, situaţia fiind mult mai gravă în sudul Peninsulei, şi mai ales în Sicilia, unde procentul persoanelor care muncesc fără un contract este dublu faţă de regiunile din nordul Italiei. În agricultură, peste 25% din persoanele angajate lucrează fără un contract de muncă, potrivit La Repubblica.
La nivel naţional, procentul şomerilor printre tinerii cu vârste cuprinse între 15 şi 29 de ani a ajuns în 2011 la peste 29%, în constantă creştere faţă de ultimii patru ani şi cu mult peste media din Uniunea Europeană, care este de 21,4%.
În sectorul construcţiilor, în primele nouă luni ale anului 2012, 9.500 de societăţi au declarat faliment (plus 25% faţă de anul precedent), iar numărul persoanelor care şi-au pierdut locurile de muncă în acest sector, în ultimii trei ani, a ajuns la cifra record de peste 360.000, relatează principalul cotidian roman.
În întreaga Italie, în anul 2012, au declarat faliment peste 100.000 de întreprinderi mici şi mijlocii, iar nivelul consumurilor familiilor italiene a scăzut cu 4,4% faţă de anul 2011, ajungând la nivelul de acum 15 ani, mai arată raportul Institutului naţional de statistică.
Din punct de vedere al veniturilor medii pe cap de locuitor, Istat preconizează că acestea vor ajunge, în cursul anului 2013, la nivelul de acum 27 de ani (din 1986), adică circa 16.000 de euro pe an (era de peste 19.000 de euro în 2007, anul în care a început criza economică din Italia).
În ceea ce priveşte presiunea fiscală, aceasta va ajunge la peste 56% în cursul anului 2013, una dintre cele mai ridicate din lume, se precizează în raportul Istat.
economica.net
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau