Pensiile private obligatorii câştigă tot mai mult teren
Dimensiune font:
fondurile de pensii private obligatorii, cele din Pilonul II, au înregistrat, în cursul anului 2012, un randament mediu de 10,5% * activele nete administrate de cele 9 fonduri existente pe piaţă au crescut cu 50%, până la aproape 9,64 miliarde de lei potrivit datelor prezentate de Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR)
Numărul total al participanţilor la fondurile de pensii de Pilon II a ajuns la 5,76 milioane în 2012, aceştia fiind cu circa 245.000 mai mulţi faţă de începutul anului 2012. De asemenea, fondurile de pensii private facultative (Pilonul III) au înregistrat în cursul anului 2012 un randament mediu de 9,96%. Activele nete administrate de cele 11 fonduri de pe această piaţă reprezintă aproape 600 de milioane de lei, echivalentul a 135 milioane de euro. În 2012, activele fondurilor de pensii facultative au crescut cu 37%, iar numărul total al clienţilor fondurilor de pensii facultative a ajuns la 290.000, cu circa 30.000 mai mulţi faţă de începutul anului 2012.
De la înfiinţare şi până în prezent, fondurile de pensii de Pilon II lansate în luna mai a anului 2008 au înregistrat un randament mediu total de 65%, respectiv o medie anuală de 11,45%, în timp ce fondurile de Pilon III, lansate în luna mai, în anul 2007 au obţinut un randament mediu total de 51,7%, adică o medie anuală de 7,74%.
2012 - un an dificil, dar de succes
Potrivit APAPR, pentru fondurile de pensii obligatorii, această performanţă investiţională se traduce prin câştiguri nete pentru participanţi de peste 1,44 miliarde lei adăugate contribuţiilor brute de 8,19 miliarde lei virate în sistem, pe întreaga durată de funcţionare a Pilonului II. „Analizând cifrele, anul 2012 a fost unul dificil, dar de succes pentru sistemul de pensii private. În pofida tuturor turbulenţelor economice, financiare şi politice fondurile de pensii au continuat creşterea, consolidarea şi au înregistrat rezultate investiţionale foarte bune, în condiţii de risc redus, caracteristică esenţială a acestui sistem. Dacă ne uităm puţin în urmă la 2012, vedem un an greu: s-au succedat patru guverne, o situaţie politică tensionată, o economie în stagnare şi pieţe financiare volatile. Chiar şi aşa, sistemul de pensii private s-a menţinut stabil şi cu rezultate bune”, a declarat preşedintele APAPR, Marius Popescu.
În ceea ce priveşte anul 2013, preşedintele instituţiei consideră că stabilitatea şi predictibilitatea legislativă în acest sistem reprezintă dezideratele principale pentru APAPR. „Privind înainte către 2013, stabilitatea şi predictibilitatea legislativă în acest sistem sunt dezideratele noastre principale. În acelaşi timp, sperăm ca participanţii fondurilor de pensii obligatorii (Pilonul II) să beneficieze de majorarea cotei de contribuţie de la 3,5% la 4% din veniturile brute, potrivit legii, astfel încât ponderea pensiei private în veniturile lor viitoare să fie cât mai semnificativă. Per total, după 5 ani de funcţionare cu rezultate pozitive, sistemul de pensii private a dovedit, în pofida contextului dificil în care s-a lansat şi a funcţionat, că merită atât încrederea populaţiei, cât şi a decidenţilor politici”, a mai afirmat Marius Popescu. (Dana Chiru)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau