„Muzica m-a ales și pentru asta mă consider o răsfățată a sorții”

Dimensiune font:

| 23-03-2024 15:37

 Dialog cu soprana Luiza Ștefania Torboli, de la Filarmonica „Moldova” Iași

În lumea muzicii, există voci care pot trece peste bariere, atingând sufletele și trezind emoții profunde în inimile ascultătorilor. Sopranele, cu timbrul lor inimitabil, au capacitatea de a colora operele cu nuanțe variate, ducând povestea la noi culmi și oferind publicului momente de neuitat. Astăzi, avem privilegiul de a sta de vorbă cu Luiza Ștefania Torboli, una dintre sopranele Filarmonicii „Moldova” Iași, care ne-a cucerit cu talentul său. Într-un dialog purtat în această toamnă sublimă am descoperit nu doar artista, ci și femeia din spatele notelor muzicale.

- Cum ai ales muzica?

- Cum ales muzica? Nu cred că o vocație ți-o poți alege, ci mai curând că te alege. La cât de dificil și sinuos este parcursul cunoașterii unei asemenea profesii. Dacă nu ai  cumulul de date necesare, nu reziști în a o profesa. Așadar, cred că Ea m-a ales, iar pentru asta mă consider o răsfățată a sorții.

- Ce profesori te-au influențat cel mai mult și de ce?

- Cred că și aici am avut o mână protectoare deasupra pentru că am întâlnit profesori despre care îmi amintesc cu drag. O voi lua cumva cronologic, tocmai pentru a nu pierde ocazia de a le transmite recunoștința pe care o am față de domniile lor. Primul profesor de vioară, precum și profesorul de teorie muzicală, directorul de atunci al Școlii de Muzică din Roman, cred că au avut un cuvânt important de spus în devenirea mea. Tot acolo, însă la ceva ani distanță, când am luat contact cu muzica clasică, am primit amprenta primei mele profesoare de canto, doamna Zoița Rusu, care  pasionată fiind de tot ce era operetă, mă visa pe scenă. Când pronunț Roman, orașul în care am copilărit, îmi apare de neunde o melodie, Cântecul lui Solveig, al lui Edvard Grieg. Doamnei Andreiu, profesoara de istorie, i se datorează această asociere. A stat o oră întreagă în ultima bancă  fredonându-mi  această melodie pentru ca eu să o învăț.  Nu știa absolut nimic despre ea, însă aveam de pregătit un eveniment. Pasiunea și perseverența  ei m-au marcat, iar melodia mi s-a întipărit in minte.  La Iași am început studiul cântului cu maestrul Visarion Huțu, pentru ca mai apoi să aprofundez interpretare și tehnică vocală cu doamna Mioara Cortez. A urmat lucrul împreună cu doamnele Ada Burlui și Mihaela Grăjdeanu. Practic, la momentul acesta sunt cea mai mare parte produsul Mioarei Cortez la care am adăugat ceea ce mi s-a potrivit. Datorită lor reușesc  să depășesc cu ușurință momentele mai dificile din carieră. Recunoștință tuturor!

- Care sunt compozitorii  tai preferați. Care sunt lucrările preferate și ce te atrage înspre ele?

- Pentru a asculta, Donizetti, Puccini, Rossini, Verdi, Enescu, Strauss, Doga .....însă pentru a cânta prefer Faure, Pergolesi, Mozart, Haydn, Haendel. Deși am admirat mereu vocile pline, tipologia de voce cu care am fost înzestrată nu îmi permite abordarea unui repertoriu dramatic. Cum cred că acest aspect face parte din inteligența unui artist, am ales ceea ce mi se potrivește, descoperind mai apoi că mă reprezintă din mai multe puncte de vedere. M-am simțit extraordinar atunci când am cântat Messiah, oratoriul lui Haendel, dar și Mozart în pleiada de Litanii Lauretane, Requiem, Misse sau chiar diferite roluri din opere. Cât despre Haydn, cred că îmbracă cel mai bine caracteristicile mele vocale. Muzica sa este caracterizată de eleganță, jovialitate, claritate și expresivitate. Creațiunea, Anotimpurile, Missa in tempore belli sau Missa Cellensis fac parte din lucrările favorite.

- Ce tip de repertoriu găsești cel mai provocator?

- Ca muzician interpret, cred că orice repertoriu abordat, are provocările sale. Personal, cred că cele mai multe provocări  vin atunci când vrei și îndrăznești să ieși din tiparele proprii, să te arunci în zona explorării și depășirii unor bariere ale comodității. Eu fac periodic acest lucru tocmai pentru a-mi descoperi noile granițe, conștientă fiind de faptul că stagnarea nu aduce nimic bun. Un repertoriu modern, precum și unul din perioada monteverdiană, sunt „mănușile aruncate” mie ca provocare.

- Cum te pregătești pentru o performanță?

- Riguros cred că este cuvântul potrivit. Îmi place seriozitatea în muncă, de aceea pașii sunt dozați si bine structurați pana la momentul concertului. Studiul presupune nu doar însușirea textului muzical ori a celui liric, ci și cunoașterea perioadei, a contextului în care s-a scris, pentru a înțelege textul nescris dintre texte, care de cele mai multe ori se pierde. Apoi urmează studiul tehnic, repetiții pe aceleași pasajele care necesită o atenție mai mare. În cor e multă astfel de muncă, totul datorându-se faptului că se lucrează pe construcție armonică, aparatul implicat fiind numeros. Așadar pregătirea se face cu multă răbdare, atenție și concentrare.

- Emoțiile sunt mereu pertutbatoare. Cum te descurci cu ele înainte și în timpul unui concert?

- Oh, aici aș avea un roman de scris ! Sunt o fire profund emoțională, de aceea aș putea spune că am un carusel în plină mișcare în interiorul meu. Am experimentat tot felul de manifestări neașteptate ale emoțiilor mele până când am reușit să le înțeleg și să le gestionez. Mă bucur că am ajuns să facem un pact pe care îl respectăm în cea mai mare partea timpului.  Odihna, încrederea și mai ales Zâmbetul, sunt pastilele care mă ajută să depășesc acum momentele de emoție pe care le am în apariții.

- Ce exerciții vocale practici regulat pentru a-ți menține și îmbunătăți tehnica?

- Ca să înțeleagă mai bine conceptul, celor care nu au contact cu „bucătăria” profesiei mele, nu le spun decât să se gândească la sportivii de performanță. Nu există zi validă fără antrenament vocal cu practică pe respirație și vocalize funcție de dificultățile repertoriului în studiu. Fiecare ton, semiton, agilitate, frază, le-am câștigat cu mult efort, de aceea conștientă că se poate  pierde foarte ușor, mi-am creat un „ritual” de mentenanță zilnică cu ajutorul căruia am rezistat. Cât despre îmbunătățirea tehnicii, atunci când nu reușesc singură, nu îmi este rușine să apelez la cei mai experimentați și caut varianta care mi se potrivește.

- Sfaturi pentru tinerii artiști?

- Să nu se teamă de muncă, să fie curioși, răbdători și perseverenți cu ei și cu ceilalți dar mai ales sa nu își piardă motivația si curajul de a se exprima...Arta este o manifestare a propriului suflet.

- Există vreo lucrare pe care încă nu ai avut ocazia să o interpretezi, dar îți dorești foarte mult?

- Ca o veritabilă visătoare, admir ideea ca cineva să rezoneze cu timbrul, modul tău de a cânta în asemenea manieră încât să scrie pentru vocea ta. Dacă ar fi fost să pot alege, mi-aș fi dorit  să cânt o variantă a „Mioriței”, scrisă de maestrul Doru Morariu. Poate o va scrie pentru îngeri!

A consemnat Maura ANGHEL

 

 

 

 

 

 

Urmareste-ne si pe canalul nostru de WhatsApp

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

FIVE Administration S.P.R.L, vinde prin licitatii publice utilaje agricole, al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. FIVE Administration S.P.R.L., in calitate de Administrator judiciar al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. -in reorganizare cu sediul in Barlad, str. Tecuciului nr. 7, judetul Vaslui, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. J37/231/1991, avand CUI: RO2808054, organizeaza in perioada 27.03.2025 -30.04.2025 inclusiv, orele 09:00 -19:00, licitatii publice cu strigare in vederea valorificarii urmatoarelor active mobiliare aflate in patrimoniul debitoarei, dupa cum urmeaza: 1. Utilaje agricole conform lista nr. 1 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in perioada 27.03 -01.04.2025, termen-limita inscriere: 26.03.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 08.04 -11.04.2025, termen-limita inscriere: 07.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 3 in perioada 17.04 -22.04.2025, termen-limita inscriere: 15.04.2025, ora 16:00. 2. Utilaje agricole conform lista nr. 2 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in data de 02.04.2025, termen-limita inscriere: 01.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in data de 14.04.2025, termen-limita inscriere: 11.04.2025, ora 16:00; -Licitatia nr. 3 in data de 23.04.2025, termen-limita inscriere: 22.04.2025, ora 12:00. Doar pentru Pachet Bunuri Mobile Nr. 4 -Licitatia nr. 4 in data de 30.04.2025, termen-limita inscriere: 29.04.2025, ora 12:00. Licitatiile nr. 2, nr. 3, respectiv 4 se vor organiza doar pentru bunurile care nu s-au vandut la licitatiile anterioare. Bunurile supuse valorificarii, datele si orele fiecarei licitatii, precum si pretul de pornire la fiecare licitatie se regasesc in listele de bunuri pentru fiecare Pachet si pot fi solicitate Administrator ului judiciar, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Preturile de pornire ale licitatiei nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Persoanele interesate au obligatia de vizionare a activelor, cu instiintarea prealabila a Administrator ului judiciar si numai dupa achizitionarea caietului de sarcini. Licitatiile se vor desfasura in perioada mentionata exclusiv online, prin intermediul platformei: www.licitatii -unpir.ro, aceasta presupunand crearea unui cont de participant si validarea acestuia de catre administratorul platformei. Toate detaliile referitoare la modalitatea de participare prin intermediul platformei online mentionate anterior se regasesc in cuprinsul Caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor si a semnarii unui Angajament de confiden tialitate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Pretul Caietului de sarcini este 119 Lei (TVA inclus) si poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Termenele-limita pentru transmiterea documentatiei de participare la licitatie sunt mentionate mai sus pentru fiecare set de licitatii, aceasta urmand a fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five -advisory.ro. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice (whatsapp /mms etc.) nu vor fi luate in considerare. Vizionarea activelor se va face numai in baza unei programari prealabile, la societatea Agrocomplex Barlad S.A, pe adresa de e-mail: office@agro-complex.ro sau la numarul de telefon: 0744.950.751 -Petru Maximiuc, numai dupa achizitionarea Caietului de sarcini. Informatii privind achizitionarea Caietelor de sarcini pot fi obtinute pe e-mail: vanzari@five -advisory.ro.
Comuna Tasca, judetul Neamt,  concesioneaza o parcela de 3.226mp, in intravilanul comunei Tasca 1.Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt, telefon 0233/255.023, fax 0233/255.023, email: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2.Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: o parcela de 3.226mp, nr.cadastral- 51842, CF-51842, situata in intravilanul comunei Tasca, sat Tasca, F.N., apartine domeniului privat al Comunei Tasca, conform H.C.L.Tasca nr.21/27.02.2025 si O.U.G.nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2.Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Urbanism, din cadrul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt.Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, se achita cu numerar, la Casieria Comunei Tasca. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.04.2025, ora 12.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 29.04.2025, ora 09.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 4.3.Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un exemplar original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5.Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 29.04.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 6.Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr.8, judetul Neamt, telefon 0233/214.019, fax 0233/216.585, e-mail: jud-piatraneamt@just.ro. 7.Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 17.03.2025.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str.Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
  „Medicina în dar și credința în vindecare”
06/04/2025 20:05

* dialog cu prof. univ. dr. Daciana Elena Brănisteanu, fondatorul Primăverii  Dermatologice Iesene, care incepe astăzi in Capitala Moldovei. Un interviu despre puterea discretă a credintei si despre tr ...

„Fiecare dintre noi are un dar special, o chemare unică, iar lumea devine mai frumoasă atunci când fiecare își urmează drumul cu sufletul deschis”
26/03/2025 08:39

- Cum v-a influentat propriul parcurs profesional modul in care ii inspirati pe copii să-si descopere potentialul si să-si urmeze pasiunile? - Pentru mine, a fi invătătoare este un mod de viată, o menire ...

„Ne-am dorit atât de mult să devenim egale cu bărbații, încât, undeva pe traseu, ne-am pierdut”
23/03/2025 20:50

 - Ce v-a purtat pasii spre această meserie dură? A fost o chemare limpede sau o poveste care s-a tesut in timp? - A fost, oricat de cliseistic ar suna, chemarea destinului. Toată copilăria mi-am dori ...

„Femeile pot face orice, dar nu oricum. Grația și sensibilitatea ne permit să vedem dincolo de geometria rigidă”
23/03/2025 12:43

- Cum v-ati impletit pasii printre structuri de beton si geometrii riguroase, păstrand in suflet gratia si frumusetea de a fi femeie? – Pentru mine, ingineria constructiilor nu a fost niciodată doar de ...

„Principala cauză a alienării sociale din prezent este fluxul continuu de informații și experiențe digitale”
22/03/2025 11:30

- Oamenii au fost dintotdeauna alienati sau ceva s-a schimbat fundamental in ultimul secol? - Alienarea a fost legată in trecut de conditiile socio-economice, fiind inteleasă ca lipsa sau indepărtarea de r ...

„Arta poate fi o armă pentru evoluţie, frumuseţe, pentru OM”
21/03/2025 08:49

Muzica nu este doar o artă, ci o fortă care modelează suflete, dăramă ziduri si construieste punti intre oameni. Muzica nu este doar sunet. Este vibratie, ecou al sufletului, formă de cunoastere si dialog ...

„Un proiect de suflet e cel al cărui spațiu sau siluetă îți declanșează emoția încă de la prima schiță”
20/03/2025 20:29

- Ce v-a inspirat să deveniti arhitect si cum a influentat acest lucru stilul dvs. arhitectural? - De-a lungul anilor si in special in copilărie, am avut parte de experiente senzoriale si interactiuni umane ...

„Paradoxul neurologiei este că, deși se știu atât de multe și se investește enorm în cercetare, rămâne un mister de multe ori. Aidoma unei femei”
20/03/2025 18:10

-  Ce v-a atras spre neurologie si in ce fel v-a transformat această profesie, ca om? - Neurologia a fost motivul pentru care am dat admitere la Medicină. M-am indrăgostit pe loc de ea in clasa a VII-a ...

„Eu urmăresc viața liniștită, armonia și iubirea. Firescul. Bucuria de a fi ÎNTREG. Din acest spațiu, viața însăși este un vis împlinit”
20/03/2025 17:51

  * dialog cu terapeutul Cristina Mircea - Ce inseamnă pentru dumneavoastră „arta de a fi femeie” si cum s-a conturat această intelegere de-a lungul vietii? A fi femeie este naturalul. C� ...

„Există locuri pe pământ în care soarta femeilor mă înfioară și revoltă”
18/03/2025 21:55

- Care este pentru dumneavoastră cea mai profundă definitie a artei de a fi femeie? - Cea mai profundă artă de a fi femeie? Ca pentru orice om, dincolo de gen, arta de a fi tu insăti, dincolo de poncife, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei