„Muzica m-a ales și pentru asta mă consider o răsfățată a sorții”

1luiza1

Dimensiune font:

| 23-03-2024 15:37

 Dialog cu soprana Luiza Ștefania Torboli, de la Filarmonica „Moldova” Iași

În lumea muzicii, există voci care pot trece peste bariere, atingând sufletele și trezind emoții profunde în inimile ascultătorilor. Sopranele, cu timbrul lor inimitabil, au capacitatea de a colora operele cu nuanțe variate, ducând povestea la noi culmi și oferind publicului momente de neuitat. Astăzi, avem privilegiul de a sta de vorbă cu Luiza Ștefania Torboli, una dintre sopranele Filarmonicii „Moldova” Iași, care ne-a cucerit cu talentul său. Într-un dialog purtat în această toamnă sublimă am descoperit nu doar artista, ci și femeia din spatele notelor muzicale.

- Cum ai ales muzica?

- Cum ales muzica? Nu cred că o vocație ți-o poți alege, ci mai curând că te alege. La cât de dificil și sinuos este parcursul cunoașterii unei asemenea profesii. Dacă nu ai  cumulul de date necesare, nu reziști în a o profesa. Așadar, cred că Ea m-a ales, iar pentru asta mă consider o răsfățată a sorții.

- Ce profesori te-au influențat cel mai mult și de ce?

- Cred că și aici am avut o mână protectoare deasupra pentru că am întâlnit profesori despre care îmi amintesc cu drag. O voi lua cumva cronologic, tocmai pentru a nu pierde ocazia de a le transmite recunoștința pe care o am față de domniile lor. Primul profesor de vioară, precum și profesorul de teorie muzicală, directorul de atunci al Școlii de Muzică din Roman, cred că au avut un cuvânt important de spus în devenirea mea. Tot acolo, însă la ceva ani distanță, când am luat contact cu muzica clasică, am primit amprenta primei mele profesoare de canto, doamna Zoița Rusu, care  pasionată fiind de tot ce era operetă, mă visa pe scenă. Când pronunț Roman, orașul în care am copilărit, îmi apare de neunde o melodie, Cântecul lui Solveig, al lui Edvard Grieg. Doamnei Andreiu, profesoara de istorie, i se datorează această asociere. A stat o oră întreagă în ultima bancă  fredonându-mi  această melodie pentru ca eu să o învăț.  Nu știa absolut nimic despre ea, însă aveam de pregătit un eveniment. Pasiunea și perseverența  ei m-au marcat, iar melodia mi s-a întipărit in minte.  La Iași am început studiul cântului cu maestrul Visarion Huțu, pentru ca mai apoi să aprofundez interpretare și tehnică vocală cu doamna Mioara Cortez. A urmat lucrul împreună cu doamnele Ada Burlui și Mihaela Grăjdeanu. Practic, la momentul acesta sunt cea mai mare parte produsul Mioarei Cortez la care am adăugat ceea ce mi s-a potrivit. Datorită lor reușesc  să depășesc cu ușurință momentele mai dificile din carieră. Recunoștință tuturor!

- Care sunt compozitorii  tai preferați. Care sunt lucrările preferate și ce te atrage înspre ele?

- Pentru a asculta, Donizetti, Puccini, Rossini, Verdi, Enescu, Strauss, Doga .....însă pentru a cânta prefer Faure, Pergolesi, Mozart, Haydn, Haendel. Deși am admirat mereu vocile pline, tipologia de voce cu care am fost înzestrată nu îmi permite abordarea unui repertoriu dramatic. Cum cred că acest aspect face parte din inteligența unui artist, am ales ceea ce mi se potrivește, descoperind mai apoi că mă reprezintă din mai multe puncte de vedere. M-am simțit extraordinar atunci când am cântat Messiah, oratoriul lui Haendel, dar și Mozart în pleiada de Litanii Lauretane, Requiem, Misse sau chiar diferite roluri din opere. Cât despre Haydn, cred că îmbracă cel mai bine caracteristicile mele vocale. Muzica sa este caracterizată de eleganță, jovialitate, claritate și expresivitate. Creațiunea, Anotimpurile, Missa in tempore belli sau Missa Cellensis fac parte din lucrările favorite.

- Ce tip de repertoriu găsești cel mai provocator?

- Ca muzician interpret, cred că orice repertoriu abordat, are provocările sale. Personal, cred că cele mai multe provocări  vin atunci când vrei și îndrăznești să ieși din tiparele proprii, să te arunci în zona explorării și depășirii unor bariere ale comodității. Eu fac periodic acest lucru tocmai pentru a-mi descoperi noile granițe, conștientă fiind de faptul că stagnarea nu aduce nimic bun. Un repertoriu modern, precum și unul din perioada monteverdiană, sunt „mănușile aruncate” mie ca provocare.

- Cum te pregătești pentru o performanță?

- Riguros cred că este cuvântul potrivit. Îmi place seriozitatea în muncă, de aceea pașii sunt dozați si bine structurați pana la momentul concertului. Studiul presupune nu doar însușirea textului muzical ori a celui liric, ci și cunoașterea perioadei, a contextului în care s-a scris, pentru a înțelege textul nescris dintre texte, care de cele mai multe ori se pierde. Apoi urmează studiul tehnic, repetiții pe aceleași pasajele care necesită o atenție mai mare. În cor e multă astfel de muncă, totul datorându-se faptului că se lucrează pe construcție armonică, aparatul implicat fiind numeros. Așadar pregătirea se face cu multă răbdare, atenție și concentrare.

- Emoțiile sunt mereu pertutbatoare. Cum te descurci cu ele înainte și în timpul unui concert?

- Oh, aici aș avea un roman de scris ! Sunt o fire profund emoțională, de aceea aș putea spune că am un carusel în plină mișcare în interiorul meu. Am experimentat tot felul de manifestări neașteptate ale emoțiilor mele până când am reușit să le înțeleg și să le gestionez. Mă bucur că am ajuns să facem un pact pe care îl respectăm în cea mai mare partea timpului.  Odihna, încrederea și mai ales Zâmbetul, sunt pastilele care mă ajută să depășesc acum momentele de emoție pe care le am în apariții.

- Ce exerciții vocale practici regulat pentru a-ți menține și îmbunătăți tehnica?

- Ca să înțeleagă mai bine conceptul, celor care nu au contact cu „bucătăria” profesiei mele, nu le spun decât să se gândească la sportivii de performanță. Nu există zi validă fără antrenament vocal cu practică pe respirație și vocalize funcție de dificultățile repertoriului în studiu. Fiecare ton, semiton, agilitate, frază, le-am câștigat cu mult efort, de aceea conștientă că se poate  pierde foarte ușor, mi-am creat un „ritual” de mentenanță zilnică cu ajutorul căruia am rezistat. Cât despre îmbunătățirea tehnicii, atunci când nu reușesc singură, nu îmi este rușine să apelez la cei mai experimentați și caut varianta care mi se potrivește.

- Sfaturi pentru tinerii artiști?

- Să nu se teamă de muncă, să fie curioși, răbdători și perseverenți cu ei și cu ceilalți dar mai ales sa nu își piardă motivația si curajul de a se exprima...Arta este o manifestare a propriului suflet.

- Există vreo lucrare pe care încă nu ai avut ocazia să o interpretezi, dar îți dorești foarte mult?

- Ca o veritabilă visătoare, admir ideea ca cineva să rezoneze cu timbrul, modul tău de a cânta în asemenea manieră încât să scrie pentru vocea ta. Dacă ar fi fost să pot alege, mi-aș fi dorit  să cânt o variantă a „Mioriței”, scrisă de maestrul Doru Morariu. Poate o va scrie pentru îngeri!

A consemnat Maura ANGHEL

 

 

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
„Noi artiștii, avem nevoie de întâlniri cu oameni din toate mediile, altfel riscăm să avem o viziune extrem de îngustă asupra lumii în care trăim, să ne izolăm într-o bulă”
25/09/2024 18:48

Cand ne gandim la teatru, de multe ori ne limităm imaginar la scenele mari ale oraselor, la clădirile impozante ale scenelor nationale sau la publicul sofisticat care asistă la premiere. Dar teatrul, in esen ...

„Viitorul medicinii tradiționale chineze în România pare promițător, cu posibilități de integrare în sistemul de sănătate”
21/09/2024 10:04

- Cum a inceput călătoria dumneavoastră in domeniul medicinei traditionale chineze? Ce v-a atras initial către această formă de medicină? - Călătoria mea in medicina traditională chineză (MTC) a i ...

„Dacă spectatorii se recunosc în personajele pe care le jucăm și măcar pentru o secundă, cred că ne-am făcut treaba”
21/09/2024 09:44

Una dintre cele mai vechi forme de artă, teatrul are un impact profund asupra dezvoltării culturale si emotionale a oamenilor, in special asupra adolescentilor, care se află intr-o perioadă de formare a ide ...

„Un curs de cinematografie îi pregătește pe copii să devină oameni asumați”
21/09/2024 09:24

- Cum a apărut ideea de a organiza un curs de cinematografie dedicat copiilor? Ce v-a inspirat să creati acest program? - Încă de pe vremea cand fetita mea era mică si practica modellingul si avea di ...

  „Oamenii caută adesea să aibă experiențe inedite care să le ofere amintiri de neuitat”
21/09/2024 08:23

Romanii au avut o vară plină in acest an, date fiind cifrele companiilor de turism. Cele mai populare destinatii au fost Turcia, Grecia, Egipt, Bulgaria, dar si turismul intern, atat la mare, cat si la munte. ...

„E nevoie de crearea unei comunități care să mențină viu teatrul de animație și de păpuși”
21/09/2024 08:21

„V-ati intrebat vreodată cum se nasc marile capodopere ale literaturii, care ne fac să visăm, indiferent de varstă sau de istorie? 20K leghe sub mări este o aventură in laboratorul de creatie a ...

Top 8 tehnologii auto care vor revoluționa industria în viitorul apropiat
27/08/2024 10:34

Top 8 tehnologii auto care vor revolutiona industria in viitorul apropiat Industria auto se află intr-o perioadă de transformare rapidă, impulsionată de inovatii tehnologice care promit să schimbe radi ...

Scandal între frații Ionuț și Tudor Chirilă. Cei doi au avut relații tensionate în perioada copilăriei și a adolescenței
07/07/2024 18:47

Viata lui Tudor Chirilă (50 de ani) a fost una plină de aventuri si intamplări pe care clar nu le va uita niciodată. Prezent la podcast-ul lui Mihai Bobonete, artisul a povestit despre conflictele intre el ...

„Gastronomia românească nu este doar despre gusturi, ci și despre povești”
16/05/2024 20:09

Dar gastronomia traditională romanească nu este doar despre alimente si retete. Este un ambasador al valorilor noastre, o modalitate de a celebra comunitatea si de a ne conecta la rădăcinile noastre. Prin i ...

„Vinul este o artă complexă”
16/05/2024 12:20

Oenologia, stiinta si arta vinului, ocupă un loc special in cultura umană, fiind mai mult decat o simplă activitate de producere si consum a băuturilor. Este o lume complexă si fascinantă care impleteste ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei