„Nimic și nimeni nu e mai presus decât liberul nostru arbitru”

mirela

Dimensiune font:

| 25-02-2024 09:16

  * Dialog cu psihoterapeutul dr. Mirela Dracinschi

„De ce ar trebui să-și antreneze creierul adulții aflați în plină maturitate?”, este una dintre întrebările pe care le auzim frecvent și la care am căutat răspunsuri alături de psihoterapeutul Mirela Dracinschi, un reputat specialist ieșean, fondatorul Centrului de Resurse pentru Educaţie şi Familie „Doxamus”.

Creierul este un organ măreț, prin intermediul căruia mintea realizează adaptarea la mediul înconjurător și la provocările din viața de zi cu zi și gestionează și funcționabilitatea corpului prin sistemul nervos autonom, simpatic și parasimpatic. Ca urmare, este important să-l antrenăm mereu, însă lucrurile nu stau mereu așa.

- Uneori ni se pare, în miezul maturității noastre personale și profesionale, că ne-am atins toate scopurile, că suntem împliniți din perspectiva familiei sau că suntem experți în domeniul nostru. Și atunci ce ne-ar mai rămâne de făcut? Să așteptăm pensia și să ne creștem nepoții, nu-i așa?

- Nu prea, căci aceasta ar însemna setarea definitivă către un declin mental și fizic acceptat ca fiind ireversibil. Dar dacă, în schimb am pătrunde vertiginos în meandrele crizei de la 40 de ani, nu căutând o amantă și nici cu insatisfacția gospodinei neînțelese, ci cu o persectivă inedită. Cu deschiderea către o oportunitate de a avea o perioadă de contemplare asupra vieții derulate până acum cu vitalitatea și energia tinereții și într-un progres accelerat. Acest moment contemplativ va restructura modelul despre „Cine sunt EU?” într-un mod care să-mi permită să stabilesc intenții și să fac alegeri cu adevărat din Sine. Poate e ocazia de a îmi muta conștiința către un viitor potențial, în ultima clipă a vieții mele și să mă întreb cu inocență și autenticitate: Oare a meritat? N-a fost o viață irosită între a face ce își doreau alții să fac, între datorii și responsabilități, între lene și neasumare, între ignoranță și autosuficiență?.

- Și cum aflăm răspunsul?

- Prima condiție pentru a afla răspunsul la aceasta înterogație ar fi retragerea din tumultul lumii, din zbuciumul cotidian, din sporovăiala în care te autocomplaci cu prietenii, din transa hipnotică a Netflix-ului sau Facebook-ului, din anestezierea emoțională cu substanțe chimice și din confortul în care te-ai instalat în fiecare moment. Evident că nu e nevoie să te retragi în vreo mănăstire sau să devii un mic Dalai Lama pentru a pune pe pauză derularea uzualului din viața ta. Ci doar să permiți să se întâmple asta, să fii conștient de asta și să o practici cu regularitate autoreflecția la sfârșitul unei zile, înainte de a pune capul pe pernă. Din această auto-analiză vei putea extrage cu adevărat care este intenția spre care te îndrepți în viața ta și care sunt alegerile pe care le faci în fiecare moment, conștient sau inconștient. Decizia rezultată în urma alegerilor va trebui să devină gând predominant în raport cu suma tuturor celorlalte gânduri. Așa cum clipă de clipă ai adăugat și întărit fiecare rețea neuronală din creierul cu gânduri cărora le-ai dat valoare de adevăr prin acordul asupra lor (repet: conștient sau inconștient și asta nu te scuză!), acum e momentul să revii mereu și mereu cu încăpățânare asupra gândului asupra căruia ai decis.

- Nu pare deloc ușor...

- Sunt convinsă că nu e simplu. Pentru că acea decizie concretizată în acel gând se va fi mai măreață și se va ridica deasupra corpului tău, deasupra contextului de viață actual și chiar deasupra timpului. Toate programele deja engramate vor încerca să te tragă în jos, să te destabilizeze, să te facă să te îndoiești. Să te atragă în cocteilul emoțional în care te scalzi în mod obișnuit. Adică, de exemplu, cum aș putea să decid și să gândesc că sunt bogat sau genial când nimic din jurul meu nu-mi indică asta? Uite așa, pur și simplu! La fel de simplu cum ai acceptat și aderat la credința că ești mai greu de cap doar pentru că părinții sau profesorii tăi ți-au spus-o întrucât nu pricepeai ecuațiile matematice. Sau pentru că liberul tău arbitru a acceptat afirmația potrivit căreia „Ca să fii bogat trebuie să furi, cu muncă cinstită și efort susținut e foarte greu”, plus că „Lumea e plină de nedreptate și inechități sociale.” Ai îmbrățișat asta prin fiecare conexiune sinaptică a neuronilor tăi și creierul a întărit-o și mintea a concretizat-o că „Șeful așa vrea”. În timp ce șeful doarmea la volan și pilotul automat preluase în mod inconștient toate funcțiile.

- Ce facem în acel moment?

- Iaca șeful s-a trezit, mărețul Sine, și e la manșă și s-a hotărât ca în fiecare clipă să mențină focusul asupra acelui gând până când acesta devine gând obișnuit.  Și cuvântul de ordine devine acum: repetiție, repetiție, repetiție. Și de câte ori vin pe panoul minții acele gânduri contradictorii, să nu le mai alimentăm cu energia noastră psihică, ci să le recunoaștem și să le lăsăm pur și simplu să treacă pentru a face loc noului gând. Dar asta înseamnă să fii conștient și vigilent, să le poți recunoaște și să nu le mai dai crezare. Căci știti ce credem noi, oamenii? Faptul că noi avem un gând, asta înseamnă că e adevărat. Eroareeeee. Nu. Noi îl încărcăm cu potențial și-l întărim prin acordul care ni-l dăm conștient sau înconștient prin liberul arbitru. Și nimic și nimeni nu e mai presus decât liberul nostru arbitru și în asta constă dumnezeirea noastră.

- E suficient tot acest proces pentru a ne crea realitatea?

- Ar mai fi un ingredient-cheie în acest demers: asocierea unei emoții pozitive, de înaltă frecvență acelui gând predominant. Adică să trăiești cu toată ființa ta acea realitate a gândului, să o vizualizezi, să te bucuri de starea pe care o creează în sufletul tău. Căci astfel adaugi sinapsei neurotransmitătorul potrivit pentru ca fluxul mental să meargă „ca uns”. Și acestea fiind zise, de ce mai stăm pe gânduri? Zic să ne punem creierul la treabă. Mintea noastră de abia așteaptă să rezolve orice situație și se pricepe foarte bine la asta. Doar să-i dăm ocazia. Și o facem. Acum.

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
„Genul nu dictează capacitățile intelectuale și nu ar trebui să fie o barieră de care femeile să se lovească în alegerea unei cariere”
25/03/2024 20:53

„Fiecare proiect este o experientă unică si m-a ajutat să cresc si să mă dezvolt atat profesional, cat si personal. În ceea ce priveste cel mai inspirat proiect, imi este aproape imposibil să ...

 „În sistemul meu de valori, definiția succesului este dată de familie”
23/03/2024 18:32

S-a remarcat ca antreprenor, ca si cadru didactic asociat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”din Iasi, dat si mentor. Zi de zi duce la bun sfarsit misiuni asumate multor roluri pe care le are. Nu ...

Detectivii juniori din Iași. O aventură în lumea criminalisticii
23/03/2024 17:10

În fiecare week-end, un grup de tineri entuziasti se intalnesc in inima Iasului, intr-un loc unde curiozitatea se impleteste cu stiinta aplicată. Ei sunt membri ai Clubului de Criminalistică, un proiect ...

„A îndrăzni să fii tu însuți în afara regulilor e cea mai frumoasă vindecare. În artă nu există nici reguli și nici limite!
23/03/2024 16:30

Art-terapia este o formă de terapie care utilizează procesele creative ale artei pentru a ajuta oamenii să isi exprime si să isi exploreze emotiile, gandurile si traumele. Oferă un spatiu sigur, in care in ...

 „Iubesc culoarea, este un aliat de nădejde atunci când vrei să transmiți un mesaj, să redai o atmosferă”
23/03/2024 16:04

Arta fotografiei este o modalitate unică de a captura si de a comunica emotii, povestiri si perspective. Într-o singură imagine, fotografia poate transmite o intreagă lume de senzatii si trăiri. Este ...

„Muzica m-a ales și pentru asta mă consider o răsfățată a sorții”
23/03/2024 15:37

În lumea muzicii, există voci care pot trece peste bariere, atingand sufletele si trezind emotii profunde in inimile ascultătorilor. Sopranele, cu timbrul lor inimitabil, au capacitatea de a colora oper ...

 „Astrologia ne ajuta foarte mult dacă o analiză, corectă și exactă, este transmisă dintr-un anumit vibe, dintr-o anumită stare”
23/03/2024 13:11

După o carieră de peste 20 de ani intr-un alt domeniu, a virat spre studiul Cerului, din dorinta de a impărtăsi cunoasterea cu toti oamenii care vor să evolueze. - Puteti impărtăsi cum ati ajuns să pra ...

„Cel mai important lucru în terapia spirituală este deschiderea noastră ca ființe umane și puterea de a iubi”
23/03/2024 12:40

- Care sunt principiile de bază ale terapiei spirituale si cum se diferentiază aceasta de alte forme de terapie? - Principiile de bază ale terapiei spirituale sunt clădite pe legile universale si respectar ...

„Am învățat că pot și că vreau să trăiesc simplu, să mă bucur de fiecare clipă”
23/03/2024 12:10

El Camino, cunoscut si sub numele de „Drumul Sfantului Iacob”, este o retea de trasee de pelerinaj din Europa, care isi are centrul in orasul spaniol Santiago de Compostela. Călătoria a devenit o ...

„Noi, oamenii, avem trei vieți: viața cu sine, viața cu ceilalți și viața cu munca”
23/03/2024 11:48

În ritmul haotic al vietii moderne, grija de sine devine adesea o prioritate neglijată. Cu toate acestea, este esential să intelegem că a avea grijă de noi nu este un lux, ci o necesitate pentru o via ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei