MARICEL POPA: „La toţi investitorii le spun că nu avem bani, dar o să ne descurcăm...”

80042710_1188780298129028_3733936144987979776_o

Dimensiune font:

| 22-01-2020 08:09

 

 

* dialog cu Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi

 

 

- Domnule preşedinte, ce a pierdut şi ce a câştigat Iaşul odată cu schimbarea guvernului?

- Aş putea spune că Iaşul a pierdut după schimbarea guvernului. Dacă de fiecare dată, în luna noiembrie sau decembrie, încasam bani la rectificări, anul acesta am încasat zero lei. Totodată, bugetul este mult diminuat... să nu uitam că pentru protecţia copilului mai avem salarii pentru doar 2 luni şi suntem nevoiţi să luăm din fondurile de investiţii, să luăm de la şcoli, să luăm de la drumuri şi să dăm pentru plata acestor salarii. Este vorba aici de 3.100 de copii şi peste 2.000 de salariaţi. În bugetul pe care l-am dat deja în dezbatere publică, avem salarii doar pentru 6 luni, am pus de la noi fonduri pentru încă 4 luni, până la prima rectificare bugetară, deoarece legea ne obligă să asigurăm salariile, în primul rând.

 

Mi se pare o absurditate să frânezi un proiect de succes, care funcţionează - nu contează cine l-a făcut... Eu, când am venit la CJ, am găsit proiecte începute de PNL şi le-am continuat, fără să-mi pese de latura aceasta politică”.

 

- Ce se va întâmpla, în aceste condiţii, cu investiţiile, cu Programul Naţional de Dezvoltare Locală?

- PNDL era cel mai bun program naţional de dezvoltare locală, chiar dacă era un program al PSD-ului. În fond, nici nu contează acest aspect, deoarece prin acest program se dezvoltă mediul rural, deoarece localităţile din mediul rural nu s-au mai dezvoltat de foarte multă vreme şi riscăm să ajungem ca în alte ţări din lumea a treia, în care oraşele sunt foarte dezvoltate, iar restul nu. Prin urmare, nu vom mai putea atrage tinerii sau cetăţenii care au plecat, că marea majoritate sunt plecaţi din mediul rural. Fără a avea o minimă dezvoltare, fără a dezvolta drumurile, fără a dezvolta şcolile, grădiniţele şi dispensarele, fără canalizare, gaz, nu avem nici o şansă. Ne trebuie toate acestea pentru a dezvolta România, pentru a-i convinge pe cei care sunt plecaţi să revină în ţară. Pentru a reveni, ei trebuie să aibă condiţii aşa cum au găsit acolo unde sunt acum, în Spania, Portugalia, Italia sau Grecia, condiţii decente, iar noi tocmai asta vrem să facem la ora actuală în Iaşi.

- Să înţelegem că banii pentru drumurile judeţene, de exemplu, vor fi din ce în ce mai puţini, că investiţiile vor suferi?

- În Iaşi sunt investiţii la 200 de km de drum numai prin fondurile guvernamentale, prin fondurile PNDL, unde am primit bani şi în luna decembrie, însă nu la un nivel suficient, ca în multe alte localităţi. Noi am avut bani în buget încă din luna august septembrie pentru drumuri şi am dat 21 milioane de euro la constructori. Lucru de înţeles, deoarece ei au început lucrările din iunie şi, nefiind plătiţi, nu mai aveau cu ce lucra şi pur şi simplu ar fi plecat acasă! La ora actuală, prin acest PNDL avem 36 de obiective şcolare în lucru în judeţul Iaşi, dintre care 20 de grădiniţe noi, 7 creşe care se construiesc de la 0, avem 16 dispensare care se construiesc de la 0, plus alte investiţii. Cu părere de rău dar aici suferim foarte mult. Dacă PSD a alocat foarte mulţi bani, în jur de 256 de milioane de euro numai pe PNDL2 în judeţul Iaşi, pentru dezvoltarea comunităţilor locale rurale, acum programul este diminuat cu câteva miliarde de lei, ceea ce reprezintă, de fapt, banii pe un an de zile. Mi se pare o absurditate să frânezi un proiect de succes, care funcţionează - nu contează cine l-a făcut... Eu, când am venit la CJ, am găsit proiecte începute de PNL şi le-am continuat, fără să-mi pese de latura aceasta politică. Existau nişte linii trasate pentru drumurile judeţene şi am dat viaţă acelor drumuri, am obţinut toate avizele, iar acum se lucrează la proiectul respectiv. Ce-ar fi însemnat să anulez axa Iaşi - Suceava, de exemplu? Era un dezastru, vă asigur!

 

Investitori au fost şi la Comarnic, şi la Braşov, şi la Iaşi... Au fost vreo 7 firme, dintre care vreo 3 din China, care au venit efectiv pentru tronsonul Iaşi – Târgu Neamţ...”

 

- Dar încă nu putem discuta cu exactitate despre banii care vor veni, ci doar despre un potenţial pericol al întreruperii finanţării...

- În judeţul Iaşi avem în desfăşurare investiţii de peste 13 milioane de euro şi mă gândesc cu un pic de frică să nu fie întrerupte. Există şi această posibilitate, după cum vedeţi.

- Marea dorinţă a ieşenilor şi nu numai - autostrada, a tot bătut pasul pe loc în ultimii ani...

- Au tot au strigat că trebuie să facem autostrada pe fonduri europene. O să vedeţi că în afară de studiul de fezabilitate nu vor putea face altceva acolo... În exerciţiul 2014-2018 existau 6 miliarde de euro pentru infrastructura mare, pe POIM, dintre care 4 miliarde şi ceva erau pentru autostrăzi, dar erau autostrăzi începute, finanţate deja, plus 2 miliarde de euro pentru calea ferată. Prin exerciţiul viitor, după cum am văzut sinteza programului pentru infrastructura mare, nu prea sunt bani. Eu mi-aş dori foarte mult să se facă autostrada, voi lupta pentru autostradă, dar nu era necesar să fie anulate acele tronsoane care erau destul de înaintate în privinţa parteneriatului public-privat. 80% dintre autostrăzile din Italia au fost făcute pe parteneriat public-privat, în Ungaria s-au făcut la fel, 50% din autostrăzi pe partea publică, după care a preluat statul în administrare, plătind. Deci, nu este pionierat la noi. Că la noi încă nu funcţionează, poate...

- Dar au existat măcar investitori interesaţi de acest parteneriat public-privat, că asta era problema, că nu venea nimeni să investească?

- Investitori au fost şi la Comarnic, şi la Braşov, şi la Iaşi... Au fost vreo 7 firme, dintre care vreo 3 din China, care au venit efectiv pentru tronsonul Iaşi – Târgu Neamţ. Tronsonul de autostradă Iaşi - Târgu Neamţ are 86 de km şi rezolva o mare problemă, deoarece începea să atace parte de centură mare şi atunci pentru noi era un avantaj enorm, că ocolea Podu Iloaiei, ocolea Târgu Frumos, Paşcaniul. Descongestiona foarte mult traficul. Din păcate, vedeţi că nu se poate respecta nici măcar legea. Eu le mulţumesc celor care au avut încredere în mine şi mi-au dat bani înainte, că dacă nu aveam bani de la investiţiile pornite în 2017, 2018 şi 2019, acum pur şi simplu intram aproape în criză. Noi, însă, am reuşit să acoperim investiţiile din banii pe care i-am primit la rectificările din luna iulie, din banii pe care i-am primit direct de la ministere.

 

Nu înseamnă că, în acest moment, dacă avem o guvernarea PNL, Iaşul trebuie să moară. Mi se pare o absurditate. Iar pe acelaşi drum nu trec numai pesediştii, ci trece toată lumea. Noi am făcut investiţii în judeţul Iaşi fără să ţinem cont factorul politic. Eu, deocamdată, la toţi investitorii le spun că nu avem bani, dar o să ne descurcăm”.

 

- Planează criza asupra unităţilor administrativ-teritoriale?

- Eu spun că vom reuşi să acoperim absolut totul, să acoperim salariile, dar va trebui să luam bani din investiţii, de la drumuri şi de la multe altele. Avem cel mai mare centru de copii instituţionalizaţi, copii cu nevoi speciale, cu handicap, iar dacă soarta a fost nedreaptă cu ei cândva, nu putem să să facem altceva decât să le asigurăm minimul necesar. Avem 5 şcoli speciale unde vin copii din toată Moldova, plus că administrăm 6 spitale care sunt de interes regional şi nu poţi să nu le acoperi cheltuielile şi totodată investiţiile. Vrem să avem oameni sănătoşi, dar trebuie să mergem pe finanţare solidă în domeniile sănătate şi educaţie, care sunt piloni de dezvoltare a comunităţii şi la cere eu ţin foarte mult. Vom face tot posibilul, am făcut adrese pe la diferite ministere, pe la premier, am solicitat ajutor, însă nu am primit vreun răspuns.

- Cum arată crochiul bugetar al judeţului? Putem spera la investiţii nu spectaculoase, dar măcar aşteptate în acest an şi mă refer aici la infrastructură?

- Investiţiile care le-am început în trecut, investiţii de amploare, cum ar fi cei aproape 400 km de drumuri judeţean, vor continua şi datorită faptului că am avut grijă anul trecut să avem bani. Ştiu cum se pune problema bugetară, dar nu înseamnă că, în acest moment, dacă avem o guvernarea PNL, Iaşul trebuie să moară. Mi se pare o absurditate. Iar pe acelaşi drum nu trec numai pesediştii, ci trece toată lumea. Noi am făcut investiţii în judeţul Iaşi fără să ţinem cont factorul politic. Eu, deocamdată, la toţi investitorii le spun că nu avem bani, dar o să ne descurcăm.

- Totuşi, ce veţi face cu puţinii bani pe care speraţi să-i primiţi în acest an?

- Anul acesta vom demara lucrările la Filarmonică, o clădire emblematică a Iaşului, vom continua proiectele europene la Muzeul din strada Vasile Alecsandri, la Casa Gane, la Bojdeuca lui Creangă, la Casa Negruzzi... Avem discuţii avansate pentru a prelua casa memorială de la Mirceşti, acolo unde Academia nu mai are suficienţi bani pentru a investi şi atunci o vom prelua noi pentru a demara un proiect de reconsolidare. Apoi, avem în vedere continuarea proiectelor majore pentru spitale, Centrul de excelenţă de la Pneumoftiziologie, Centrul de exelenţă de la Neurochirurgie, cel mai modern din ţară, vom investi într-un Centru de exelenţă şi de cercetare la Maternitatea Cuza Vodă, şi într-un alt Centru exelenţă în boli infecţioase la Spitalul Sf. Prrascheva, unde avem în plan o clinică specială, cu 150 de paturi. Trebuie să ne pregătim şi pentru pacienţii care sunt bolnavi de HIV, că a crescut procentul lor destul de mult. Totodată, avem în vedere şi cofinanţările pentru ambulatoriul de la IRO şi mai avem în vedere şi ambulatoriul de la Spitalul de copii. Sunt proiecte de aproape 100 de milioane de euro care vor continua în Iaşi. Avem totodată proiecte pe drumuri aşa cum am spus aproape 400 km de drumuri judeţene care vor primi finanţare şi avem în vedere şi unele proiecte pentru aducţiune de gaz, în zona Prutului, cu cele două magistrale majore, pe care sperăm să le demarăm la jumătatea anului.

- Ce veţi face în privinţa unităţilor de învăţământ, căci ne aflăm, din nefericire, în topul şcolilor cu veceul în fundul curţii?

- Din cele 284 de obiective şcolare din mediul rural am reuşit să le modernizăm în jur de 200, mai este mult de făcut, dar sperăm ca în acest an să nu mai avem toalete în curte. Trebuie să menţionăm că la aceste şcoli noi nu am modernizat doar toaletele, ci s-a modernizat şi scoala, cu eficienţă energetica, s-au schimbat sobele de teracotă cu încălzire centralizată şi putem spune că peste tot, în toate comunele, avem acum şcoli moderne. Noi trebuie să dezvoltăm foarte mult şcoala, sistemul sanitar şi grădiniţe, pentru a avea condiţii decente. Şcoala din mediul rural trebuie să fie la fel ca şcoala din municipiul Iaşi.

 

Să spună specialiştii care este cea mai bună soluţie pentru dezvoltarea aeroportului. Vom merge pe toate căile de finanţare şi vom atrage bani. Dacă nu ne dau bani pentru şoseaua de centură, credeţi că guvernul o să ne dea bani pentru drumuri, că nu ne dă bani pentru copiii cu handicap, că o să ne dea bani pentru aeroport? Nu o sa ne dea şi atunci trebuie să luăm în calcul toate posibilităţile”.

 

- Aeroportul a fost şi rămâne un subiect sensibil. Ce se va întâmpla acolo?

- În şedinţa de miercuri (astăzi - n.r.), avem în dezbatere un proiect pentru a construi un hangar pentru mentenanţă elicopter, care va fi singurul din ţară. Totodată, este în derulare proiectul pentru dezvoltarea platformei pentru avioane, aşteptăm să se termine şi proiectul mare, pentru a vedea care este cea mai bună soluţie de dezvoltare a unui terminal pentru călători şi a unui terminal cargo. Avem proiecte majore pe care trebuie să le susţinem.

- Dar investitori sunt?

- În următoarea şedinţă vom avea un studiu de oportunitate, să spună specialiştii care este cea mai bună soluţie pentru dezvoltarea aeroportului. Vom merge pe toate căile de finanţare şi vom atrage bani. După cum vedeţi, dacă nu ne dau bani pentru şoseaua de centură, credeţi că guvernul o să ne dea bani pentru drumuri, că nu ne dă bani pentru copiii cu handicap, că o să ne dea bani pentru aeroport? Nu o sa ne dea şi atunci trebuie să luăm în calcul toate posibilităţile. Acum, aeroporturile sub 500 de mii de pasageri anual au anumite criterii de finanţare. Noi am depăşit bariera aceasta şi nu mai putem finanţa acolo cu bani de la CJ. Ei trebuie să caute fonduri guvernamentale, fonduri europene, fonduri private pentru a se dezvolta. Nu mai putem să le dăm, nu avem voie.

- În plan politic, dacă ar fi să discutăm despre subiectul alegeri de primar în două tururi de scrutin, ce ar trebui să avem în vedere?

- Vom vedea ce se va întâmpla în Parlament. Fiecare are opinia lui... Noi vom merge în continuare pe acelaşi criteriu - primar din primul tur. Nici alegerile anticipate nu ne dezavantajează, din contră. Părerea mea este că guvernarea actuală nu vrea să mărească alocaţiile copiilor, nici pensiile, după lege, ci vrea să aducă alegeri anticipate ca să nu fie sancţionat de electorat. De fapt, aici este toată miza.

A consemnat Dan M.BREZULEANU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:03

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
„IA are potențialul de a revoluționa modul în care IMM-urile folosesc tehnologia pentru a deveni mai competitive”
13/01/2025 07:54

   - Domnule profesor, in ce mod poate inteligenta artificială(IA) să influenteze modul in care IMM-urile (intreprinderile mici si mijlocii) utilizează sistemele informatice si isi optimizează pr ...

  „Ciocolata îmi amintește de momentele festive sau de zilele ce deveneau dulci într-o clipă”
07/01/2025 20:44

* dialog cu Felicia Lemnaru, unul dintre artizanii ieseni ai ciocolatei Ciocolata artizanală este mai mult decat un desert; este o experientă senzorială creată cu pasiune si măiestrie. Realizată manual, ...

NeuroGrafica, arta care îți transfigurează viața
30/12/2024 07:59

Rusoaică, născută in Ucraina, Alina Sasu locuieste de peste 30 de ani in Romania, unde si-a intemeiat o familie si a fondat o scoală care ajută mii de oameni să-si schimbe viata. NeuroReforma, o scoală b ...

„Desenul NeuroGrafic nu este despre talent sau perfecțiune artistică. Este despre proces, despre cum te conectezi cu tine însuți prin desen”
22/12/2024 16:10

- Ce te-a determinat să imbini psihologia, coachingul si neurografica in practica ta? - Am fost mereu pasionată de intelegerea complexitătii umane – emotiile, gandurile si comportamentele noastre. Psi ...

„ Suntem o țară cu rădăcini adânci în mentalități conservatoare, unde femeile sunt adesea privite cu reticență în domenii considerate pentru bărbați”
07/12/2024 16:47

- Ce v-a inspirat să urmati o carieră in domeniul armelor, avand in vedere formarea dumneavoastră ca psiholog? - De cand eram in scoala generală si am descoperit biblioteca scolii, am aflat ce este psiholo ...

„Noi artiștii, avem nevoie de întâlniri cu oameni din toate mediile, altfel riscăm să avem o viziune extrem de îngustă asupra lumii în care trăim, să ne izolăm într-o bulă”
25/09/2024 18:48

Cand ne gandim la teatru, de multe ori ne limităm imaginar la scenele mari ale oraselor, la clădirile impozante ale scenelor nationale sau la publicul sofisticat care asistă la premiere. Dar teatrul, in esen ...

„Viitorul medicinii tradiționale chineze în România pare promițător, cu posibilități de integrare în sistemul de sănătate”
21/09/2024 10:04

- Cum a inceput călătoria dumneavoastră in domeniul medicinei traditionale chineze? Ce v-a atras initial către această formă de medicină? - Călătoria mea in medicina traditională chineză (MTC) a i ...

„Dacă spectatorii se recunosc în personajele pe care le jucăm și măcar pentru o secundă, cred că ne-am făcut treaba”
21/09/2024 09:44

Una dintre cele mai vechi forme de artă, teatrul are un impact profund asupra dezvoltării culturale si emotionale a oamenilor, in special asupra adolescentilor, care se află intr-o perioadă de formare a ide ...

„Un curs de cinematografie îi pregătește pe copii să devină oameni asumați”
21/09/2024 09:24

- Cum a apărut ideea de a organiza un curs de cinematografie dedicat copiilor? Ce v-a inspirat să creati acest program? - Încă de pe vremea cand fetita mea era mică si practica modellingul si avea di ...

  „Oamenii caută adesea să aibă experiențe inedite care să le ofere amintiri de neuitat”
21/09/2024 08:23

Romanii au avut o vară plină in acest an, date fiind cifrele companiilor de turism. Cele mai populare destinatii au fost Turcia, Grecia, Egipt, Bulgaria, dar si turismul intern, atat la mare, cat si la munte. ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei