„Este posibil să fiu ţinut degeaba în spital!”
Dimensiune font:
Pacientul ieşean a avut aseară o intervenţie telefonică la emisiunea „România la Vorbitor” în care reclamă faptul că, după efectuarea primului test, pozitiv evident, nu a mai avut parte de o nouă testare * managerul spitalului de Boli Infecţioase, Carmen Dorobăţ, susţine că următorele teste se fac în a 12-a şi a 13-a zi de internare, cu toate că, în cazul primului pacient din România depistat cu COVID 19, cel din Gorj, lucrurile au stat diferit * altfel spus, „pacientul 32” dă de înţeles că ar putea fi sănătos, dar faptul că între timp i s-a mai adus un bolnav în cameră, iar condiţiile din spital sunt cu mult mai rele în comparaţie cu cele din zonele de carantinare, amplifică riscul de a fi contactat boala ulterior, în spital şi nu pe 10 martie
Răzvan Milea, polițistul de frontieră din Iași depistat cu coronavirus, sau, altfel spus, „pacientul 32” depistat cu CoVID 19, a făcut aseară declaraţii extrem de grave. Acesta a intrat în direct cu moderatorul emisiunii „România la Vorbitor”, Dragoş Bistriceanu, afirmând că are parte de un protocol total inadecvat, care nu a fost aplicat şi altor bolnavi aflaţi în situaţia lui. „Nu am mai fost testat din 10 martie. De atunci stau într-o cameră de spital de doi pe doi, iar astăzi (n.r. – ieri) a mai fost adus în această boxă încă un pacient confirmat pozitiv. Nu am nicio problemă cu doctorii care mă tratatează, personalul medical este extrem de atent, de respectuos, însă nu înţeleg de ce nu mi se face şi al doilea test, aşa cum s-a procedat cu alţi pacienţi”, afirmă acesta. Ieşeanul susţine că ar putea fi un fals pozitiv, iar pornid de la acest aspect, ar putea intra în izolare, dar la domiciliu. „Nu am avut şi nici nu am un simptom specific bolii. Primesc un tratament pe care pot să-l faca acasă, în condiţii mult mai bune. Condiţiile de carantină pentru cei care se întorc din străinătate sunt altele, mă refer la distanţa dintre pacienţi, dotările încăperii, calitatea mesei. Spitaluyl este depăşit. Noi stăm doi pacienţi într-o boxă, fără chiuvetă şi fără geam, nici nu ştiu dacă e zi sau noapte afară. Astăzi (n.r. –ieri) am primit doi biscuiţi şi o bucată de magiun. La 10 pacienţi sunt două toatelete şi o cabină de cabină de duş cât o cabină telefonică. Ce izolare este asta: în masă masă sau individual?”, se întreabă acesta.
Protocoale diferite
Managerul spitalului, Carmen Dorobăţ, a intrat în direct în aceeaşi emisiune, susţinând că pacientului 32 i se aplică protocolul transmis de autorităţile de la Bucureşti. „Da, nu a mai fost testat din 10 martie, însă va fi testat în a 12-a zi de la prima testare. Aşa este protocolul. Dacă două zile consecutive, a 12-a şi a 13-a, testele ies negative, este considerat vindecat, iar pacientul poate pleca acasă. Până atunci este considerat pozitiv asimtomatic”, a spus aceasta. Însă în cazul primului român depistat cu COVID 19, cel din Gorj, lucrurile au stat altfel. După primul test pozitiv, acesta a fost testat în ziua a 2-a şi a 3-a, după care a fost declarat sănătos.
Revenind la Răzvan Milea, profesorul Dorobăţ susţine că nu se fac testări la cerere. Doctorul ieşean nu a dorit să comenteze faptul că în camera poliţistului a mai fost adus un pacient.
Tratament pe semnătură
Pacientul ieşean s-a mai arătat contrariat de un lucru: faptul că a fost pus să semneze pentru tratamentul primit. „Am semnat pentru un tratament. N-am mai auzit asta în viaţa mea. Deci, tratamentul este dat aşa, pe încercare. Nu e nimeni sigur pe tratament. Adică e răspunderea mea, cum ar veni...”, a mai spus acesta. Pe 12 martie, managerul de la Infecţioase s-a referit şi la tratamentele aplicate celor infectaţi, reiterând faptul că schema gândită de specialiştii spitalului sunt agreate la nivel naţional. Totuşi, Carmen Dorobăţ avertizează că schema de tratament nu are valoare preventivă, fiind vorba strict de o schemă de terapie. „Deci tratăm numai pacientul confirmat, avem în momentul de față la dispoziție și tratăm cu un tratament antiHIV și anti gripal, și vom trata și cazurile medii și grave cu o triplă terapie medicament anti HIV, antigripal și antimalaric. Cel din urmă are rolul de a interveni pozitiv la nivelul presiunii la nivelul plămânului și de aceea va fi destinată cazurilor medii și grave. Ne-am documentat cu cei de la Institutul de Boli Infecțioase că trebuie să dăm cetățenilor de pe teritoriul României tot ceea ce este de primă linie ca și terapie. Dacă mergem din poziția salvăm sau poate tratăm sau nu, nu este corect, și sper că vom și salva”, a mai spus prov. univ. dr. Carmen Dorobăț.
Despre polițistul ieșean se spune că s-a infectat cu coronavirus după o vizită în Varșovia. Milea a fost acuzat că nu ar fi dezvăluit de la început celor de la DSP toate cluburile unde a fost înainte de a fi testat. De asemenea, nu este prima dată când Milea este revoltat de condiţiile din spital. „Mă aflu internat într-o boxă de 2 pe 2, izolat de tot ce înseamnă viață, aer, apă curentă, igienă minimă”, spune acesta în urmă cu câteva zile. Dan CONSTANTINESCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau