„Luceafărul”, un punct de interes pe harta teatrală a momentului pandemic

1FITPTI 2020 spectactor statie
1FITPTI2020

Dimensiune font:

| 26-01-2021 12:34

 

Ca la fiecare început de an, Teatrul Luceafărul a privit retrospectiv spre ceea ce a reușit să realizeze în complicatul 2020. Pandemia cu noul coronavirus a afectat maniera în care arta vie interacționează cu publicul, dar instituția ieșeană pentru copii și tineret s-a adaptat prin soluții inventive.

Până la declararea stării de urgență (11 martie), echipa a susținut 59 de reprezentații în cele două săli ale sale, reunind aproape 8000 de spectatori de toate vârstele. „Tărâmul Fermecat”, inspirat de vechi mituri și povești africane, a fost cea dintâi premieră (8 martie 2020). Este o creație de mare amploare, cu 20 de actori utilizând mijloace de expresie variate ce merg de la rostirea nuanțată a replicilor, la cântat live și numere de coregrafie.

Festivalul „Hai la teatru”, una dintre primele manifestări de acest tip din România, a derulat cea de-a XIV-a ediție (ianuarie – aprilie  2020) în formula care l-a consacrat: festival concurs al trupelor din școlile și liceele județului și orașului Iași. Întrucât au existat restricții de călătorie pentru trupele de elevi-artiști, evenimentul s-a finalizat online.

O bogată stagiune online „La distanță, dar în continuare împreună” (începând cu data de17.03.2020 până la 1 iunie 2020 și din 15 noiembrie până pe 31 decembrie) a oferit șansa publicului larg, chiar și a celui care se află departe de România, de a urmări înregistrate video unele dintre producțiile Teatrului „Luceafărul”. Difuzarea prin streaming a menținut publicul conectat, chiar dacă mijlocit de mediul electronic. Feedback-ul a fost foarte bun, zeci de mii de vizualizări dovedind încă o dată calitatea estetică a producțiilor noastre și interesul pentru ele.

O altă idee materializată a mers pe linia educațională: fragmente din producții teatrale după opere clasice de pe afișul permanent al Teatrului au fost oferite pe post de suport video pentru cursurile online ale școlilor. Actorii trupei au imaginat și realizat scurte filmulețe care le-au reafirmat creativitatea și calitățile actoricești, pe care oricine le poate viziona pe YouTube.

În preajma zilei de 1 Iunie, sub numele „Săptămâna copiilor de toate vârstele”, printr-un program special online a fost celebrată Ziua Internațională a Copilului (25 mai - 1 iunie 2020): spectacole online, spoturi video, filmul „Și noi am fost copii”.

Unică în Iași și una dintre cele câteva din România, Stagiunea Estivală a reunit 30 de reprezentații  în aer liber (iunie, iulie, august, septembrie) jucate  în fața Teatrului, în curte la Bojdeuca lui Ion Creangă, în Amfiteatrul Palas. Ideea a fost păstrarea legăturii apropiate cu spectatorii, cu respectarea restricțiilor sanitare, dar dezvoltând raporturile emoționale prin susținerea reprezentațiilor live sub cerul liber.

Spectacolele live au continuat în spațiile proprii, cu 50% din capacitatea sălilor, respectiv 30%, în conformitate cu normele sanitare (intermitent, în funcție de dispozițiile CJSUI începând cu 1 septembrie 2020 până pe 15 noiembrie), un total de 90 de reprezentații, cu peste 3000 de participanți.

Chiar și în pandemie, proiectul „Luceafărul, centru zonal de cultură teatrală” a continuat prin prezentarea la Suceava a  spectacolului „Clovnii” (5 septembrie), la invitația Teatrului „Matei Vișniec”.

O linie importantă care a profilat în ultimele sezoane Teatrul Luceafărul ca o instituție de nivel internațional a urmărit extinderea cooperării artistice. În cadrul unui prestigios parteneriat cu Institutul Cultural Român de la New York, trei dintre spectacolele Teatrului au fost selectate și difuzate peste ocean. Cu subtitrare în limba engleză, Prințul fericit după Oscar Wilde, Când visăm de Verena Koch și Kajtus vrăjitorul după Janus Korczak au ajuns de pe „scena digitală” în întreaga lume.

Premiera „Frumoasa din Pădurea Adormită” a avut loc  pe 30 septembrie. În condițiile în care bugetul teatrului a fost adus la 0 (zero) prin două rectificări negative operate de finanțator (Consiliul Județean Iași), noua creație a fost finalizată prin donații, materiale existente în magazia Teatrului și cu colaboratori care au lucrat pro bono.

FITPTI, un festival în avarie pandemică

Cea mai importantă realizare a programului artistic din 2020 este ediția a XIII-a a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași (FITPTI) – (2-7 octombrie 2020). Sub genericul „Avarie pandemică”, într-un context dificil, instabil, în care situația se modifica la fiecare 14 zile, iar finanțarea a fost la cote de subzistență, în care cele mai multe festivaluri au fost anulate, am imaginat un program variat, atractiv susținut de artiști din 10 țări: Austria, Germania, Italia, Islanda, Georgia, Rusia, Japonia, Marea Britanie, Franța și România. Au fost șase zile pline, cu peste 80 de evenimente. În cadrul Festivalului au avut loc: spectacole live (indoor și outdoor), online, radiofonice (Teatru în cas(c)ă, în parteneriat cu Radio România Teatrul Național Radiofonic); expoziții, lecturi performative, lansări de carte, dezbateri. Toate au fost găzduite în sălile Teatrului Luceafărul (sala mare, sala mică, foyer parter), în curte la Bojdeuca lui Ion Creangă, la Muzeul Mihail Sadoveanu, la librăria Art+Design și în infinitul spațiu online. Teatrul Luceafărul a fost singurul din țară care a avut o participare live a unei companii din străinătate. Printre artiștii români ale căror spectacole au putut fi urmărite în FITPTI se numără Mihai Măniuțiu și Ada Milea (Alcool, Teatrul Nottara București), Silviu Purcărete (Cenușăreasa, Teatrul Țăndărică București),  Alexandru Dabija (N-ai tu treabă, Teatrul Act) Radu Nica (Totul e bine când se termină, Reactor de creație și experiment cluj Napoca), Florin Piersic Jr. (Frați, Teatrul Național "Mihai Eminescu" din Timișoara), Bobi Pricop (Live, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu), Bobo Burlăcianu (Orașul, Teatrul Luceafărul Iași) etc.

Prima carte care reflectă analitic relația complicată dintre artele vii și canonul epidemiologic a fost lansată în ultima zi a FITPTI. Volumul colectiv „Un virus pe scena lumii. Teatru și pandemie 2.0” a fost coordonat de Oltița Cîntec și a inserat în sumar studii, articole și interviuri semnate de Maria Ristani (Grecia), Mirella Patureau (Franța), Irina Wolf (Austria), Oana Cristea Grigorescu, Silvia Dumitrache, Mihaela Michailov, Radu Nica, Luana Pleșea, Iulia Popovici, Cristina Rusiecki, Oana Stoica. O dezbatere online despre teatru și pandemie a completat partea analitică a FITPTI.

Anul 2020 a fost greu, dar Teatrul Luceafărul a rămas prin activitatea sa artistică un punct de interes pe harta teatrală a momentului pandemic. Ce ne-a lipsit în plan financiar am înlocuit prin creativitate, cu eforturi profesioniste. Esențial a fost să avem o abordare constructivă, flexibilă,  să continuăm să lucrăm chiar în condiții nefavorabile, să rămânem apropiați emoțional de public. Ceea ce am și făcut!, precizează Oltița Cîntec, directorul artistic al Teatrului Luceafărul.

Maura ANGHEL 

 

 

 

    

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

COMUNA GROPNITA, JUDET IASI, sat BULBUCANI, tel/ fax 0232.414124, email: primariagropnita@gmail.com organizează licitație (etapa 2) în vederea concesionării spaţiilor din Dispensarul medical, aflate in domeniul public al comunei Gropniţa, judetul Iasi, în vederea amenajării de Cabinete medicale individuale şi Farmacie. Spațiile din Dispensarul Uman sunt identificate astfel: 3. Spaţiul nr. 3 - suprafaţă totală de 37,10 mp, situat la parterul clădirii Dispensarului medical (spaţiu de 16,55 mp-Administraţie+spaţiu de 3,75 mp-Oficiu+spaţiu de 8,80 mp-Hol+spaţiu de 4,20 mp-Depozitare+spaţiu de 3,80 mp-G.S.) 4. Spaţiul nr.4 - suprafaţa totală de 44,97 mp din care: 27,40 mp spaţii cabinete+17,57 mp spaţii comune, situat la etajul clădirii Dispensarului medical (spaţiu de 18,45mp-Camera pentru tratamente+ spaţiu de 8,95 mp-Centru personal); 5. Spaţiul nr. 5- suprafată totală de 32,47 mp din care: 14,90 mp spaţiu cabinet+17,57 spaţii comune ,situat la etajul clădirii Dispensarului medical (spaţiu 12,25 –cabinet stomatologie + 2,65 mp-Sterilizare). Concesionarea se face conform OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ și Hotărârii Consiliului Local nr. 110 / 18.12.2020. Informații privind documentația de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. Documentația de atribuire se poate ridica de la sediul Primariei comunei Gropnita, Compartimentul achiziții publice. Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar este de 50 lei, se poate achita in numerar la casieria Primăriei comunei Gropnița. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 21.03.2021, ora 12:00. Ofertele se depun la sediul Primariei, data-limita de depunere a ofertelor: 26.03.2021, ora 10:00, intr- un exemplar. Data și locul la care se va desfășura ședința publică de deschidere a ofertelor: 26.03.2021, ora 11:00 la sediul Primăriei comunei Gropnița, judetul Iasi. Denumirea, adresa, numărul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iasi, strada Elena Doamna, nr. 1A, CP 700398, tel 0232260600, fax 0332435700, email: tr-iasi-reg@just.ro
Suceava va regenera peste 1.800 hectare de fond forestier
07/03/2021 20:56

  Aproximativ 20 milioane de puieţi forestieri vor fi plantaţi in campania de impăduriri de primăvară, ocazie cu care vor fi regenerate 9.130 de hectare de fond forestier, a anuntat Regia Naţională ...

Zeci de focare de pestă porcină, în regiunea Moldovei
07/03/2021 19:53

  Romania inregistrează 428 de focare active de pestă porcină africană (PPA) in 36 de judeţe, din care şase in exploataţii comerciale şi şase in exploataţii comerciale de tip A, potrivit datelor ...

Prefectul și subprefecții Sucevei au rămas pe drumuri
07/03/2021 17:51

    Un puternic incendiu a izbucnit sambătă dimineată, la acoperişul clădirii Palatului Administrativ din Suceava, in care funcţionează Instituţia Prefectului şi Consiliul Judeţean. Focul, ...

Cereri trăsnite în justiţia ieşeană
07/03/2021 17:42

 Una din cele mai trăsnite cereri de chemare in judecată inregistrate anul ăsta la Iaşi a fost cea din data de 19 decembrie, prin care reclamanta Maria C. a solicitat instanţei să-l oblige ...

S-a aflat cauza incendiului de la Palatul Administrativ
07/03/2021 15:51

S-a aflat cauza probabilă a incendiului care a afectat sambătă Palatul Administrativ. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului care a afectat sambătă Palatul Administrativ a fost efectul termic al cure ...

 Eveniment unic la Iași, după 30 de ani. PS Nichifor Botoșăneanul a fost hirotonit arhiereu și desemnat Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor
07/03/2021 15:47

  Catedrala Mitropolitană din Iasi a găzduit duminică, 7 martie, un eveniment important. Preasfintitul Părinte Nichifor Botosăneanul a fost hirotonit arhiereu si asezat in demnitatea de Episcop vicar ...

GALERIE FOTO - Prețuri exorbitante la flori în piețele Iașului
07/03/2021 13:14

 Ziua de 8 martie a adus si o explozie de preturi la flori, in toate pietele Iasului. Dacă pană zilele trecute o lalea costa 2-3 lei, duminică, 7 martie, se vindeau, cel putin in Piata Chirilă, cu 5 le ...

Dezvoltatorii imobiliari ieșeni, în corzi
07/03/2021 11:30

Consilierul local Răzvan Timofciuc (USR) susţine că in aproape toate cartierele rezidentiale nou construite infrastructura este la pămant. În goana după profit, după ridicarea consctruţiilor, dezvo ...

Costel Alexe: Aeroportul Iași devine poarta de comunicare a județului nostru și a întregii regiuni cu Europa Zboruri Iași-Dublin din aprilie cu HiSky
07/03/2021 11:08

 Iesenii vor putea zbura direct spre Dublin de la sfarsitul lunii aprilie. Compania HiSky va avea curse spre capitala Irlandei din 29 aprilie cu o frecventă de două zboruri pe săptămană, in zilele de ...

Cursuri suspendate in 4 scoli iesene dupa ce 9 elevi si 7 profesori au fost testati pozitiv la COVID-19 in ultimele 24 de ore
07/03/2021 10:50

 Avand in vedere prevederile Ordinului nr. 3235 din 4 februarie 2021, pentru aprobarea măsurilor de organizare a activitătii in cadrul unitătilor/institutiilor de invătămant in  conditii de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei