„Luceafărul”, un punct de interes pe harta teatrală a momentului pandemic

1FITPTI 2020 spectactor statie
1FITPTI2020

Dimensiune font:

| 26-01-2021 12:34

 

Ca la fiecare început de an, Teatrul Luceafărul a privit retrospectiv spre ceea ce a reușit să realizeze în complicatul 2020. Pandemia cu noul coronavirus a afectat maniera în care arta vie interacționează cu publicul, dar instituția ieșeană pentru copii și tineret s-a adaptat prin soluții inventive.

Până la declararea stării de urgență (11 martie), echipa a susținut 59 de reprezentații în cele două săli ale sale, reunind aproape 8000 de spectatori de toate vârstele. „Tărâmul Fermecat”, inspirat de vechi mituri și povești africane, a fost cea dintâi premieră (8 martie 2020). Este o creație de mare amploare, cu 20 de actori utilizând mijloace de expresie variate ce merg de la rostirea nuanțată a replicilor, la cântat live și numere de coregrafie.

Festivalul „Hai la teatru”, una dintre primele manifestări de acest tip din România, a derulat cea de-a XIV-a ediție (ianuarie – aprilie  2020) în formula care l-a consacrat: festival concurs al trupelor din școlile și liceele județului și orașului Iași. Întrucât au existat restricții de călătorie pentru trupele de elevi-artiști, evenimentul s-a finalizat online.

O bogată stagiune online „La distanță, dar în continuare împreună” (începând cu data de17.03.2020 până la 1 iunie 2020 și din 15 noiembrie până pe 31 decembrie) a oferit șansa publicului larg, chiar și a celui care se află departe de România, de a urmări înregistrate video unele dintre producțiile Teatrului „Luceafărul”. Difuzarea prin streaming a menținut publicul conectat, chiar dacă mijlocit de mediul electronic. Feedback-ul a fost foarte bun, zeci de mii de vizualizări dovedind încă o dată calitatea estetică a producțiilor noastre și interesul pentru ele.

O altă idee materializată a mers pe linia educațională: fragmente din producții teatrale după opere clasice de pe afișul permanent al Teatrului au fost oferite pe post de suport video pentru cursurile online ale școlilor. Actorii trupei au imaginat și realizat scurte filmulețe care le-au reafirmat creativitatea și calitățile actoricești, pe care oricine le poate viziona pe YouTube.

În preajma zilei de 1 Iunie, sub numele „Săptămâna copiilor de toate vârstele”, printr-un program special online a fost celebrată Ziua Internațională a Copilului (25 mai - 1 iunie 2020): spectacole online, spoturi video, filmul „Și noi am fost copii”.

Unică în Iași și una dintre cele câteva din România, Stagiunea Estivală a reunit 30 de reprezentații  în aer liber (iunie, iulie, august, septembrie) jucate  în fața Teatrului, în curte la Bojdeuca lui Ion Creangă, în Amfiteatrul Palas. Ideea a fost păstrarea legăturii apropiate cu spectatorii, cu respectarea restricțiilor sanitare, dar dezvoltând raporturile emoționale prin susținerea reprezentațiilor live sub cerul liber.

Spectacolele live au continuat în spațiile proprii, cu 50% din capacitatea sălilor, respectiv 30%, în conformitate cu normele sanitare (intermitent, în funcție de dispozițiile CJSUI începând cu 1 septembrie 2020 până pe 15 noiembrie), un total de 90 de reprezentații, cu peste 3000 de participanți.

Chiar și în pandemie, proiectul „Luceafărul, centru zonal de cultură teatrală” a continuat prin prezentarea la Suceava a  spectacolului „Clovnii” (5 septembrie), la invitația Teatrului „Matei Vișniec”.

O linie importantă care a profilat în ultimele sezoane Teatrul Luceafărul ca o instituție de nivel internațional a urmărit extinderea cooperării artistice. În cadrul unui prestigios parteneriat cu Institutul Cultural Român de la New York, trei dintre spectacolele Teatrului au fost selectate și difuzate peste ocean. Cu subtitrare în limba engleză, Prințul fericit după Oscar Wilde, Când visăm de Verena Koch și Kajtus vrăjitorul după Janus Korczak au ajuns de pe „scena digitală” în întreaga lume.

Premiera „Frumoasa din Pădurea Adormită” a avut loc  pe 30 septembrie. În condițiile în care bugetul teatrului a fost adus la 0 (zero) prin două rectificări negative operate de finanțator (Consiliul Județean Iași), noua creație a fost finalizată prin donații, materiale existente în magazia Teatrului și cu colaboratori care au lucrat pro bono.

FITPTI, un festival în avarie pandemică

Cea mai importantă realizare a programului artistic din 2020 este ediția a XIII-a a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași (FITPTI) – (2-7 octombrie 2020). Sub genericul „Avarie pandemică”, într-un context dificil, instabil, în care situația se modifica la fiecare 14 zile, iar finanțarea a fost la cote de subzistență, în care cele mai multe festivaluri au fost anulate, am imaginat un program variat, atractiv susținut de artiști din 10 țări: Austria, Germania, Italia, Islanda, Georgia, Rusia, Japonia, Marea Britanie, Franța și România. Au fost șase zile pline, cu peste 80 de evenimente. În cadrul Festivalului au avut loc: spectacole live (indoor și outdoor), online, radiofonice (Teatru în cas(c)ă, în parteneriat cu Radio România Teatrul Național Radiofonic); expoziții, lecturi performative, lansări de carte, dezbateri. Toate au fost găzduite în sălile Teatrului Luceafărul (sala mare, sala mică, foyer parter), în curte la Bojdeuca lui Ion Creangă, la Muzeul Mihail Sadoveanu, la librăria Art+Design și în infinitul spațiu online. Teatrul Luceafărul a fost singurul din țară care a avut o participare live a unei companii din străinătate. Printre artiștii români ale căror spectacole au putut fi urmărite în FITPTI se numără Mihai Măniuțiu și Ada Milea (Alcool, Teatrul Nottara București), Silviu Purcărete (Cenușăreasa, Teatrul Țăndărică București),  Alexandru Dabija (N-ai tu treabă, Teatrul Act) Radu Nica (Totul e bine când se termină, Reactor de creație și experiment cluj Napoca), Florin Piersic Jr. (Frați, Teatrul Național "Mihai Eminescu" din Timișoara), Bobi Pricop (Live, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu), Bobo Burlăcianu (Orașul, Teatrul Luceafărul Iași) etc.

Prima carte care reflectă analitic relația complicată dintre artele vii și canonul epidemiologic a fost lansată în ultima zi a FITPTI. Volumul colectiv „Un virus pe scena lumii. Teatru și pandemie 2.0” a fost coordonat de Oltița Cîntec și a inserat în sumar studii, articole și interviuri semnate de Maria Ristani (Grecia), Mirella Patureau (Franța), Irina Wolf (Austria), Oana Cristea Grigorescu, Silvia Dumitrache, Mihaela Michailov, Radu Nica, Luana Pleșea, Iulia Popovici, Cristina Rusiecki, Oana Stoica. O dezbatere online despre teatru și pandemie a completat partea analitică a FITPTI.

Anul 2020 a fost greu, dar Teatrul Luceafărul a rămas prin activitatea sa artistică un punct de interes pe harta teatrală a momentului pandemic. Ce ne-a lipsit în plan financiar am înlocuit prin creativitate, cu eforturi profesioniste. Esențial a fost să avem o abordare constructivă, flexibilă,  să continuăm să lucrăm chiar în condiții nefavorabile, să rămânem apropiați emoțional de public. Ceea ce am și făcut!, precizează Oltița Cîntec, directorul artistic al Teatrului Luceafărul.

Maura ANGHEL 

 

 

 

    

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Rugăciunea și tehnologia, între sacru și digital
24/11/2024 13:56

* intr-un univers dominat de algoritmi si notificări, unde smartphone-urile sunt extensii ale existentei noastre, rugăciunea isi găseste un nou loc * cei care altădată căutau linistea unei biserici sau in ...

Cei mai buni clarinetiști din lume vin la Iași
24/11/2024 13:39

Timp de o săptămană, Iasul va deveni centrul unei importante competittii - Concursul International de Clarinet, ajuns la editia a VII-a, care va reuni instrumentişti clarinetisti din intreaga lume. Competit ...

Endometrioza, boala invizibilă care schimbă vieți
24/11/2024 13:37

* in Romania, una din 10 femei sufera de endometrioză, iar 50% dintre femeile diagnosticate răman infertile * desi este o afectiune foarte răspandită, nu este foarte cunoscută, iar două din trei ...

Femeile care sparg bariere în meserii considerate masculine
22/11/2024 13:45

Într-un peisaj profesional adesea modelat de idei preconcepute, femeile din Iasi isi construiesc propriile drumuri in domenii care păreau candva rezervate exclusiv bărbatilor. Ele nu doar că infruntă ...

Educația alimentară în școli. O revoluție cu impact asupra sănătății și economiei
22/11/2024 13:00

Pe un teren insorit, in spatele unei scoli dintr-un mic oras, cativa copii plantează rosii, morcovi si busuioc. Îmbrăcati in sorturi viu colorate, altii amestecă ingrediente simple in bucătăria sco ...

A fost lansată licitaţia pentru cel mai dificil tronson din Autostrada Unirii
22/11/2024 08:50

 * toate loturile montane de pe sectiunea montană de pe A8 sunt in licitatie de Proiectare si Executie, odată cu lansarea in SEAP a lotului Grinties - Pipirig *  Cătălin Urtoi: „Vineri, tron ...

Frunzele se reîntorc în oraș!
22/11/2024 08:48

Suntem in plin sezon de căderea frunzelor, dar la Iasi acestea nu sunt considerate doar un simplu deseu vegetal, ci materie primă pentru compost. Zilnic, cate 10 autocamioane pline cu frunze sunt adunate de p ...

Primul avertisment al iernii, trecut cu bine!
22/11/2024 08:47

 Comandamentele de Iarnă au intrat in acţiune. Pe tot parcursul nopţii trecute s-a lucrat la deszăpezirea străzilor din Iaşi şi judeţ. Participanţii la trafic sunt sfătuiţi să circule cu pruden ...

Sănătatea mintală a copiilor, pusă tot mai mult în pericol
22/11/2024 08:44

* „Sunt foarte multe cazuri de ADHD, de autism, de anxietate in randul copiilor. Vorbim de depresie, de tentative suicidare. A crescut in ultimii ani numărul copiilor cu tentative suicidare… Să n ...

Apavital SA investește peste 74 milioane lei pentru reducerea pierderilor de apă
22/11/2024 07:51

  * operatorul iesean de apă-canal va externaliza, etapizat, saerviciile de proiectare si de executie a lucrărilor pentru 32 de proiecte finantate din surse proprii În perioada 2025-2029, Apa ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei