Apicultorii, pe cale de dispariţie
Dimensiune font:
* în judeţul Iaşi mai sunt înregistraţi doar 640 de apicultori, însă specialiştii spun că numărul lor ar pute scădea considerabil în următorii ani, pentru că există tot mai multe boli parazitare care duc la moartea albinelor
Dacă până acum câţiva ani, creşterea albinelor era o afacere rentabilă, acum lucrurile stau complet diferit. Din cauza condiţiilor meteo, numărul familiilor de albine a scăzut considerabil, iar ajutorul primit de la stat este mult prea mic pentru a acoperi costurile întreţinerii mai multor stupi.
Puţini apicultori sunt cei care, astăzi, mai produc miere bio, iar acest lucru este extrem de costisitor, deşi cunoscătorii spun că produsul este cu mult mai calitativ şi gustos.
La nivelul judeţului Iaşi sunt înregistraţi doar 640 de apicultori însă specialiştii spun că numărul lor ar pute scădea considerabil în următorii ani, pentru că există multe boli parazitare care duc la moartea insectelor. „O medie a fost de două-trei kilograme pe familie, în condiţiile în care ne aşteptam la zece kilograme şi din informaţiile pe care le am, din 50.000 de familii de albine înregistrate în judeţul Iaşi s-au obţinut cantităţi minime de miere de salcâm, de exemplu, care era produsul nostru principal. Pesticidele reprezintă cea mai mare luptă a noastră pe care o ducem de ani de zile şi încercăm să o rezolvăm. Şi anul acesta ne vom lupta cu pesticidele şi clar că ne influenţează şi floarea, modificată genetic, şi nu vom avea rezultate foarte bune”, au declarat apicultorii.
Un studiu recent al Centrului de Statistică European relevă faptul că pierderile anuale în Europa sunt de 30%, iar cifrele arată că România e undeva la mijlocul clasamentului. Ruxandra CAŞU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau