Artă din oase de pește
Dimensiune font:
O pensionară din Vaslui demonstrează că acolo unde există inspiraţie și talent, se poate face artă din orice * Viorica Marcu modelează cu pricepere și răbdare oasele peștilor, făcând din ele adevărate opere pe care le expune la târguri și expoziții peste tot prin țară
Viorica Marcu din Vaslui a găsit o utilitate oaselor de peşte, transformându-le în adevărate opere de artă. Aceasta și-a descoperit pasiunea în timp ce făcea o ciorbă de pește, iar acum creaţiile sale atrag toate privirile la expoziții și târguri.
Povestea vasluiencei în această lume a artei a început acum 8 ani, iar de atunci lucrează cu migală oasele de pește și le transformă în tot felul de flori care compun apoi tablouri. Fie că este vorba de maci, lăcrămioare, sau bujori, toate capătă noi dimensiuni în mâinile dibace ale talentatei Viorica Marcu. “Totul a început acum opt ani. Am făcut o ciorbă de pește și atunci am observat câteva oase, care aveau o formă interesantă. Atunci m-am gândit că dacă le-aș combina, ar ieși o floare. Am început întâi să fac niște ornamente florale, dar având în vedere că erau fragile, m-am gândit la un tablou care ar fi mult mai rezistent și mai ușor de transportat. Am lucrat apoi cu sora mea 47 de tablouri, am fost la Primărie și mi-au dat un spațiu, unde le-am expus și au fost foarte apreciate. Expoziția s-a numit Flori din adâncuri și mi-a dat curaj să lucrez în continuare și să le expun la diverse târguri”, povestește aceasta cum a început aventura ei în lumea artei.
Laborant chimist de profesie, vasluianca a fost pasionată dintotdeauna de artă, după cum mărturisește, însă nu a avut ocazia să facă ceva pentru public până la aceste tablouri. Acum face totul cu pasiune și nu ar renunța la ceea ce face pentru nimic în lume. Fiecare tablou din os de pește este deosebit pentru aceasta și reprezintă munca mai multor zile. Pentru un singur tablou, în funcţie de modelul creat, Viorica Marcu foloseşte cel puţin 20 de capete de peşte. Munca este extrem de complexă și presupune extragerea oaselor, spălarea acestora, uscarea, albirea și apoi lăcuirea lor. Abia după toate aceste procese începe asamblarea lor și realizarea tabloului.
“Este o muncă grea fiindcă oasele trebuie fierte, spălate, albite, lăcuite cu un lac transparent și apoi asamblate. Materia primă o procur de la pescării. Iau în general capuri de pește fiindcă acolo sunt cele mai spectaculoase oase, dar alteori iau și pești întregi fiindcă am nevoie de oasele de la coloana peștelui pentru crenguțele florilor. E o pasiune și îmi place enorm de mult ceea ce fac, de aceea nici nu pot să apreciez exact cât lucrez la un tablou fiindcă într-o zi îmi pregătesc oasele, apoi le asamblez și apoi realizez tabloul”, a mai povestit aceasta.
Viorica Marcu este nelipsită de la târgurile de artizanat. Acum, de la oase de pește a început să facă și tablouri și ornamente din scoici dar și din pastă polimerică. Atunci când sunt evenimente, vasluianca organizează chiar și mici ateliere de creație pentru copii cărora le împărtășete pasiunea sa pentru artă învățându-i ceea ce știe și-i place să facă cel mai mult. Tablourile şi decoraţiunile din peşte, create de Viorica Marcu se vând cu câteva sute de lei, în funcţie de complexitate şi dimensiuni. Oana POPA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau