Întâmpinarea Domnului, hramul istoric al Catedralei Mitropolitane din Iaşi
Dimensiune font:
* cu prilejul sărbătorii, Sfânta Liturghie a fost săvârşită în Catedrala Mitropolitană din Iaşi de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei *
La 40 de zile de la Naşterea Domnului, Biserica a prăznuit astăzi sărbătoarea Întâmpinării Domnului. La Catedrala Mitropolitană din Iaşi a fost ziua hramului istoric, în memoria Bisericii Stratenia pe locul căreia este zidită catedrala ieşeană cunoscută ca „Maică a bisericilor moldave”. În marea zi de sărbătoare, Sfânta Liturghie a fost săvârşită în Catedrala Mitropolitană din Iaşi de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, împreună Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi, răspunsurile liturgice fiind oferite de Corala „Sanctus” a Catedralei Mitropolitane din Iaşi. În cadrul slujbei de astăzi, tânărul teolog Gheorghe Sturzu a fost hirotonit diacon, iar ieromonahul Siluan Pralea de la Catedrala Mitropolitană din Iași a fost hirotonisit protosinghel.
Povestea Catedralei Mitropolitane
Documentele veacului al XVI-lea pomenesc despre o biserică în care slujeau mitropoliţii ţării, numită Biserica Albă, aşezată chiar pe locul în care se află astăzi Catedrala Mitropolitană. În timpul domniei lui Gheorghe Duca, Biserica Albă se afla în ruină, dar Anastasia, soţia domnitorului, a rezidit-o şi a înfrumuseţat-o, dându-i hramul Întâmpinării Domnului sau Stratenia.
În vremea domniei lui Ioan Sandu Sturdza a avut loc un cutremur care a avariat biserica, iar în următorul an a trecut şi printr-un incendiu devastator, urmat de jafurile tătarilor și ale cazacilor. În 1803, Veniamin Costachi a găsit-o într-o stare jalnică, iar singura soluție pentru a construi o nouă catedrală a fost demolarea vechiului lăcaș. Actul de jerfă a fost semnat de către domnitorul Ioan Sandu Sturdza pe 8 august 1826, documentul precizând și începerea lucrărilor pentru noua catedrală. Printr-un decret public a făcut apel „ca toată suflarea să contribuie, după putinţa fiecăruia, spre a se clădi o Mitropolie nouă şi încăpătoare, căci cea veche era mică şi ruinată”.
Au urmat momente dificile pentru istoria acelor vremuri, afectate şi de războiul ruso-turc. Lucrările de construcţie ale catedralei aveau să înceapă abia în anul 1833. Pe 2 martie, Mitropolitul Veniamin Costachi, considerat unul dintre ctitori, alături de Sfântul Iosif Naniescu, a anunţat că o Catedrală Mitropolitană la Iaşi era o „neapărată trebuinţă”. Lăcașul avea să fie finalizat şi sfinţit, după un efort naţional remarcabil, în vremea păstoririi Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv al Moldovei, la 23 aprilie 1887. Sărbătoarea Întâmpinării Domnului este aşadar primul hram pe care l-a primit lăcaşul de cult ce veghează Iașul de aproape un veac şi jumătate.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau