Maestrul de balet de la Opera din Iaşi, ameninţări în miez de noapte
Dimensiune font:
După ce scandalul de la instituţia de spectacole a escaladat, Amalia Mândruţiu susţine că a primit peste 20 de mesaje telefonice de ameninţare şi intimidare * ea a depus plângere la Poliţie * „Eu vreau doar să-mi fac meseria, să slujesc arta”, a spus balerina * ieri, Sindicatul Reprezentativ din cadrul ONRI a făcut câteva lămuriri legate de situaţia din instituţie, precizând că nu este vorba deloc de un climat de teroare, aşa cum s-a vehiculat
„Războiul sindicatelor”, aşa s-ar putea numi noul episod din scandalul de la Opera Naţională Română Iaşi (ONRI). După ce membrii Sindicatului ARTIS au ieşit la rampă în prima zi a săptămânii, susţinuţi şi de Federaţia Sindicatelor din Instituţiile de Cultură (FSIC), ieri a venit rândul membrilor Sindicatului Reprezentantiv să ofere lămuriri asupra situaţiei din instituţia de spectacole. Noua structură sindicală, deşi existentă într-o formă embrionară de mulţi ani, a reuşit să obţină reprezentativitatea de curând, ceea ce i-a permis să participe la negocierea contractului colectiv de muncă şi la discuţiile din Comisia de Disciplină, Consiliul Artistic ori cel administrativ, lucru foarte important pentru că astfel angajaţii pot fi consultaţi în toate aspectele legate de ONRI. „În lipsa unui contract colectiv de muncă la nivel de ramură sau de grup de unități, acesta specifică și reglementează anumite aspecte legate de condițiile de muncă, drepturi și obligații, atât ale angajaților, cât și ale instituțiilor. Nu în ultimul rând este impetuos să discutăm despre atmosfera din interiorul instituției noastre. Această atmosferă cumva a fost creată în afara instituției fără a avea toate informațiile corecte”, a spus liderul de sindicat Alexandru Sebeşi, membru în corpul de balet. În sindicat sunt 138 de membri, din cei 258 de angajaţi ai ONRI. Alexandru Sebeşi a atras atenţia că „imaginea noastră ar avea de suferit pentru că nu se știu cu adevărat lucrurile ce se întâmplă în instituție. Noi facem tot posibilul să lucrăm la un nivel extraordinar, să oferim publicului spectacole de cea mai înaltă calitate, să lucrăm cu ajutor pentru că este foarte ușor să lucrezi atunci când colegii te ajută și îți răspund în ceea ce faci”, a continua Sebeşi.
Pe aceeaşi idee a mers şi Emerich Ghercă, prim-violoncelist, membru în Sindicatul Reprezentativ, el fiind de părere că „instituţia în care lucrăm este una care ne împinge pe toţi şi ne motivează către o dezvoltare profesională continuă”. Cât priveşte climatul din Operă, el susţine că „nu există teroare, nu există stres decât de două luni”, aşa cum s-a vehiculat. „În ultimele două luni, noi ceilalţi 138 de membri ai celuilalt sindicat, poate şi alţii, am fost puşi în diferite posturi. Ba că suntem complici, ba că suntem turnători, ba că nu ţinem, ba că nu ştiu ce. Noi nu susţinem perspectiva sindicatului ARTIS din câteva motive foarte clare. ONRI se bucură de onoarea de a fi considerată o instituţie prestigioasă de cultură, fapt care nu se întâmplă peste noapte. Este rodul unei munci de ani de zile duse de colectivul ONRI, fapt care a dus la spectacole de calitate. Noi nu de dorim decât o atmosferă normală de lucru, aşa cum a fost până acum două luni de zile. De aceea îi rog pe colegii noştri să renunţe la toate postările de pe Facebook şi încercarea de a discredita pe cei care nu sunt de accord cu cauza lor, să nu mai construiască o atmosferă falsă. Îi îndemnăm să îşi soluţioneze problemele într-o manieră demnă de calitatea şi frumuseţea meseriei pe care ei o au”, a spus Emerich Ghercă.
O surpriză foarte mare a venit din partea maestrului de balet Amaliei Mândruţiu, care a recunoscut că din 3 februarie, de când apele s-au tulburat foarte tare, a primit zeci de ameninţări pe telefon, s-a trezit în miezul nopţii cu bătăi în uşă. „Am anunţat Poliţia. Este foarte trist că nu pot să îmi fac meseria aşa cum vreau. Este foarte trist că un om, indiferent cine este, ce poziţie ocupă într-o instituţie, este înjosit, se fac declaraţii calomnioase atât de ordin profesional, cât şi familial. Noi vrem să lucrăm. Sunt aici din 2018, am venit dintr-o companie de balet prestigioasă, Oleg Danovschi, unde am fost prim-balerină. Am venit să construim ceva împreună. Am reuşit până în momentul în care scandalul a scăpat de sub control. Ne punem un mare semn de întrebare. Ce mai căutăm aici sau cât mai rezistăm aici? Am găsit singură răspunsul: Sunt aici ca să lucrez. Voi rămâne să lucrez, pentru că în Opera asta am dat deja două concursuri. Voi rămâne aici cu toate intimidările de picioare rupte, bombe la maşină, bătăi în uşă noaptea, şi alte lucruri. Am primit telefoane cu număr ascuns, cu număr preplătit. Din 3 februarie, periodic, în fiecare săptămână. Cum apărea o postare, dacă cineva scria ceva bun despre Operă, cu toţii eram terfeliţi. Nu am să renunţ, cu toate acuzaţiile şi calomniile. Nu sunt singura, însă numai eu am curaj să spun. Din păcate, au fost implicaţi oameni dinafara Operei, oameni pe care noi nu îi cunoaştem, care nu au nicio legătură nici cu noi, nici cu ceilalţi angajaţi”, a spus balerina, apoi a oferit şi unul dintre mesajele primite: „Bună ziua doamnă Amalia! Împreună cu Dumi, un alt coleg de-al nostru, Dumitru Buzincu, solist, aţi intrat fără voie în bârfoteca stârnită de Manu Fotache. Nu e corect”. „Mi-a spus că ar fi cazul să mă retrag şi să las loc maestrului de balet de drept. Eu am venit aici printr-un concurs, nu am venit aici să iau locul nimănui. Am venit printr-un concurs”, a adăugat Amalia Mândruţiu.
Dincolo de toate aceste discuţii, un lucru este clar – situaţia nu este de bun augur pentru Operă, iar Sindicatul Reprezentativ nu are încă forţa unui lider.
Reamintim că scandalul de la ONRI mocneşte de câţiva ani, de cât au început o serie de concedieri, soldate cu procese în instanţă, peste 30 la număr. Nemulţumirile au răbufnit odată cu desfiinţarea postului dirijoruluii Corului „Juniorii Operei”, ocupat timp de nouă ani de către Raluca Zaharia, şi al contabilului-şef Simona Alice Gogan. În februarie, imediat ce s-a aflat că Raluca Zaharia nu va mai coordona micii artişti, au început şi protestele, declanşate de părinţii care au vrut să fie alături de dirijorul care i-a ajutat mereu pe copii să încânte publicul cu vocile lor superbe.
Maura ANGHEL, Gabi MATEI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau