Schimbarea la faţă a reţelelor şcolare
Dimensiune font:
* inspectoratele au propus modificare reţelelor şcolare *acestea creează nemulţumiri în rândul cadrelor didactice şi incertitudini în cazul părinţilor* pentru a fi aprobate, trebuie să treacă de Consiliile Locale
În acestă perioadă, directorii de şcoli au înaintat propuneri către Inspectoratele Şcolare Judeţene (ISJ) cu numărul de clase pe care-l vor pentru anul şcolar viitor. Astfel, atât profesorii, cât şi părinţii aşteptă stabilirea bugetului ca să ştie exact cum va fi stabilită reţeaua şcolară.
Dascăli răsculaţi şi plângeri la Minister
Săptămâna trecută, Consiliul de Administraţie al ISJ Botoşani a aprobat propunerile de modificare a reţelei şcolare din judeţ. Una din ele vizează fuziunea a două şcoli din municipiul Botoşani, din cauza numărului mic de elevi. Şcoala Gimnazială „Sfânta Maria” (fosta Şcoală 16) va fuziona, potrivit purtătorului de cuvânt al ISJ Dragoş Cristea, cu Şcoala Gimnazială „Ion Creangă” (fosta Şcoala 13). Aspectul le-a nemulţumit pe cadrele didactice de la cele două şcoli care s-au revoltat şi au trimis memorii la Ministerul Educaţiei. Câteva zeci de dascăli au semnat o petiţie prin care se opun comasării şi au depus-o la Consiliul Judeţean (CJ) şi la Primărie. „Adresa este semnată de peste 30 de cadre didactice care sunt nemulţumite de propunerea de comasare a şcolilor şi de activitatea doamnei Mihaela Huncă. Eu am trimis petiţia primită la domnul vicepremier Daniel Chiţoiu şi la ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, alături de o notă personală cu privire la doamna Huncă”, a declarat, preşedintele CJ, Florin Ţurcanu. Alte modificări se referă la închiderea temporară a unor şcoli din mediul rural (Grădiniţa nr. 3 Cheliş şi Şcoala nr. 5 Poiana), arondarea unor grădiniţe unei şcoli din municipiul Botoşani (Grădinița „Lizuca”, Grădinița „Voinicelul” şi Grădinița „Micii Cercetaşi” la
Şcoala Gimnazială „Ion Creangă”) şi la redenumirea unor unităţi şcolare. De asemenea, conducerea ISJ vrea să înfiinţeze unităţi cu personalitate juridică la Ungureni, Albeşti şi în municipiul Botoşani la Şcoala Gimnazială „Ion Creangă”.
Clasa zero creează incertitudini
Propuneri de modificare a reţelei şcolare s-au înaintat şi la Bacău. Astfel, s-a creat suspans atât pentru dascăli, cât şi pentru părinţii care nu ştiu unde să-şi înscrie copii pentru clasa zero. „Eu vreau să ştie din timp unde să-mi înscriu copilul. Am mai auzit că dacă nu a făcut clasa zero nu se poate înscrie la clasa I. Dar aceste lucruri ar fi trebuit spuse de anul trecut. Ce facem dăm copiii la 8 ani la şcoală?”, spune o mamă supărată de situaţia existentă. În anul şcolar actual, în clasa zero învaţă peste 4.300 de copii. Lor le predau 353 de cadre didactice din învăţământul primar care au fost pregătiţi special pentru acest lucru.
* * *
Aceste modificări ale reţelelor şcolare sunt doar propuneri ale Consiliilor de Administraţie, urmând ca ele să fie aprobate de Consiliile Locale. În funcţie de numărul de copii şi de buget şi de se va vedea dacă ele vor fi aplicate sau nu.
Grupaj coordonat de Lucia Hacman
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau